Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer 3k+

iBad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, jest ktos w stanie zlozyc mi PC jak najlepszy zeby dalo sie grac + streamowac w nowe gierki itp. 

Cena to 3000zł (można trochę dorzucić z 200zł) chcialbym zestaw z ktorego wycisne najwiecej. 

­NU94p9A.gif

/\ Pozdrawiam iBad, jeśli Ci pomogłem daj lubię to! /\

Opublikowano

Siemka, jest ktos w stanie zlozyc mi PC jak najlepszy zeby dalo sie grac + streamowac w nowe gierki itp.

Nie. Albo jedno albo drugie. W komputerze za 3k nie będziesz grał i streamował nowych gierek.

Opublikowano

Nie. Albo jedno albo drugie. W komputerze za 3k nie będziesz grał i streamował nowych gierek.

Kolego, widzę przecież strimerów którzy grają w takiego np. BF1 z tańszym PC i strimuje co prawda nie na ULTRa i także ja tego też nie wymagam. 

­NU94p9A.gif

/\ Pozdrawiam iBad, jeśli Ci pomogłem daj lubię to! /\

Opublikowano

Kolego, widzę przecież strimerów którzy grają w takiego np. BF1 z tańszym PC i strimuje co prawda nie na ULTRa i także ja tego też nie wymagam. 

To weź od nich specyfikacje tych magicznych komputerów za 3000zł i kupuj. Na komputerze za 3000zł będziesz miał nie za wesołe fps'y w nowych grach nawet bez streamowania, zastanów się czego oczekujesz. Można oczywiście złożyć komputer do streamowania za te 3k, ale wtedy przygotuj się na kupno drugiego komputera, takiego na którym będziesz grał.

Opublikowano

To weź od nich specyfikacje tych magicznych komputerów za 3000zł i kupuj. Na komputerze za 3000zł będziesz miał nie za wesołe fps'y w nowych grach nawet bez streamowania, zastanów się czego oczekujesz. Można oczywiście złożyć komputer do streamowania za te 3k, ale wtedy przygotuj się na kupno drugiego komputera, takiego na którym będziesz grał.

Typie, wez juz sklej, bo farmazony pieprzysz, za 3k bedzie na wysokich we wszystko pewnie gral, w grach fpsy beda juz zalezec raczej od gpu, a do streama idzie tylko cpu, i5 poradzi sobie z tym jako tako, ludzie na i3 2xxx streamuja lola, na i5 2400 juz cska bez problemu, w ogladalnej jakosci, to on na i5 6500 nie da rady? 

Autorze, widze zes ogarniety, wiec pomyslalem troszke i mysle, iz streamowac to Ty mozesz zajebiscie, bo dalem Ci i7!, dalo rady, ale jak za duzo troszke wyszedlem ponad budzet to wywal zasilacz, a wez anteca vp500 (tez da rade), dalem Ci taki zasilacz, poniewaz uznalem, ze karte pewnie bedziesz rozbudowywal za jakis czas na pogrom nowej generacji. https://www.morele.net/inventory/info/5LMpOP/ ogolnie mozesz tez wziac i5 6500/6600 wtedy do tego ssd, plytke na b150 itp. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Trzymaj się zasady, że procek musi być tańszy niż karta graficzna. Wywal tą i7 i daj i5 6600K i jakąś 970/480.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Trzymaj się zasady, że procek musi być tańszy niż karta graficzna. Wywal tą i7 i daj i5 6600K i jakąś 970/480.

Niby kto dał taką zasadę, która jest totalnie bez sensu. Jak ktoś chce stream'ować to nie ma co brać i5, jak może i7.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Może taki ktoś, jak Piotr "Lipton" Szymański?! Uważam, że on bije na głowę wszystkich tutaj ekspertów.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Tak jak kolega na gorze napisal zobacz filmik na yt "pc vs laptop" masz tam kompa za 3200 chyba kazda nowa gierka chodzi bardzo ladnie :>

Opublikowano

Może taki ktoś, jak Piotr "Lipton" Szymański?! Uważam, że on bije na głowę wszystkich tutaj ekspertów.

No tak, bo lepiej do komputera nastawionego na streaming dać 4 rdzeniowy i 4 wątkowy procesor, zamiast 8 wątkowego chociażby xeona żeby to chociaż miało ręce i nogi.

Weź pod uwagę, że Lipton w swoich filmach prezentuje zestawy dla GRACZY, nie dla streamerów.

Zestaw nastawiony pod streaming, z ośmiowątkowym procesorem, z nieźle wyposażoną płytą główną i szybkimi ramami. Do tego GTX960 z 4gb pamięci, zwykły hdd i obudowa z oknem. Fera 3, która poradzi sobie ze schłodzeniem tego procesora (co jak co, ale xeony na boxie to samobójstwo) i przyokazji zachowa kulturę pracy. Nie widzę lepszej opcji do streamowania gier na komputerze za lekko ponad 3000 złotych.

https://www.morele.net/inventory/info/A4KQtH/

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Bez urazy, ale ja trochę śmiechłem. Po prostu lepiej się nastawić na lepsze granie niż utrudnianie sobie dodatkowym streamingiem, a szanse na wybicie się masz marne.

graphic.png

Opublikowano

Bez urazy, ale ja trochę śmiechłem. Po prostu lepiej się nastawić na lepsze granie niż utrudnianie sobie dodatkowym streamingiem, a szanse na wybicie się masz marne.

I tak pogra dzieki tej karcie w fajnych detalach, w miejscach procesorowych przynajmniej komputer bedzie dobrze dawal rade, Ty za autora juz nie decyduj, czy sie wybije czy nie, nie jestes wrozka, niech robi co chce poza tym, chcial tylko komputer pod streaming, to po co piszesz o calkiem innych rzeczach? Poza tym teraz juz udowodniles, ze Twoja wiedza opiera sie tylko na obejrzeniu filmow autorstwa Liptona, (do ktorego nic nie mam akurat, spoko), moze jest doswiadczony, ale nie oznacza, ze jestesmy w czyms gorsi od niego, to nie jest tak, nie jestesmy debilami ogarniamy temat. 

Co do tej zasady, przewaznie sie sprawdza w komputerach (do gier), ale jest duzo wyjatkow, jak komputer typowo pod csgo np. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Ale co mu da ten i7/Xeon? Ze słabszą grafiką będzie mieć mniej FPS niż na i5 + 970 czy cokolwiek z tej półki. Zestaw nie ma sensu, zasada GPU>CPU w grach zawsze występuje. Jeśli zmieści się i5 z k to zestaw jeszcze bardziej zje tego z i7

Opublikowano

Nie zawsze. Zależy w jakich grach. Jak mówiłem są gry i bardziej oparte na procesorach i bardziej oparte na GPU. Tu nie ma jednostronnej odpowiedzi, że GPU jest ważniejsze. Pod streaming to trzeba jednak mieć mocniejszy procesor.

graphic.png

Opublikowano

Nie zawsze. Zależy w jakich grach. Jak mówiłem są gry i bardziej oparte na procesorach i bardziej oparte na GPU. Tu nie ma jednostronnej odpowiedzi, że GPU jest ważniejsze. Pod streaming to trzeba jednak mieć mocniejszy procesor.

Przed chwilą pieprzyłeś coś o swoich ekspertach i złotych zasadach, zdecyduj się. Wiadomo że i7>i5 ale zysk z posiadania 390X względem 380'tki jest większy. Streaming streamingiem, przy mocnym CPU nie ma to większego znaczenia. Prawdopodobnie zmieści się i5 z K i lepsza karta, jeśli tak to moc CPU się wyrówna i zestaw będzie tym samym co te na i7 tylko z lepszą kartą

Opublikowano

?!

graphic.png

Opublikowano

Dobra skończcie już bo pierdolicie i pierdolicie jak gościu chciał tylko kompa do streamowania i grania, paru osobom to ja bym już tu podziękował, bo po co pisać o czymś, o czym nie ma się pojęcia.

Poza tym, autor niech powie jakie gry ma zamiar stream'ować, bo każdy tutaj zestaw ma 8gb ram'u, jakiś lol/cs/ow na styk by dało radę, ale na dobra sprawe to jak będzie chciał coś mocniejszego streamować jak to bf1 które tam wyżej bylo wymienione to nie ma c***a, spadki będą i to mocne.

Opublikowano

Dobra skończcie już bo pierdolicie i pierdolicie jak gościu chciał tylko kompa do streamowania i grania, paru osobom to ja bym już tu podziękował, bo po co pisać o czymś, o czym nie ma się pojęcia.

Poza tym, autor niech powie jakie gry ma zamiar stream'ować, bo każdy tutaj zestaw ma 8gb ram'u, jakiś lol/cs/ow na styk by dało radę, ale na dobra sprawe to jak będzie chciał coś mocniejszego streamować jak to bf1 które tam wyżej bylo wymienione to nie ma c***a, spadki będą i to mocne.

Wiesz w ogóle ile nowe gry zjadają pamięci? Losowy przykład: Wiedźmin 3 po 30 minutach gry na full ultra 1080p wykorzystuje mi 2600MB. Nie mówię o gniotach pod względem optymalizacji typu Batman, Quantum Break, Assassiny czy innych podobnych. 8GB starcza do wszystkiego z zapasem, więcej pamięci może się przydać do renderowania filmów, ale streamowanie nie zjada dużo, OBS to max kilkaset MB.

Opublikowano

@TrueFaith  Bez wulgaryzmów proszę. No mówiłem, że Pan Piotr zjada wielu tutaj pod każdym względem i co w związku z tym? Odpowiedziałem, że są i gry procesorowe, i gry, za które odpowiada układ graficzny. Coś źle? No chyba nie. Skoro autor tematu ma zamiar streamować+grać jednocześnie to co się prujesz, skoro wiadomo, że i7 sobie lepiej da radę ze słabszą kartą w streamingu, niż i5 z lepszą? Mówiłem, że procek nie powinien być droższy od karty graficznej, bo to usłyszałem od Pana Piotra. Kolega wyżej naprowadził mnie, że Lipton mówił o PC stricte do gier, a nie do streamingu. Czy ty nie wiesz takich rzeczy? Nie unoś się, bo nie ma sensu.

graphic.png

Opublikowano

"Pieprzyć" użyte w taki sposób nie jest wulgaryzmem, zresztą to nie lekcja polskiego. Nie unoszę się tylko próbuję wyjaśnić autorowi ten temat z nieco innej strony.

Różnice w miejscach procesorowych między i5 a i7 to kilka %, między 380 a 970 w miejscach graficznych to kilkanaście do kilkudziesięciu %. Aktualnie nie ma gry która potrzebuje 8HT do stabilnego utrzymania klatek, wszystkie nowe gry chodzą bez problemu na starych i5 Sandy Bridge na maksymalnych detalach, tymczasem zapotrzebowanie na moc karty graficznej rośnie z każdym wydanym tytułem. Pokaż mi test w którym i7+słaba karta uzyskuje lepszy wynik niż i5+lepsza karta, nawet w miejscu procesorowym. 

Koniec offtopu bo się burdel robi, zestaw w wersji rozwojowej który proponuję:

https://www.morele.net/inventory/info/YRg3q9/

Można dać jakiś cichy CPU cooler(~ +100zł), cichszy i mocniejszy zasilacz (~ +100zł), tańszą płytkę (~ -100zł) (będzie mniejsza, ale jeśli nie korzystasz z dodatkowych slotów to warto), dołożyć HDD (~ +200zł) lub zmienić SSD na HDD (co według mnie nie ma sensu, ale każdy ma różne potrzeby). Stara platforma dlatego że nowa jest sporo droższa a nie przynosi wydajności w adekwatnym do ceny stopniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...