Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak dużo prądu pochłania mój pc ? Zajrzyj jeśli masz chwilkę!

kamilmatt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z was obliczył, jakie mój komputer ma zapotrzebowanie na prąd - miesięcznie ( 30 dni )

Powiedzmy, że korzystam z niego ok. 5h dziennie, 3 godziny przeglądam strony, oglądam filmy itd, a pozostałe 2h gram.

Oto mniej więcej mój pc (jeśli czegoś nie podałem, a jest istotne, napiszcie!):

zasilacz: TS550 (na opakowaniu  jest napisane 550w) https://www.morele.net/zasilacz-xfx-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/

grafa: Asus Radeon R9 380

procesor: Intel core i5 4460 z normalnym chłodzeniem czyt. boxowym

płyta główna: ASRock H81M-VG4 R2.0

ram: 8gb crusiar czy jakoś tak

Jeśli potrzebujecie czegoś jeszcze, piszcie! Komputer nie posiada żadnego dodatkowego chłodzenia

Opublikowano

Potrzebuje, abys miernikiem zmierzyl, ile pradu bierze Ci godzina grania, ile przegladania stron i tak dalej, wtedy Ci to pomnoze, tego nie idzie tak latwo policzyc... zalezy od wielu rzeczy, nawet od gry w ktora grasz. (obciazenie sprzetu)

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Potrzebuje, abys miernikiem zmierzyl, ile pradu bierze Ci godzina grania, ile przegladania stron i tak dalej, wtedy Ci to pomnoze, tego nie idzie tak latwo policzyc... zalezy od wielu rzeczy, nawet od gry w ktora grasz. (obciazenie sprzetu)

Gdybym mial taki miernik, to sam bym to sobie pomnozyl .... nie da sie sprawdzic ile pradu potrzebuje przy minimalnym i duzym obciazeniu ?

Pomocnik
Opublikowano

Jeżeli masz dysk HDD to maksymalnie zeżre ci +/- 470 W, oczywiście dotyczy to najgorszego przypadku gdy płyta zużywa 60w, ale lepiej dmuchać na zimne... Jak masz SSD to praktycznie nie trzeba go brać pod uwagę, bo to jakieś 1-2W tak samo z ramem.

Moje obliczenia mają się daleko do 100% wyników, ale zawsze coś. ;) Oczywiście trzeba to przeliczyć na jednostkę według której rozlicza cię usługodawca w tym przypadku dostawca prądu, ale +/- 2000 W to złotówka na godzinę, tak mniej więcej wygląda średnia stawka w polsce, oczywiście dostawca nie rozlicza cię w Wattach XDD tylko według swojej jednostki, ja sam ustaliłem, że 2000 W to złotówka posiłkując się stawką w Zachodniopomorskim i w Wielkopolsce.

500 W = granie

200 W = spoczynek / internet

1600 W dziennie

W ciągu miesiąca wchłaniasz 48k W = około 24 Złote w najgorszym przypadku.

Kiedyś jak miałem komputer do gier zużywał on podobne wartości do twojego ( bardzo podobne podzespoły pod względem zużywanej energii ), miesięcznie do rachunku trzeba było doliczyć 50 złotych ( 10 godzin pracy i trochę grania ), teraz przesiadłem się na laptopa i +/- kosztuję mnie on 2 złote miesięcznie.  :v

Opublikowano

Jeżeli masz dysk HDD to maksymalnie zeżre ci +/- 470 W, oczywiście dotyczy to najgorszego przypadku gdy płyta zużywa 60w, ale lepiej dmuchać na zimne... Jak masz SSD to praktycznie nie trzeba go brać pod uwagę, bo to jakieś 1-2W tak samo z ramem.

Moje obliczenia mają się daleko do 100% wyników, ale zawsze coś. ;) Oczywiście trzeba to przeliczyć na jednostkę według której rozlicza cię usługodawca w tym przypadku dostawca prądu, ale +/- 2000 W to złotówka na godzinę, tak mniej więcej wygląda średnia stawka w polsce, oczywiście dostawca nie rozlicza cię w Wattach XDD tylko według swojej jednostki, ja sam ustaliłem, że 2000 W to złotówka posiłkując się stawką w Zachodniopomorskim i w Wielkopolsce.

500 W = granie

200 W = spoczynek / internet

1600 W dziennie

W ciągu miesiąca wchłaniasz 48k W = około 24 Złote w najgorszym przypadku.

Kiedyś jak miałem komputer do gier zużywał on podobne wartości do twojego ( bardzo podobne podzespoły pod względem zużywanej energii ), miesięcznie do rachunku trzeba było doliczyć 50 złotych ( 10 godzin pracy i trochę grania ), teraz przesiadłem się na laptopa i +/- kosztuję mnie on 2 złote miesięcznie.  :v

Dzięki wielkie, temat do zamkniecia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...