Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dysk SSD - Ile zostawić wolnego miejsca?

Gość Marcelovsky7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, posiadam dysk SSD i zastanawiam się ile zostawić na nim wolnego miejsca? Mam zamiar zainstalować parę gier, jednak nie chcę aby to się odbiło na jego wydajności. Dysk ma pojemność 120GB.

Opublikowano

Dysk tylko do gier, czy pod system i gry? Jeśli na system+gry to daj na C 70/80gb. Resztę na D. Lepiej dać 10gb wiecej. Odrazu po formacie na 80gb C mam 20gb wolnego miejsca. Tyle starcza.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Dysk tylko do gier, czy pod system i gry? Jeśli na system+gry to daj na C 70/80gb. Resztę na D. Lepiej dać 10gb wiecej. Odrazu po formacie na 80gb C mam 20gb wolnego miejsca. Tyle starcza.

System + gry i wszystko, tyle mi wystarcza.

Jaki to SSD?

Samsung SSD AP0128H PCI-e

Opublikowano

Zbyt mało miejsca by go w ogóle dzielić, w sumie bezsens przy tak małym dysku. 

Można podzielić tylko jak chcesz dwa systemy na dysku. SSD nie ma po co dzielić na partycje czas dostępu przy trimie systemowym jest zawsze taki sam i zależy tylko od rozmiaru pliku 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ja tam mam tylko SSD BX100 256gb podzielony na 2 partycje i gra gitara. PC włącza się w 5-8 sec. Dostał kopa.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Zbyt mało miejsca by go w ogóle dzielić, w sumie bezsens przy tak małym dysku. 

Można podzielić tylko jak chcesz dwa systemy na dysku. SSD nie ma po co dzielić na partycje czas dostępu przy trimie systemowym jest zawsze taki sam i zależy tylko od rozmiaru pliku 

Nigdy nie dzielę dysku na partycje przy jednym systemie, nie widzę sensu i żadnych korzyści.

Ja tam mam tylko SSD BX100 256gb podzielony na 2 partycje i gra gitara. PC włącza się w 5-8 sec. Dostał kopa.

Opublikowano

Jak to... tam gdzie gry to gry, tam gdzie system to system. Lepiej miec wszystko oddzielnie.

graphic.png

Opublikowano

Marcelovsky7  teraz dopiero zrozumiałem sens trochę niejasnego pytania.

System to system, a gry to gry , dokładnie jak wyżej masz napisane. Gry niewiele zyskają że będą na SSD ( no może 2-5 s szybciej wczytają się ) 

Nie ma znaczenia ile miejsca zostawisz bo zawsze może go być mało zwłaszcza przy grach ściąganych i instalowanych online ( np nowsze instalki gier wymagają 40-80 Gb wolnego miejsca na dysku systemowym ) 

20-40 Gb wolnego miejsca to mało, nawet licząc instalki systemu czy aktualizację

np na w10 -> 20 stary system, 20 nowy zaktualizowany system, 4-8 Gb hiberfile, pliki tymczasowe i instalka 4 Gb, punkty przywracania 5-10 Gb  wychodzi prawie 40-60 gb na samą aktualizację systemu z jego kopią. 

Opublikowano

Jak to... tam gdzie gry to gry, tam gdzie system to system. Lepiej miec wszystko oddzielnie.

No ale W JAKIM CELU? :P Po co mam to trzymać oddzielnie?

Marcelovsky7  teraz dopiero zrozumiałem sens trochę niejasnego pytania.

System to system, a gry to gry , dokładnie jak wyżej masz napisane. Gry niewiele zyskają że będą na SSD ( no może 2-5 s szybciej wczytają się ) 

Nie ma znaczenia ile miejsca zostawisz bo zawsze może go być mało zwłaszcza przy grach ściąganych i instalowanych online ( np nowsze instalki gier wymagają 40-80 Gb wolnego miejsca na dysku systemowym ) 

20-40 Gb wolnego miejsca to mało, nawet licząc instalki systemu czy aktualizację

np na w10 -> 20 stary system, 20 nowy zaktualizowany system, 4-8 Gb hiberfile, pliki tymczasowe i instalka 4 Gb, punkty przywracania 5-10 Gb  wychodzi prawie 40-60 gb na samą aktualizację systemu z jego kopią. 

Ja akurat używam macOS'a i zajmuję on około 7gb, z gier to - Simsy 4, SimCity, Minecraft, GTA San Andreas, Multi Theft Auto i pewnie parę starszych dojdzie. Mam tylko SSD także i tak gry muszę na nim trzymać.

Opublikowano

W takim, żeby Ci sie jakiś wirus nie wpier... do systemowego. Im mniej miejsca na systemowym, tym spadają Ci klatki w grach.

graphic.png

Opublikowano

Od samego początku wprowadzasz w błąd nie podając nawet pod jaki system, a po poinformowaniu że masz OS na dodatek tylko na jednym dysku całkowicie bezsensowne jest pytanie. 

Mało ważne ile będziesz miał po instalacji gier wolnego miejsca na dysku, masz zapewnić właściwe działanie systemu a to już twój problem czy zmieścisz wszystkie gry czy nie. 

Zgodnie z regułą im mniej miejsca na dysku tym gorzej bedzie działał system

Opublikowano

W takim, żeby Ci sie jakiś wirus nie wpier... do systemowego. Im mniej miejsca na systemowym, tym spadają Ci klatki w grach.

Idac Twoim rozumowaniem kupie pentiuma (i 4gb ramu do integry) ssd 500gb i instalujac tam system i wiedzmina 3 bede mial duzo fpsow? no bo przeciez system bedzie mial duzo meijsca, to czemu by nie? bez sensu, poza tym ciezko zlapac wirusa aktualnie, trzeba nie umiec piracic, czego lepiej po prostu nie robic i tyle.

Autorze jak to nie jedyny Twoj dysk, to najlepiej zostaw go tam samego, jakies programy tylko, ktore serio musza sie zaladowac i tyle. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

To jedyny , potem dodał informację. 

OS ma to do siebie że w pewnym momencie nawet na SSD zaczyna mulić system bez względu czy jest 50 czy 10 % wolnej powierzchni. Problem głownie ze strony TRIM-u który nie na każdym systemie jest załączony albo są problemy z jego załączeniem. 

Opublikowano

To jedyny , potem dodał informację. 

OS ma to do siebie że w pewnym momencie nawet na SSD zaczyna mulić system bez względu czy jest 50 czy 10 % wolnej powierzchni. Problem głownie ze strony TRIM-u który nie na każdym systemie jest załączony albo są problemy z jego załączeniem. 

No właśnie TRIM jest od roku domyślnie włączony na każdym dysku SSD i z każdym SSD już współpracuję. :P

Dysku drugiego nie włożę, bo to jest laptop, póki co po zainstalowaniu wszystkich aplikacji mam wolne 70gb z 120gb, z czego system to około 15-20 gb, bo po instalacji trochę puchnie.

Opublikowano

Nie z każdym dyskiem SSD bo dyski maja swoje kontrolery które  niekoniecznie obsługiwane są domyślnie przez system. 

Każda aktualizacja może wyłączyć TRIM. 

Opublikowano

Idac Twoim rozumowaniem kupie pentiuma (i 4gb ramu do integry) ssd 500gb i instalujac tam system i wiedzmina 3 bede mial duzo fpsow? no bo przeciez system bedzie mial duzo meijsca, to czemu by nie? bez sensu, poza tym ciezko zlapac wirusa aktualnie, trzeba nie umiec piracic, czego lepiej po prostu nie robic i tyle.

Autorze jak to nie jedyny Twoj dysk, to najlepiej zostaw go tam samego, jakies programy tylko, ktore serio musza sie zaladowac i tyle. 

Nie powiedziałem tak. Zasugerowałem, że jeżeli masz zapchany dysk do czerwoności, to wiadome, że klatki Ci trochę spadną aniżeli z np. 20gb wolnego miejsca?!  -.-

graphic.png

Opublikowano

Nie z każdym dyskiem SSD bo dyski maja swoje kontrolery które  niekoniecznie obsługiwane są domyślnie przez system. 

Każda aktualizacja może wyłączyć TRIM. 

Akurat w każdym oryginalnym oraz w każdym wspierającym TRIM.

A pytanie inne, bo muszę zainstalować windowsa, chcę podzielić dysk na dwie partycje 32GB i 88GB, aby nie obniżyć jego wydajności muszę na każdej partycji zachować 15% wolnego miejsca? Czy wystarczy jeżeli ogólnie na cały dysku byłoby 15% wolnego miejsca.

Opublikowano

To czy ma jedną czy kilka partycji kompletnie nie ma znaczenia pod względom wydajności.

Opublikowano

To czy ma jedną czy kilka partycji kompletnie nie ma znaczenia pod względom wydajności.

No nie ma, ale jak ktoś jest pedantem, to lepiej mieć wszystko oddzielnie. Przecież to i tak nie zmniejsza mu pola do popisu. Jak mu zabraknie miejsca na dysku do gier, to może przeinstalować jakąś grę na systemowy.

graphic.png

Opublikowano

No nie ma, ale jak ktoś jest pedantem, to lepiej mieć wszystko oddzielnie. Przecież to i tak nie zmniejsza mu pola do popisu. Jak mu zabraknie miejsca na dysku do gier, to może przeinstalować jakąś grę na systemowy.

Jak ktoś jest pedantem jak ja, to wszystko trzyma na jednym dysku, a śmieci wysyła na chmurę i robi kopię na penie.

Opublikowano

No to chyba raczej pedantem nie jesteś, skoro masz wszystko na kupie.

graphic.png

Opublikowano

A jaki jest sens dzielenia małego dysku na partycje? Więcej straci wolnego miejsca niż zaoszczędzi na tym. Zresztą ma OS a nie PC z windowsem 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...