Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer za 6000

Remzoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno?

~6k

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)

Teraz

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

Słaba, 24"

Do czego ma służyć komputer?

gaming, streaming, nagrywanie, rendering

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Nope

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?

Nope

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

nie znam się na tym, ale jeśli to bedzie konieczne

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Musi być cichy i bardzo wydajny.

Myślałem o tym, co o nim powiecie?

https://www.morele.net/komputer-dla-graczy-morele-sky-g6000-774304/

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

Czym się różni jeśli karta to "referent" + jeszcze poprosiłbym jakieś opinie nt w/w zestawów :P

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

Referent to karta bezpośrednio od producenta chipsetu (nvidia/amd) czyli karta która nie jest podkręcana fabrycznie oraz ma gorsze chłodzenie od karty niereferencyjnej (od niezależnego producenta np msi/gigabyte/asus itd.). Ogólnie niereferenty są lepsze.

Opublikowano

za 6k grzech nie wsadzić oblokowanego mnożnika i 980 TI.

ZESTAW

gtx 980 ti - wydajność po OC jak 1080, który też jest wyżyłowany do granic możliwości, bo przypominam, pascale to mniejsze maxwelle z wymaxowanymi zegarami. do tego i7 6700k wraz z szybkimi 16GB pamięciami w dwóch kościach. pamięci nie ograniczą oc procesora, chłodzenie i płyta podobnie, ponieważ cooler zapewni ciszę, a płyta z 10 fazową, chłodzoną sekcją zasilania da radę przy wykręconej i7. do tego wyciszana obudowa od polskiej firmy z kontrolerem obrotów, ładnym, czarnym designem. jest wielka, posiada miejsce na schowanie kabli, maskownicę na zasilacz czy wentylatory w zestawie. dysk ssd 120GB idealnie pod system na kościach MLC. zasilacz z przetwornicą dc/dc, co da lepsze trzymanie napięć, japońskimi kondensatorami, 5 letnią gwarancją, półmodularnym okablowaniem i ogólnie dobrymi podzespołami w środku pomijając kondensatory, ale ogólnie elementy SMD. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Okej, dzięki, teraz zestaw pytań ode mnie:

Nigdy nie podkręcałem podezespołów, przez co 980 TI mnie zniechęca. Głównie boję się że coś zrobię nie tak i karta będzie kaput. Warto próbować? Czy to trudna sztuka :P?

SSD 120GB wystarczy? Z tym również nie miałem do czynienia. Oprócz systemu to powinno się tam wrzucać gry? Jak z niego najlepiej korzystać?

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

Jak chcesz, żeby mapy w grach się szybko ładowały to dajesz tam grę, przecież nic się nie stanie  :v

Żeby przez OC za 1 razem zjebać kartę to trzeba być upośledzonym, w zasadzie w ogóle zjebać tym kartę to trudno, jak ja tyle rzeczy odpierdalałem ze swoim sprzętem i nic się nie działo to Ty raczej też nic nie zrobisz.

Opublikowano

Dysk SSD w teorii  pomoże przyspieszyć ładowanie gier, bo to pewnie zależy jaka gra ale taka mapa z bf'a powinna się szybciej ładować. Aktualnie podkręcanie karty jak i procesorów to bardzo łatwy zabieg dzięki programom od producentów które w tym pomagają.

Opublikowano

ZESTAW

gtx 980 ti - wydajność po OC jak 1080, który też jest wyżyłowany do granic możliwości, bo przypominam, pascale to mniejsze maxwelle z wymaxowanymi zegarami. do tego i7 6700k wraz z szybkimi 16GB pamięciami w dwóch kościach. pamięci nie ograniczą oc procesora, chłodzenie i płyta podobnie, ponieważ cooler zapewni ciszę, a płyta z 10 fazową, chłodzoną sekcją zasilania da radę przy wykręconej i7. do tego wyciszana obudowa od polskiej firmy z kontrolerem obrotów, ładnym, czarnym designem. jest wielka, posiada miejsce na schowanie kabli, maskownicę na zasilacz czy wentylatory w zestawie. dysk ssd 120GB idealnie pod system na kościach MLC. zasilacz z przetwornicą dc/dc, co da lepsze trzymanie napięć, japońskimi kondensatorami, 5 letnią gwarancją, półmodularnym okablowaniem i ogólnie dobrymi podzespołami w środku pomijając kondensatory, ale ogólnie elementy SMD. 

Tak patrząc na te wszystkie zestawy to chyba niczego lepszego nie znajdę. Zastanawia mnie tylko czy 120GB SSD mi wystarczy, ale chyba powinien :P

Wiecie może czy na morele składają kompy? I jeśli tak, to czy robią to jakoś sensownie, czy tak na przysłowiowe "odwal się".

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

ZESTAW

Tak patrząc na te wszystkie zestawy to chyba niczego lepszego nie znajdę. Zastanawia mnie tylko czy 120GB SSD mi wystarczy, ale chyba powinien :P

Wiecie może czy na morele składają kompy? I jeśli tak, to czy robią to jakoś sensownie, czy tak na przysłowiowe "odwal się".

Robią na odwal. Nie polecam

Kolega miał pochylony dysk w stacji, obudowa kaput... rzal.

Lepiej sam złożyć - jest wiele poradników, co i jak.

175911456088738371599.gif

Opublikowano

Tak składają na morele PC, ja brałem tą opcje składania PC na morele i dobrze wszystko złożyli, mają również w opcji montowanie chłodzenia do procesora za dopłatą. 

Opublikowano

@Harriott Poszło zamówienie na ten zestawik, za kilka dni się odezwę ponownie w tym temacie żeby podzielić się wrażeniami na jego temat :)

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

@Harriott Poszło zamówienie na ten zestawik, za kilka dni się odezwę ponownie w tym temacie żeby podzielić się wrażeniami na jego temat :)

A dałeś z usługą montażu? :D 

Jak tak to podziel się też tym czy dobrze złożyli bo sam mam dylemat 

Opublikowano

A dałeś z usługą montażu? :D

Jak tak to podziel się też tym czy dobrze złożyli bo sam mam dylemat 

Tak, sprawdzę co tam pokombinują i we wtorek wstępnie odbieram :D

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

Raz zamawiałem kompa dla kumpla na morelach z usługą montażu (tak, leniwy jestem:p). Mimo iż zwykle wolałem zamówić części i sam złożyć, tym razem chciałem zobaczyć, jak jakościowo wygląda u nich usługa montażu :) Po odebraniu przesyłki byłem miło zaskoczony, wszystko na miejscu, sam bym lepiej nie zrobił :D

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Raz zamawiałem kompa dla kumpla na morelach z usługą montażu (tak, leniwy jestem:p). Mimo iż zwykle wolałem zamówić części i sam złożyć, tym razem chciałem zobaczyć, jak jakościowo wygląda u nich usługa montażu :) Po odebraniu przesyłki byłem miło zaskoczony, wszystko na miejscu, sam bym lepiej nie zrobił :D

Mam nadzieję że tak będzie i tym razem :)

NU94p9A.gif

Wracam..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem właśnie odebrać kompa w oddziale w Katowicach - super niespodzianka mnie zastała. Wszystko pięknie cacy, ale jak już przyszło mi sprawdzić PC'ta to długo nie trzeba było się rozglądać - nie dość że krzywa klapa od otwierania pudła, to jeszcze wszystkie wejścia z płyty głównej były mega przekrzywione i nawet nie wystawały z obudowy. 

Wszystko zostało na miejscu, a ja wróciłem do domu bez kompa. Machnę sobie opinie u nich na stronie i z tego co mi powiedzieli, to powinienem mieć go z powrotem w przyszłym tygodniu.

NU94p9A.gif

Wracam..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...