Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unity3d włączenie animacji po wejściu w dane miejsce.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem, żeby po wejściu w dane miejsce (np. x=1, y=6, z=0) np. poruszyła się ściana. Warto, również dodać, że obiekt nie będzie w żaden sposób powiązany z graczem.

PS: Wolałbym żeby skrypt był napisany w C#

PPS: Jeśli będzie skrypt łatwiejszy/czytelniejszy może również  polegać na wejściu do niewidzialnego, bez kolizyjnego cuba co spowoduje włączenie animacji. 

Prosiłbym o szybką odpowiedź!

Opublikowano

zależy od tego, jaka to gra

możesz użyć do tego if(vector3(XYZ) == vector3(XYZ) playscenka, ale wtedy musisz znać dokładne namiary gracza.

jeśli chcesz srobić to za pomocą kolizji cube, to użyj metody OnCollisionEnter i w niej wywołaj to, co chcesz.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Chciałem zrobić, że gdy gracz przechodzi przez drzwi to one się zamykają ( zależy mi na animacji, bo chciałem, ten skrypt przypisać równierz do innych objektów) tylko, że wyskakują mi błędy. Animacje nazwałem "drzwi", a skrypt "Drzwi" z dużej litery i postanowiłem skupić się na drugim wyjściu, a mianowicie na wejściu w niewidzialny cube (w ramach testu na screenach cube jest widoczny).

Opublikowano

void OnTriggerEnter(Collider other) {

skryptDzwi();
}

Takie coś dodaj do cuba, który jest triggerem.

Opublikowano

Ok tylko jest jeden problem, bo nie wiem jak napisać ścieżkę do animacji, która jest w innym prefabie.

Opublikowano

Chodzi Ci o to, że skrypt kontrolujący animację znajduje się w prefabie, czy jest umiejscowiony gdzieś w scenie? Jeśli się dobrze orientuję, to nie możesz odwołać się do czegoś, co nie znajduje się w scenie.

Jeśli masz to w scenie, to możesz uzyskać dostęp do innych skryptów za pomocą GetComponent<to, co chcesz>()

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...