Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Myszka - Rival 100, Alcor czy inna?

ProExtremePL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwota przeznaczona na kupno myszy: ~100-140PLN
Preferowany chwyt (palm, claw, fingertip): PALM - do CS'a myszka.
Zastosowanie (gry fps, praca biurowa, gry mmorpg, etc.): FPS - przede wszystkim CS
Używane DPI: Używam 1000 DPI, ale chciałbym pierwszy raz zagościć na mym biurku myszkę z 400 DPI.
Rozmiar dłoni (w centymetrach): 19 cm
Wymagania specjalne: Żeby była nieawaryjna, długa gwarancja (2 lata lub więcej) no i żeby mi posłużyła na te ok. 2-3 lata.

Po szukaniu myszek przez tydzień ogarnąłem 3 (lecz jedna ponoć jest kiepskiej jakości):

- CM Storm Alcor (sensor Avago 3090 - czyli nie będzie akceleracji :) )

- Steelseries Rival 100 (sensor Pixart 3059 oparty na 3050, ale niby akceleracja nie występuje)

- Genesis GX75 (PMW3310 - miazga, cud, że znalazłem w tej cenie, tylko problemem są właśnie kiepskie opinie znajomych, a na necie pełno dobrych)

Główna bitwa między Alcorem i Rivalem 100... Alcor niby lepszy, ale profilowany, Rival 100 nieprofilowany, ale ciut słabszy sensor i niby coś oglądałem, że występuje akceleracja, ale gdzie indziej, że nie...

I czekam na ewentualne prepozycje :)

Opublikowano

Alcor jest lekki, nawet bardzo, do tego mały, więc jeśli masz dużą dłoń to wybierz rivala. Obczaj jeszcze logitech g100s, myszka symetryczna, ale też mała, palmem jej raczej nie chwycisz

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Wielkościowo to chyba, rzeczywiście Rival 100, a Logitech w ogóle odpada, bo mały chociaż jak tam czytałem to kilka osób z sceny eSportowej jej używa (tj. nothing i shroud). A cóż Alcora juz miałem kupować, chociaż profilowanie, ale sensor nie...

Tak w zasadzie to już nie chodzi o sensor w tej chwili tylko czy Rival 100 długo wytrzyma czy raczej Alcor góruje jako myszka na lata?

Opublikowano

Teoretycznie żadna myszka nie jest na lata, chociażby ze względu na zużywające się slizgacze czy ograniczoną żywotność przycisków. Swego czasu rival miał problem ze scierajaca się gumką po bokach, niby już ten problem naprawiono.

Moim zdaniem odpowiedz jest prosta - duża dłoń, bierz rivala

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Także... Pomiędzy moją starą myszką Tracer'a, a Rivalem 100 jest ogrooomna różnica dokładności. Teraz kiedy próbuje używać myszki z tym gorszym sensorem to po prostu mam duże kłopoty w grach. Myszka naprawdę do gier super, ale polecam dokupić Mouse Bungee, bo kabel co chwile się ześlizguje, ale można go przylepić na końcu biurka i będzie okej ;)

Niestety jakieś 2-3 tygodnie popsuł mi się lewy przycisk i jestem zawiedziony... Za jakiś czas odsyłam myszkę do reklamacji i się zobaczy... Ogólnie myszka naprawdę dobra do gier, ale jak po 2-3 miesiącach się zepsuło coś z przełącznikiem czy inną rzeczą związaną z tym przyciskiem to nie fajnie. Może to nie jest tak częste, ale na internecie wyczytałem, że komuś zdarzyło się coś podobnego.

Także zdarzało się, że przycisk boczny się blokował... Zdarzyło mi się tak kilka razy w cs'ie kiedy mówiłem i potem musiałem iść AFK, żeby go wyjąć (wystarczy chwycić paznokciami i wyciągnąć, bo głęboko nie wpada, ale fakt takiej niedoróbki)...

Jeśli nie byłoby tej awarii lewego przycisku to myszce dałbym 8,5/10, ale jak takie awarie zdarzają się przy tej cenie (można kupić Alcora z lepszym sensorem w tej cenie już ;) ) to trudno mi polecić ten sprzęt. Powtórzę - może to tylko rzadkie przypadki...

Jeśli ktoś miał ten sam problem i rozwiązał go bez wysyłania myszki do serwisu to prosiłbym o poradę.

Pozdrawiam

@Edit

Myszka wróciła z serwisu, dostałem nową sztukę i póki co wszystko gra :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...