Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Open World

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, co polecacie, w czym zrobić grę Open World?, będzie to gra survival. Chodzi mi o mapy rozmiarów np. Far Cry 2, GTA:SA, czy są jakieś specjalne silniki do tworzenia takich map czy idzie to zrobić np. w Unity czy Unreal Engine? 

tumblr_me3px1cAsX1rll4sdo1_500.gif                                                             

Opublikowano

Cry lubi się chwalić tym, jak ich silnik obsługuje takie duże mapy. Spotkałem się jednak z dużymi rzeczami w Unity oraz UE. Wiele zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć i jaką techniką. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Najbardziej chodzi mi o silnik gdzie jest dużo filmików na yt oraz stronami z modelami itp. z tego co się orientuję to Cry Engine jest już chyba płatny, a co widzę na YT w Unreal Engine ludzie tworzą tylko małe sceny pokazowe, a jeszcze nie widziałem nic większego, dlatego pytam o ten silnik 

tumblr_me3px1cAsX1rll4sdo1_500.gif                                                             

Opublikowano

Coś takiego zrobisz w dowolnym silniku. Podziel scenę na kwadraty w jakiś sensownych rozmiarach, kwadrat na którym stoisz powinieneś mieć zawsze wczytany do pamięci. W zależności od odległości od krawędzi kwadratu wczytujesz odpowiednie sąsiednie kwadraty i zwalniasz pamięć używaną przez te, od których jesteś odpowiednio daleko. Odpowiednio dobrane odległości powinny zapewnić ci płynną rozgrywkę.

Opublikowano

Ja ze swojej strony polecam najpierw zrobić jakiś mały świat - na przykład wyspę, na niej zrobić całą mechanikę owej gry, a dopiero potem zabrać się za mapę. Nie chce Cię oczywiście oceniać Twoich umiejętności programistycznych, ale według mnie najpierw powinno zabrać się za ogólną mechanikę gry, a dopiero na końcu za tworzenie całego świata. Chodzi mi o to, żeby czasem nie było tak, że będziesz tworzył przez długi okres cały świat, a na końcu i tak okaże się, że nie potrafisz go wykorzystać do gry. Pamiętaj, że dobry projekt gry i wszelkie opisy to podstawa.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Niby masz rację, ale tego typu pytania mają jednak sens. Co, gdyby zaczął pisać, zrobił by kawał gry a w pewnym momencie napotkał zwykłe ograniczenie silnika? I to takie ograniczenie, którego nie da się obejść? Dlatego przy planowaniu projektu trzeba przemyśleć wszystkie wymagania, które postawimy przed silnikiem i sprawdzić które silniki sobie poradzą i przede wszystkim dowiedzieć się jak się pewne rzeczy robi.

Przerobienie małej wyspy na wielki kontynent przez zwykłe zwiększenie rozmiaru geometrii terenu będzie prowadziło do problemów. Przerabianie obsługi terenu na zaawansowanym etapie tworzenia może być trudne i czasochłonne, lepiej o czymś takim wiedzieć już na początku projektu.

Nie, żebym wierzył w sukces tego projektu...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Unity powinno ci starczyc to tylko wymodelowanie a umiesz coś z blendera? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...