Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw 4500

KaMiL3Kk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym złożyć komputer:

Jaki posiadasz budżet na kupno? - 4500zł 

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) - Na dniach

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? - Monitor posiadam Samsunga SuncMaster 2032MW i posłuży mi jako dodatkowy

Do czego ma służyć komputer? - Granie przede wszystkim, obróbka filmów i grafika ale stawiam głównie na wydajność w grach 

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? - Słuchawki posiadam, klawiaturę mam załatwioną, podkładkę także, chciałbym na pewno napęd optyczny, możliwość korzystania z sieci wi-fi, mikrofon (Tracer Screamer 40zł), listwa antyprzepięciowa (30zł), myszka chciałbym rivala 300, ponieważ sprawdziłem go i bardzo dobrze się z niego korzysta.

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? - Nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? - Tylko procesor jeśli już 

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? - Wydajność i styl, kultura pracy mniej ważna. Kolorystykę chciałbym utrzymać czarno-czerwoną. Buda Zalman R1 ma chyba niebieskie wiatraki więc musiałbym poszukać innej. 

Złożyłem swój zestaw i tak się prezentuje : 

Dołożyłem przypadkiem 2x dodatkowy rok gwarancji, nie dodałem mikrofonu, listwy i napędu. Proszę jeśli to możliwe aby po złożeniu opisać każdy parametr dlaczego był taki wybór a nie inny. 

xD

Opublikowano

mogę się spytać: czemu podkręcać tylko procesor? karta jest łatwiejsza do oc, a procesor w tym budżecie to chyba nie bardzo. daj koniecznie znać, bo za 4500 zł da radę 980 TI bodajże z i5 skylakeową i ta karta osiąga po oc wyniki 1080. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Nie ma sensu się pchać w haswell'a jak za taką samą cenę masz 6600k o większej wydajności+ddr4, karta to lekko mówiąc do takiego zestawu syf, to też by się przydało zmienić, skoro i tak nie będziesz jej podkręcał (960 trzeba kręcić). Poza tym chłodzenie mocny średniak.

Opublikowano

To co mi polecacie? i5 4690k nie nadaje się do kręcenia? Proszę o wasze propozycje, byle w zestawie było to co uwzględniłem. Mogę też kręcić grafikę jeśli jest to łatwiejsze. 

Jak niby 980 Ti?.. 2400zł + monitor 600 to mamy 3 tyś. do tego doliczmy procek to z 800 i co dalej? I co za płyta główna?.. 

xD

Opublikowano

To co mi polecacie? i5 4690k nie nadaje się do kręcenia? Proszę o wasze propozycje, byle w zestawie było to co uwzględniłem. Mogę też kręcić grafikę jeśli jest to łatwiejsze. 

Jak niby 980 Ti?.. 2400zł + monitor 600 to mamy 3 tyś. do tego doliczmy procek to z 800 i co dalej? I co za płyta główna?.. 

On nadaje się do kręcenia ale te chłodzenie ci tego nie zapewni... do tego skylake jest nieco lepszy wydajnościowo.

980Ti jest możliwe po zmianie procka z K na jakąś i5 z nieco tańszą płytą główną itd.

Opublikowano

nie ma nigdzie napisane, że monitor... jedynie dałeś w zestawie, więc doprecyzuj zawsze.

zestaw

zasilacz z dobrą regulacją napięć, wysoką sprawnością, półmodularnym okablowaniem i 5 latami gwarancji. zwykła listwa jak sobie życzyłeś antyprzepięciowa. mikrofon troszkę inny, ale w podobnej cenie, jest lepiej wykonany. karta sieciowa WI-FI, która spokojnie sobie poradzi z szybkimi łączami, podpinana pod pci-e. monitor - matryca IPS, 23 cale, dobre odzworowanie kolorów i trzy lata gwarancji. bardzo dobry wybór w tej cenie. obudowa z oknem, maskownicą na zasilacz, miejscem na kable, kontrolerami obrotów, filtrami przeciwkurzowymi, wentylowanymi zaślepkami PCI i wentylatorami w zestawie. waży całkiem, całkiem, bo prawie 7kg, więc jest zrobiona z dobrych materiałów, tudzież stali. bardzo wydajna, najcichsza i najzimniejsza karta z 390 od sapphire, która pozwoli na gre na najwyższych detalach 1080p w dobrym fpsie. chciałbym dodać, że za kilka dni, nawet jutro chyba wychodzi rx 480, który będzie kosztował ok. 1000 zł w wersji 4GB i 1150/1200 w wersji 8GB i wydajność właśnie 390, więc można poczekać. zwykła płyta główna, która ma po prostu działać. dobrałem ją starając się o tę kolorystykę razem z pamięciami, ale no nie będzie to wyglądać pewnie jakoś super, ale to by trzeba wziąć coś z serii gaming (?) z jakimiś wypasionymi radiatorarmi na vrm.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

nie ma nigdzie napisane, że monitor... jedynie dałeś w zestawie, więc doprecyzuj zawsze.

zestaw

zasilacz z dobrą regulacją napięć, wysoką sprawnością, półmodularnym okablowaniem i 5 latami gwarancji. zwykła listwa jak sobie życzyłeś antyprzepięciowa. mikrofon troszkę inny, ale w podobnej cenie, jest lepiej wykonany. karta sieciowa WI-FI, która spokojnie sobie poradzi z szybkimi łączami, podpinana pod pci-e. monitor - matryca IPS, 23 cale, dobre odzworowanie kolorów i trzy lata gwarancji. bardzo dobry wybór w tej cenie. obudowa z oknem, maskownicą na zasilacz, miejscem na kable, kontrolerami obrotów, filtrami przeciwkurzowymi, wentylowanymi zaślepkami PCI i wentylatorami w zestawie. waży całkiem, całkiem, bo prawie 7kg, więc jest zrobiona z dobrych materiałów, tudzież stali. bardzo wydajna, najcichsza i najzimniejsza karta z 390 od sapphire, która pozwoli na gre na najwyższych detalach 1080p w dobrym fpsie. chciałbym dodać, że za kilka dni, nawet jutro chyba wychodzi rx 480, który będzie kosztował ok. 1000 zł w wersji 4GB i 1150/1200 w wersji 8GB i wydajność właśnie 390, więc można poczekać. zwykła płyta główna, która ma po prostu działać. dobrałem ją starając się o tę kolorystykę razem z pamięciami, ale no nie będzie to wyglądać pewnie jakoś super, ale to by trzeba wziąć coś z serii gaming (?) z jakimiś wypasionymi radiatorarmi na vrm.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? - Monitor posiadam Samsunga SuncMaster 2032MW i posłuży mi jako dodatkowy

Wydawało mi się logiczne, że skoro ten jako dodatkowy to w zestawie musi się znaleźć monitor główny ale racja, nie będzie nikt się domyślał i mogłem napisać w miejscu, gdzie miały się znaleźć peryferia. 

xD

Opublikowano

Ale jeszcze nie było rxa. Tamten ma najlepsze chłodzenie w sensie sapphire i jest najtańsze, asus jest droższy.

Ale jeszcze nie było rxa. Tamten ma najlepsze chłodzenie w sensie sapphire i jest najtańsze, asus jest droższy.

Opublikowano

Dobra RX nie zrobił takiego szału jak miał zrobić... Zatem ja bym R9 390 zmienił na innego producenta, który daje 3 lata gwarancji. Chociażby Asus

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-390-oc-8gb-gddr5-512-bit-hdmi-dvi-3xdp-box-strix-r9390-dc3oc-8gd5-gaming-770046/

Tylko z drugiej strony R9 390 za te pieniądze to drogo. To już chyba bym wolał widocznie tańszego GTX 970

https://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-strong-gtx-strong-strong-970-strong-strong-ssc-strong-acx-2-0-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-3xdp-04g-p4-3975-kr-713997/

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...