Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak stworzyć grę za darmo?

OnlyOneHeadshot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tak jak w temacie, jestem fanem gier, zapodajcie linki do poradników, jaki program itp, byle że za darmo ;)

W przyszłości chciałbym zostać twórcą gier tzw tworzyć jakieś gierki 2d bądź może survivale, a wiadomo trzeba się uczyć.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Na głupie pytanie masz głupią odpowiedź. W procesie tworzenia gier, jak i wszystkiego innego trzeba umieć szukać, a Ty już masz z tym problem. Jest mnóstwo poradników w internecie, naprawdę, powodzenia  :awkward:

"Problemem nie jest problem.

Problemem jest twoje nastawienie do problemu."

http://fabko.ovh - technik serwerów csgo:-)

Opublikowano

jak? normalnie piszesz najlepiej c++ i bibloteka bodajże allegro i klepiesz klepiesz i masz gre .. (albo inny jezyk)

Opublikowano

Nie mam problemu, ale to poradniki są c*****e...

same 10latki nagrywające bądź osoba która nie do końca pokazuje jak się tworzy grę albo po prostu byle jaki mikrofon

Opublikowano

A czego ty się spodziewasz po poradnikach?

Znajdziesz jakiś, zrobisz dokładnie wszystko krok po kroku, gra zrobiona. I co ci po tym? Gra będzie taka sama jak 500 innych, bo zapewne nie tylko ty skorzystałeś z tego poradnika. Ucz się programowania, inaczej twórcą gier nie zostaniesz.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

A czego ty się spodziewasz po poradnikach?

Znajdziesz jakiś, zrobisz dokładnie wszystko krok po kroku, gra zrobiona. I co ci po tym? Gra będzie taka sama jak 500 innych, bo zapewne nie tylko ty skorzystałeś z tego poradnika. Ucz się programowania, inaczej twórcą gier nie zostaniesz.

zeby tworca gier zostac to nie trzeba tylko programowania sa inne stanowiska..

Opublikowano

Tu na forum jest dział poświęcony tworzeniu gier... a nawet tego kolego nie zauważyłeś. Pierw poczytaj ogólnie o tym, jak robi się gry. Pokręć się po forach oraz stronach związanych z tematyką. Gamasutra, warsztat.gd. gamedevcity.pl, lub mój blog projektowanie-gier.pl .(@Mahometa) Naucz się programować... nawet jeśli myślisz zająć się grafiką, animacją lub designem, bo i tak będziesz musiał obcować z kodem. Zastanów się, czy chcesz używać jakiegoś gotowego silnika, a jeśli tak, to jakiego... 

edit

Warto wybrać się na jakieś compo i uczestniczyć w nim, nawet, jeśli nie masz pojęcia o co chodzi

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może nie bierz się od razu za tworzenie gier, a za samo zapoznanie się z językami programowania. 

Co z tego, że przekopiujesz kod z poradnika, jak nie będzie miał zielonego pojęcia co tak naprawdę "napisałeś".

gfgdf

Opublikowano

Kolego, jest mnóstwo poradników na internecie, wystarczy poszukać 5 min i znajdziesz dobry.. Nawet nie napisałeś w odpowiednim dziale "http://www.mpcforum.pl/forum/754-tworzenie-gier/".Od tak się wszystkiego nie nauczysz, pierw musisz się zapoznać z językami programowania a potem dopiero coś próbować tworzyć.. 

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Podstawowym pytaniem jest to czy chcesz tworzyć profesjonalnie czy ot tak sobie podłubać i stworzyć coś w miarę prostymi sposobami i jeżeli to nie będzie jakiś wielki chłam pokazać szemrzesz publiczności? 

Jeśli tak - to jest masa różnych generatorów takich rzeczy, ty zajmujesz się fabułą, ewentualną grafiką no i zaprojektowaniem poziomów, zaś program zajmie się całą resztą. Tak wiec nie musisz znać żadnego języka programowania by napisać grę - oczywiście pod warunkiem, że zadowolisz się wyrobem "gropodobnym".

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Albo się nauczysz kodzić albo nic z tego nie będzie. Gdyby grę każdy sobie mógł zrobić grę to nie byłoby sklepów z grami i nikt na tym by nie zarabiał.

Jest dużo możliwości. C++ i cholera wie co jeszcze.

Jeżeli jednak chcesz porobić grę programem to obczaj RPG Maker. Ja preferuję RPG Maker XP. Teraz się już w to nie bawię, ale fajny program do tworzenia gier 2D. Bardzo podobną grafikę ma Margonem.

19.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...