Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup nowego monitora.

Ustonianka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zastanawiam się nad zakupem nowego monitora.

W tej chwili posiadam Philips 18.5'' 196V4LSB2. Posiadam go od 2,5 roku i właściwie jestem zadowolony.

Zastanawiam się nad:

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje 

Ogólnie kilka pytań:

1) Czy warto zmieniać na monitor w tej cenie? Czy odczuje dużą różnicę?

2) Czy freesync będzie działać z moją kartą od nvidii, czy działa tylko z kartami AMD?

3) Czy jest odczuwalna różnica pomiędzy 5ms a 1ms? To samo odnośnie 60, a 75Hz

4) Czy duży będzie spadek FPS? Obecnie mam 1366x768, a nowe monitory widze mają 1980x1080 / 2560x1080

Z góry dzięki za pomoc. 

i5 3350P, GB GTX960 WF2 4Gb, Goodram 2x 4Gb 1333MHz CL9, Corsair VS450, Crucial M550 128Gb, iBox 715, Windows 8

Steelseries Siberia V2, SS Rival, XyperX Fury Pro 

Opublikowano

Monitor do gier mam rozumieć? 

W takim razie w tej cenie najlepszym rozwiązaniem będzie ta Iiyama - klik! 

Ewentualnie ten Samsung (klik) - posiadam, i jestem zadowolona :)

1) Monitory, które wymieniłeś mają 24'' a ten Twój 18,5'' - więcej zobaczysz podczas grania i praca na nim na pewno będzie bardziej komfortowa. Do tego lepsza rozdzielczość.

2) Free-sync działa tylko z kartami od AMD

3) Zdecydowanie! Monitory z szybszym czasem reakcji i większą częstotliwością odświeżania dużo lepiej sprawdzają się w grach i codziennym użytkowaniu.

4) Dlaczego miałby być spadek fps? Też przesiadłam się z 1366x768 na 1920x1080 i żadnego spadku fpsów nie odczułam ;) 

6770714055827651007269.jpeg
Opublikowano
Swoją drogą, dodatkowe pytanko, przykładowo ta iiyama -

Jaka jest rzeczywista czestotliwość w full HD ? Widziałem opinie ze niektóre monitory zamiast 75 mają 60Hz w 1920x1080 ?

i5 3350P, GB GTX960 WF2 4Gb, Goodram 2x 4Gb 1333MHz CL9, Corsair VS450, Crucial M550 128Gb, iBox 715, Windows 8

Opublikowano

W full hd ona ma 60hz, w nizszych rozdzielczosciach wyciagniesz wiecej, chociaz na zwyklym monitorku AOCa w full hd wykrecilem 71hz, wiec moze Ci sie poszczesci, bo widzialem wariatow co siadalo im 75, poza tym to nie jest duza roznica. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

W full hd ona ma 60hz, w nizszych rozdzielczosciach wyciagniesz wiecej, chociaz na zwyklym monitorku AOCa w full hd wykrecilem 71hz, wiec moze Ci sie poszczesci, bo widzialem wariatow co siadalo im 75, poza tym to nie jest duza roznica. 

W takim razie jaki jest sens podawac na stronie sklepu ze ma 75Hz? Przecież każdym monitorem mogę kręcić, mój philips nawet wchodził dość wysoko.

Tak samp np u mnie, poniżej natywnej rozdzielczości mam 75Hz. 

Opublikowano

W takim razie jaki jest sens podawac na stronie sklepu ze ma 75Hz? Przecież każdym monitorem mogę kręcić, mój philips nawet wchodził dość wysoko.

Tak samp np u mnie, poniżej natywnej rozdzielczości mam 75Hz. 

Nie wiem, moze chodzi o to, ze wiecej niz 75hz nie ma w zadnej rozdzielczosci. (nie mowie o samodzielnym ustawianiu)

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Kuzyn posiada tego Samsunga i jest zadowolony :) Na temat Asusa się nie wypowiem, bo nie miałam okazji testować, ale wygląda w porządku ;)

6770714055827651007269.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...