Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Recenzja] Śródziemie: Cień Mordoru / Middle-Earth: Shadow of Mordor

Uxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2yo7omq.png

23m2dkl.png

Gra RPG pod tytułem "Śródziemie: Cień Mordoru" jest opracowana przez Monolith Productions we współpracy z Warner Bros Games oraz Nvidia. Produkcja pochodzi z 2014 roku, oraz została jedną z najlepszych gier akcji/przygodowych tego roku, a samo Monoltih - jednym ze studiów roku.

6z4t3l.png

Akcja dzieje się pomiędzy "Hobbitem" a "Władcą Pierścieni" w świecie J. R. R. Tolkiena zwanym "Śródziemiem". Gra opowiada o historii Taliona - strażnika Czarnej Bramy, na którą został przeprowadzony atak. Jego rodzina zostaje zamordowana, a on, przeklęty i zawieszony pomiędzy życiem a śmiercią ma za zadanie zabić Czarną Dłoń Saurona. Musi tego dokonać z pomocą pewnej martwej osoby, którego historia jest ciekawsza od samego początku. Czeka go długa droga.

20f4v2x.png

Grę prowadzimy w widoku trzeciej osoby, poruszając się po otwartym świecie podzielonym na dwie części Mordoru.
Gameplay składa się z dwóch "głównych trybów":
- Zwykłego, w którym gramy zwykłym Talionem
- Upiora, w którym widzimy wrogów/zwierzęta przez ściany, naznaczonych zależnie od "typu". W nim używamy łuku.
Na mapie są porozrzucane Wieże Kuźni, dzięki którym mamy wgląd na dodatkową zawartość na kolejnych obszarach mapy.
Zawartość poboczna składa się ze:
- 32 znaków Ithildin uzupełniających ścianę z zapisaną historią Śródziemia
- 42 artefaktów z których pomocą poznamy przeszłość
- 10 misji z legendy miecza, łuku oraz sztyletu
- 10 misji łowieckich związanych z zabijaniem dzikich istot w Mordorze
- 10 misji survivalowych polegających na zbieraniu kilku rodzajów ziół/roślin/grzybów
- 24 misji polegających na ratowaniu niewolników.
Oprócz tego istnieje 20 misji głównych/fabularnych wymaganych do ukończenia aby przejść "główną", fabularną część gry.
W Mordorze napotkamy wiele twierdz (w których po zauważeniu nas orkowie wznoszą alarm, a na nas biegnie cała twierdza), obozowisk, grup orków/uruków i kapitanów/wodzów (ostatnie dwie rzeczy występują losowo i "podróżują").
Armia Saurona składa się z kapitanów (3 rodzaje w hierarchii) którzy dowodzą i rywalizują między sobą, wodzów którzy mają swoich przybocznych oraz 3 bezpośrednich sług władcy ciemności. Mapa jest wypełniona wieloma eventami z nimi związanymi. Każdy z nich włącznie z zabiciem kapitana/wodza dodaje punkty potęgi.
Są one potrzebne do Drzewka Umiejętności.
Aby odblokować po kolei kolejne "moce" potrzeba mieć punkt umiejętności oraz odpowiednią ilość punktów potęgi/misji fabularnych. Oprócz tego za misje i "znajdźki" dostajemy punkty, za które zwiększamy np. liczbę dostępnych strzał, punktów życia, miejsc na runy.
Runy otrzymujemy za zabijanie kapitanów i można je dodać do miecza/łuku/sztyletu.
Niestety, wadą jest to, że Orki stanowią problem jedynie w dużej grupie, a bardziej jest to nuda niż trudność.
Dostępne jest oprócz tego "kompendium" z informacjami na temat roślin/postaci/zwierząt/miejsc/przedmiotów.
Z DLC możemy otrzymać różne tryby, kampanie i skórki postaci.

2mwgef8.png

Grafika jak na 2014 rok jest rewolucyjna i nadal dorównuje grom z roku 2015/2016. Wiele szczegółów jest dopracowanych. Postanowiłem, że zamiast pisać, przedstawię ją w screenshotach.

Screeny robione na najwyższych ustawieniach:

23i791i.jpg

29kyi47.jpg

2zspq9w.jpg

2q3qb6q.jpg

wstp1t.jpg

sn08pg.jpg

Mimo że gra nie posiada dubbingu Polskiego (osobiście preferuję napisy), jest dostępny interface oraz napisy w naszym języku. Dubbing jest bardzo dobrze zrobiony (mówię tu o Angielskim, domyślnym), aktorzy wczuli się w rolę, a dźwięki są wykonane realistycznie.

9glr9c.png

Plusy:

+ Piękna, realistyczna grafika

+ Duża ilość zawartości dodatkowej

+ Różnorodność kapitanów(każdy kapitan ma swoje cechy, kombinacji istnieje nieskończoność)

+ Duża ilość run

+ Dobry dubbing/dźwięki

+ Kilka typów przeciwników, w tym bestii

Minusy:

- Mimo wielu "mocy", niewielkie Drzewko Umiejętności

- Krótka część fabularna

- Zbyt łatwa do przejścia (w większości zbyt łatwi przeciwnicy)

Mimo kilku wad, oraz tego że wychodzi coś w stylu 6/9, minusy są drobne, zatem...

Moja ocena: 8/10

14l12bs.png

Opublikowano

Dobrze napisana recenzja.

+ estetyka

Jednostka Centralna: Karta Graficzna: MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING X | Procesor: Intel i3-7100 3.90Ghz | RAM: 8GB

Opublikowano

Oczojebna ta czcionka razem z wstawioną grafiką. W sumie recenzja powinna zawierać więcej / rozwiniętych elementów - takich jak: subiektywna ocena, porównania, analizy, czy też poruszana problematyka. Nie napisałeś niczego ciekawego, czego nie zobaczyłbym gdzieś indziej. Słabiutka praca.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

Oczojebna ta czcionka razem z wstawioną grafiką. W sumie recenzja powinna zawierać więcej / rozwiniętych elementów - takich jak: subiektywna ocena, porównania, analizy, czy też poruszana problematyka. Nie napisałeś niczego ciekawego, czego nie zobaczyłbym gdzieś indziej. Słabiutka praca.

Nie wiem kim jesteś (nie jest to obraza mam nadzieję), ale zakładając, że zajmujesz się recenzjami, przypomnij sobie jak wyglądały twoje pierwsze prace. Po co mam dawać porównania, a nawet jeśli - do czego? Fakt, że nie wstawiłem podpunktu z problematyką, powinien dać do myślenia, że raczej nie doszukałem się żadnego poruszanego problemu (dla mnie to nie jest wada). Z czasem zapewne nauczę się lepiej i obróbki graficznej i pisania recenzji, lecz na razie wolę się podzielić moją pierwszą pracą z kimś innym, najlepiej kto się na tym zna. Dzięki za szczerą opinię :)

Opublikowano

Nie wiem kim jesteś (nie jest to obraza mam nadzieję), ale zakładając, że zajmujesz się recenzjami, przypomnij sobie jak wyglądały twoje pierwsze prace. Po co mam dawać porównania, a nawet jeśli - do czego? Fakt, że nie wstawiłem podpunktu z problematyką, powinien dać do myślenia, że raczej nie doszukałem się żadnego poruszanego problemu (dla mnie to nie jest wada). Z czasem zapewne nauczę się lepiej i obróbki graficznej i pisania recenzji, lecz na razie wolę się podzielić moją pierwszą pracą z kimś innym, najlepiej kto się na tym zna. Dzięki za szczerą opinię :)

Napisałeś recenzję o grze komputerowej i nie wiesz do czego masz porównywać? Nie doszukałeś się poruszanego problemu? To ty się masz czegoś doszukiwać? Fabuła opisana w 4-5 zdaniach - bardziej się uciąć tego chyba nie dało. Gameplay? Tak opisany, że nie potrafię sobie tego wyobrazić. Dodatkowo zawarłeś wszystko w postaci jakichś podpunktów, które stanowią 1/2 tego "rozdziału". Niepotrzebne jakieś przemyślenia w postaci nawiasów typu: (osobiście preferuję napisy) - bez sensu, prostackie. To, co napisałeś, nie jest recenzją. Praktycznie wszystko podpiąłbym pod informację. Jeśli oczekiwałeś, że ktoś wjedzie, pochwali za takie coś i wyjedzie, to się grubo myliłeś - nie liczę tych, którzy tylko posty nabijają tekstami: "gitara, siema, spoko praca 10/10". Zamiast czekać na takie głupkowate komentarze, lepiej weź pod lupę jeszcze raz gierkę i popraw ją na recenzję tym razem.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

Napisałem wręcz odwrotność tego, co zrozumiałeś. Podziękowałem ci za szczerą opinię, bo wiem co poprawić. Fabuły nie opisywałem, ponieważ bałem się spoilerowania. Gameplay nie został opisany w podpunktach, a jedynie zawartość dodatkowa została wymieniona, aby wszystko wyglądało przejrzyściej. Powtórzę jeszcze raz, że dziękuję ci za szczerość, bo wiem, co powinienem poprawić. Nie wiem jakim cudem w dwóch zdaniach:

Z czasem zapewne nauczę się lepiej i obróbki graficznej i pisania recenzji, lecz na razie wolę się podzielić moją pierwszą pracą z kimś innym, najlepiej kto się na tym zna. Dzięki za szczerą opinię  :)

doszukałeś się

oczekiwałeś, że ktoś wjedzie, pochwali za takie coś i wyjedzie

albo

Zamiast czekać na takie głupkowate komentarze

Po prostu chcę się nauczyć, a jedyną drogą do tego jest otrzymanie opinii/poprawek o tym, co napisałem. Jeśli wszystko jest źle, będę próbował dalej. Nie oczekuj jednak profesjonalnych recenzji na forum. Będę się starał ponaprawiać te błędy, które mi przedstawiłeś i kiedyś na pewno spróbuję jeszcze raz z innymi grami. To moja pierwsza praca tego typu i cieszę się, że w końcu dostaję jakąś odpowiedź która jest zdecydowaną opinią popartą argumentami. 

Opublikowano

Bardzo ładna recenzja, choć te napisy graficzne według mnie są za duże i momentami "ciężej" się czyta + ta ukośna czcionka. Ale za włożony wkład w tą pracę zostawię Ci lajka. :)

Opublikowano

Gra świetna tymbardziej, że można ją nabyć za ok. 20 zł.

Masz na myśli te kradzione ruskie klucze na kinguin?  ^^

Gra świetna, maksowanie jej się nie nudzi ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...