Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC ~4500/4600 pln

qiuas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? około 4500+/-
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) - w następnym tygodniu
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? - ASUS VW193D (VGA) proszę o przejściówkę na DP, HDMI, DVI-I albo DVI-D (niedługo kupuję nowy)
Do czego ma służyć komputer? Gry i multimedia
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Tak, klawiatura (Przedział 150+/-)
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Tak.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Nie.

Moja dotychczasowa propozycja:

Karta sieciowa Wi-Fi (tutaj jestem gotowy na inną propozycję ale nic lepszego zbytnio nie potrzebuję [net i tak 30Mb])

Procesor 

Karta graficzna (lub R9 390 od szafirka albo smoka - ale chyba wolę R9 390 od gtx 970 i to od szafirka [Lepiej w DX12, brak piszczenia cewek, 8GB])

Pamięć RAM (tego bym nie zmieniał na tańsze ani droższe)

Obudowa (albo zalman z3 plus [zależy mi na tym by miał sporo miejsca na cooler])

Zasilacz (tu również jestem gotowy na zmianę ale zależy mi na ~550-600W [chciałbym robić OC, a do tego mieć zapas by nie pracował na 100% mocy])

Dysk SSD i HDD (tutaj wszystko zostaje jak jest)

Chłodzenie (ewentualnie Grandis XE1236 lub Fortis 3 [jestem także gotowy na propozycję byle cooler mieścił się spokojnie w obudowie {nie na styk}])

Płyta główna (rozważałem także G43-plus oraz M3 [oba z170 od MSI])

Klawiatura (wymagania: pełnowymiarowa, bez skróconego backspace'a, z numpadem lub bez i z podświetleniem... nie chcę także sztucznego gamingowego wyglądu jak np. tutaj... ale ładny design mile widziany)

Nagrodzę szczodrze plusami!

Opublikowano

Ogólnie to całkiem spoko, ale obudowę zmieniłbym na sp m35, a chłodzenie na np. fortisa.

@edit. kliknij w link do karty sieciowej xD napraw to.

Opublikowano

Ogólnie to całkiem spoko, ale obudowę zmieniłbym na sp m35, a chłodzenie na np. fortisa.

@edit. kliknij w link do karty sieciowej xD napraw to.

WTF!? Czemu wyskoczył mi TUSK?! Już naprawiam. A M35 jaką max. wys. coolera pomieści? Nad Fortisem się właśnie najbardziej zastanawiam ale nie znam jego wys. 

Opublikowano

https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m35-czarny-spc128-707485/

Masz tu spece, ogólnie to jest z*******a obudowa, ale będziesz musiał kupić gdzieś indziej niż na morelach.

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-3-he1425-malik-customs-edition-spc138-773407/

Wysokość- 158cm.

1. Czemu gdzie indziej niż na morelach?

2. Po co mi malik custom który jest po prostu ładniejszy od zwykłego Fortis 3?

Opublikowano

Bo na morelach jak możesz zauważyć jest niedostępny, wykupili go inni.

A ten malik to tak po prostu mi się klinkął, nie zwracaj uwagi.

Opublikowano

ZESTAW

oparty o wydajny procesor skylake - i5 6600k. do tego karta graficzna od AMD, r9 390 i do tego Sapphire, czyli najlepsza kultura pracy. klawiatura tak jak prosiłeś. całkiem dobrze wykonana, ale jednak to zwykła membrana. posiada podświetlenie, nie ma skróconego bs i są klawisze numeryczne. płyta główna z chłodzonymi 10 fazami zasilania, która lepiej poradzi sobie niż te płyty podane przez ciebie. obudowa z maskownicą na zasilacz, generalnie konstrukcja dwukomorowa z wentylatorami w zestawie, miejscem na przeniesienie kabli. posiada filtry przeciwkurzowe, kontroler obrotów czy wentylowane zaślepki PCI. zmieniłem pamięci. jest 8GB w jednej kości, ale jest tańsza i szybsza. na koniec zasilacz z przetwornicą dc/dc, japońskimi kondensatorami, gwarancją 5 letnią i półmodularnym okablowaniem.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

A czymś szczególnym różni się ta obudowa od np. Zalman Z3 plus?

Opublikowano

Jest dużo lepiej wykonana.

Opublikowano

X70W jest większa, maskownica zasilacza, regulator obrotów na froncie, lepiej wykonana

Opublikowano

ZESTAW

oparty o wydajny procesor skylake - i5 6600k. do tego karta graficzna od AMD, r9 390 i do tego Sapphire, czyli najlepsza kultura pracy. klawiatura tak jak prosiłeś. całkiem dobrze wykonana, ale jednak to zwykła membrana. posiada podświetlenie, nie ma skróconego bs i są klawisze numeryczne. płyta główna z chłodzonymi 10 fazami zasilania, która lepiej poradzi sobie niż te płyty podane przez ciebie. obudowa z maskownicą na zasilacz, generalnie konstrukcja dwukomorowa z wentylatorami w zestawie, miejscem na przeniesienie kabli. posiada filtry przeciwkurzowe, kontroler obrotów czy wentylowane zaślepki PCI. zmieniłem pamięci. jest 8GB w jednej kości, ale jest tańsza i szybsza. na koniec zasilacz z przetwornicą dc/dc, japońskimi kondensatorami, gwarancją 5 letnią i półmodularnym okablowaniem.

A nie lepiej będzie w dual channel ???

Ogólnie zestaw bardzo fajny i chyba się na niego zdecyduję tylko powiedz czemu nie dual channel? (Nawet 2 zł tańszy :D)

Wystarczy mi te 8GB do gier, i robienia innych rzeczy w tym samym czasie, a także do VM?

Dodam, że jak będę grać np. w BF4 to jedynie muzykę będę mieć np. odpaloną w chrome albo jakiś stream, a na VM tylko i wyłącznie 1 maszyna w jednym czasie.

Edit: Jeszcze się tylko spytam jaka jest różnica między np. 2133MHz, a 2800MHz? Lepsze OC czy jak? Bo nie widzę zbytnio sensu dopłacać do liczb.

Edit2: Zapodacie jeszcze jakieś DVD do tego zestawu i jakąś przejściówkę z VGA na któreś wejście w tej karcie co w zestawie Harriotta?

Opublikowano

ZESTAW

Ogólnie zestaw bardzo fajny i chyba się na niego zdecyduję tylko powiedz czemu nie dual channel? (Nawet 2 zł tańszy :D)

Wystarczy mi te 8GB do gier, i robienia innych rzeczy w tym samym czasie, a także do VM?

Dodam, że jak będę grać np. w BF4 to jedynie muzykę będę mieć np. odpaloną w chrome albo jakiś stream, a na VM tylko i wyłącznie 1 maszyna w jednym czasie.

Edit: Jeszcze się tylko spytam jaka jest różnica między np. 2133MHz, a 2800MHz? Lepsze OC czy jak? Bo nie widzę zbytnio sensu dopłacać do liczb.

Edit2: Zapodacie jeszcze jakieś DVD do tego zestawu i jakąś przejściówkę z VGA na któreś wejście w tej karcie co w zestawie Harriotta?

dual channel da ci lekki przyrost wydajności, ale jeżeli odpalisz jakąś faktycznie mocarną gierkę + chrome to może komp zwiechać. może faktycznie dual lepszy, bo nie zamierzasz streamować, ale ja bym radził jak najszybciej zrobić albo 16GB albo teraz dać 2x8GB. 

jest roznica w grach nawet między takimi szybkościami i też lepiej procesor sie podkręca z szybszymi. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

ZESTAW

dual channel da ci lekki przyrost wydajności, ale jeżeli odpalisz jakąś faktycznie mocarną gierkę + chrome to może komp zwiechać. może faktycznie dual lepszy, bo nie zamierzasz streamować, ale ja bym radził jak najszybciej zrobić albo 16GB albo teraz dać 2x8GB. 

jest roznica w grach nawet między takimi szybkościami i też lepiej procesor sie podkręca z szybszymi. 

To polecasz ogarnąć tą 1 kość, a potem po prostu dokupić drugą tą samą?

Warto dopłacić te 100+ pln do tych? https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-4-ddr4-16gb-2x8gb-3000mhz-pv416g300c6k-769239/

(3000MHz i CL16)

Widzę, że przecenili z 360 na 315.

Opłaca się je brać?

PS: Zapodaj jakieś dvd jak możesz bo się nie znam, a chcę żeby po prostu działało.. nie musi być ciche ani nic tylko odtwarzać płyty z grami (~50/60 pln). I jeszcze jakąś przejściówke z VGA na DisplayPort, DVI lub HDMI (żeby do karty szło to podłączyć).

PSS: Ten zasilacz co podałem nie wystarczy? Warto dopłacić te 70 pln do tego korsarza?

Edit: Na stronie z płytą główną na morele pisze, że obsługuje pamięci "2133, 2400, 2800, 2933, 3200".. pierwszy raz się spotykam z 2933.. będzie mniejsze taktowanie na pamięciach czy po prostu jest to prawdziwe 3000, nie oszukane ;p? 

Edit2: Wyczytałem na necie, że radeon pobiera mnóstwo prądu i trzeba zasilacz na poziomie 650W minimum jeśli myśli się o OC. Wie ktoś coś o jego TDP? Wystarczy ten zasilacz korsarza czy lepiej wybrać np. ten mój 600W albo jakiś inny 600+W?

Co myślicie o tym zasilaczu? https://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs650-650w-120mm-fan-eu-version-cp-9020098-eu-663043/ albo o tym https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-8-600w-bn242-773216/ ?

Nie zależy mi zbytnio na modularności.

Dobra jednak wybieram twój  zestaw bo widziałem testy na 500W zasilaczu i śmigało bez ścinek, a ten ma jeszcze więcej.

RAM kupię te 8GB, a przy kupnie monitora dorzucę tą drugą kość by mieć te 16GB.

A DVD jakie wrzucić?

PS: Proszę jeszcze o jakiś kod bym miał za darmo złożenie albo dostawę bo widziałem takowe tutaj na forum ale nie wiem czy są jednorazowe, a nie chcę komuś innemu zabierać kodu.

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.ne...odzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.ne...dzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.ne...08g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...