Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziennik z tworzenia serwera

Woozo1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, jakiś czas temu zacząłem tworzyć serwer Minecraft, prace idą powoli do przodu, jednak jestem jedyną osobą która pracuje nad serwerem, jako, że znajomi nie bardzo mają pojęcie, stwierdziłem, że założę dziennik prac, które możecie oceniać, komentować, podrzucać pomysły. 

Jeśli założyłem temat w złym dziale, proszę o przeniesienie do odpowiedniego. 

Kilka słów o serwerze:

Serwer RPG, z fabułą, questami i historią związaną z każdym miejscem.

Zadanie stworzenia takiego serwera jest trudne, z jednej strony trzeba napisać ciekawą historię, którą można zrealizować w Minecrafcie, z drugiej strony, nie przekombinować tego, by to wciąż pozostało przyjemną grą.

Szczątkowa historia którą stworzyłem ma się następująco.

Po śmierci króla, który nie wyznaczył żadnego z dwóch synów na następcę tronu, rozpoczęły się zamieszki. Żaden z braci nie chciał odpuścić praw do tronu, i ich zatargi doprowadziły do rozerwania królestwa na dwie części: Torgos i Altin.

Torgos, doskonale zorganizowane militarnie królestwo miało jeden cel: odebrać tron siłą. Mieszkańcy królestwa specjalizowali się w walce wręcz, najczęściej wykorzystywali argument brutalnej siły przy każdej okazji.

Altin, natomiast, było spokojnym królestwem nastawionym na współpracę gospodarczą. Żyjący w nim ludzie byli doskonale wykształceni, mieli świetny system szlaków handlowych, a na rynkach miast można było dostać, przy odrobinie szczęścia, absolutnie wszystko. Korzystając ze swojego wykształcenia, mieszkańcy nawiązali sojusz z trzecim, dotychczas trzymającym się na uboczu, królestwem.

Xaranth to tzw. Stary Świat, kopalnie i złoża od dawna były wyeksploatowane. Mieszkają tam magowie i dziwacy, przeklęci jeszcze za czasów jednolitego królestwa. Magowie chcieli zachować pokój, gdyż wiedzieli, że wojna może zwrócić na nich wzrok złych sił. Nawiązali sojusz z Altin i wspólnie wymieniają się informacjami i zasobami, by zaprowadzić pokój. 

Xaranth używając całej swojej mocy i szczątków reputacji, zdołało powstrzymać wojnę między królestwami. Po śmierci braci, tronów nie objął żaden z dowódców. Sytuacja z czasem zdawała się coraz bardziej napięta.. do czasu, aż w Xaranth pojawił się drobny rzezimieszek... Ty. 

To właśnie szczątki historii wprowadzającej gracza w świat serwera. Głównym celem. który sobie stawiam, to widoczne różnice między królestwami. Torgos będzie królestwem oziębłym, pełnym gościńców ze złymi typami, gdzie pieniądze zarabia się będąc najemnikiem i mordując. Altin to miejsce, gdzie spełnią się oczekiwania gracza, który woli kopać, ścinać drewno, budować niż być orężem w czyichś rękach. W ten sposób chcę pogodzić graczy stawiających na rozgrywkę stricte PVP i graczy lubujących się w kreatywnej grze, tj. budowaniu. Xaranth będzie królestwem, gdzie znajdzie się większość questów, które po wypełnieniu dadzą bonusy danemu królestwu. Oczywiście też zadania przyczyniają się do otrzymania specjalnych przedmiotów, np. różdżek czy zaklęć. Osoby lubiące smak (nie smaczek) gier RPG na pewno poczują się jak w domu.

Po tym (chyba) krótkim opisie, czas na technikalia:

Spigot 1.10

Podstawowe pluginy:

EssentialsX

Quests

Citizens

Shopkeepers

Multiverse

Skript

Maszyna:

X rdzeni Intel Xeon

8-24GB RAM

10-50GB SSD

Jeśli ktoś dotrwał do końca proszę o udział w dyskusji. Nabijaczy postów będę dziabał widłami. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nic nie zrozumiałem, ale historia mi się bardzo podoba. Nie, ja nie nabijam postów..

Bardziej ja wymyśliłem że jakiś wirus zaatakował Minecraft i jest na wszystkich serwerach, istnieje komputer który może zbudować każdy gracz i robić co chce w Minecraft, wirus może opętać każdego gracza i zniszczyć każdy serwer.

200.gif Hmmm...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Krótkie uaktualnienie: 

Ze względu na nawał pracy i późniejsze wakacje, projekt zwolnił tempa, co pozwoliło mi przeanalizować go od nowa.

Polecam zapoznać się z pierwszym postem, żeby mieć pojęcie o czym tu piszę. Kilka rzeczy uległo zmianie, mianowicie:

Fabuła serwera zostaje, jednak będzie ona ewoluowała stopniowo, planuję to na zasadzie "start serwera=początek linii fabularnej, powstanie Xaranth". Z czasem i razem z rozwojem graczy serwer będzie poszerzany o dodatkowe elementy fabuły, co pozwoli graczom mieć realny wpływ na przyszłość serwera pod względem fabularnym, podziału na królestwa, etc.

Stary Świat (Xaranth), czyli startowe królestwo sprzed czasów opisywanych w pierwszym poście to świat pionierów, w tym momencie przygotowane są dwa miasta, jedno nastawione na gospodarkę, drugie na naukowe podejście do problemów. Planowane jest kolejne miasto, które zajmie wojowniczą część społeczności. 

Podróż między miastami odbywa się przez podziemną kolej, każde miasto ma swoje specjalne miejsca i NPC, przykładowo: 

- miasto nastawione na naukę ma ogromną bibliotekę, z której można czerpać wiedzę (pozostawiam to waszej wyobraźni ;)),

- miasto nastawione na gospodarkę ma świetny dostęp do wszelkiego rodzaju produktów, jest też punktem "przelotowym" wszystkich linii kolejowych,

- miasto nastawione na walkę charakteryzuje się brutalnością, ale też dźwiękiem łatwego, lecz ryzykownego pieniądza.

Prace nad serwerem trwają, od jakiegoś czasu ogarniam ekonomię, i zabieram się za pisanie questów (nie z rodzaju przynieś mi 10 kamieni i kotleta), zastanawiam się też nad rozwiązaniem kwestii otrzymywania działek, myślałem nad dwiema opcjami:

- zarobienie na działkę,

- otrzymanie działki w zamian za zasługi dla miasta (wykonanie linii questowej na specjalny przedmiot),

Możliwe, że połączę te dwie opcje. 

W następnym "dzienniczku" pojawią się pierwsze screeny z serwera, szczątkowe opisy questów pobocznych i rozszerzona fabuła. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Frap Nie chcę refować na razie, mało konkretnych informacji, niedługo trochę się nazbiera i mam nadzieję, że temat ożyje.

Opublikowano

I ten skript w pluginach xD

Już widzę jaki swietny to będzie serwer na autorskich pluginach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie, to będzie słabe - nikt Ci na tym nie zagra. Społeczeństwo majnkraftpolska jest uposledzone i gra jedynie na 1.7 ezhc, hc, medhc, ultrahc, prohc i oczywiscie survival+gildie.

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...