Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja komputera - problemy z wydajnością.

st3fan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko

W grudniu ubiegłego roku złożyłem sobie komputer.

• MSI Radeon R7 360 OC, 2GB GDDR5 (128 Bit)
  • Intel G3258, 3.2 GHz
  • MSI H81M-P33
  • Crucial Ballistix Sport, 4GB
  • Corsair VS Series 450W
  • Seagate Barracuda 3.5'', 500GB
  • SilentiumPC Gladius M20

Nie minął rok, a ja już narzekam, co prawda komputer budżetowy, ale nie może tak być jak zaraz napiszę.

W CS:GO wysokie detale - fps spadają do 80..., na niskich mam 120~150, różnie. W ETS2 o średnich detalach nie ma mowy. Od czasu kupna czyściłem komputer 2 razy, wymieniałem pastę, czyściłem z kurzu. Nie wiem co się dzieje, jak trochę komputer pochodzi to mam ściny w CSie, ost. mam chwilami po 30 fps na niskich detalach w csie... śmiech na sali... mapy ładują się długo, czasem nie zdążę wejść na faceita...

Teraz pytanie, czy warto rozbudowywać ten komputer? Czy odłożyć pieniądze i pierdyknąć za jakiś czas porządną maszynkę? Teoretycznie wolałbym opcję pierwszą, zmienić procka, grafikę, ramu dołożyć i kombinować z czym się tylko da... :/ Proszę o pomoc.

Zrobiłem coś źle?

Popraw mnie, nie miej złości.

Kto próbuje, ten nie błądzi.

Opublikowano

Na początek jaki masz budżet na rozbudowę ?

W kolejności:

Dokupić kość RAMu aby było 8GB

Wymiana procka

Wymiana karty graficznej(póki co powinna dawać rade)

To na co zostanie ulepszone zależy od twojej kasy.

Opublikowano

Na początek jaki masz budżet na rozbudowę ?

W kolejności:

Dokupić kość RAMu aby było 8GB

Wymiana procka

Wymiana karty graficznej(póki co powinna dawać rade)

To na co zostanie ulepszone zależy od twojej kasy.

Dajmy na to - 1000 zł + to ze sprzedaży obecnych podzespołów (grafika, procek)

Co do ramu, to jest jeden problem. 80 zł za 4 gb kość, a za 140 mam 8 gb. Czy śmigałoby to na 12 gb ramu? Czy kupić kolejną 4-kę i w zupełności wystarczy.

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Wszystko nowe czy interesują Ciebie też części używane ?

Co do RAMu to może być 12, możesz też sprzedać tą czwórkę co masz i wstawić tylko kość z 8GB.

Na teraz możesz wymienić procka na i5-4460 lub i5-4590, kupić 8GB RAM, a na kartę zebrać trochę więcej, bo nie opłaca się wymieniać na nieco lepszą.

Opublikowano

Wszystko nowe czy interesują Ciebie też części używane ?

Co do RAMu to może być 12, możesz też sprzedać tą czwórkę co masz i wstawić tylko kość z 8GB.

Na teraz możesz wymienić procka na i5-4460 lub i5-4590, kupić 8GB RAM, a na kartę zebrać trochę więcej, bo nie opłaca się wymieniać na nieco lepszą.

Raczej nowe, a jaki budżet by trzeba na wymianę procka, ramu i grafy?

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

imo to powinniśmy zacząć od formatu systemu i wgraniu wszystkich sterowników na nowo :v

4gb ramu do csa jak i ets2 powinno wystarczyć. Tak czy siak sprzęt jest lekko mówiąc średni(nie wiem kto ci tą grafę wcisnął, jedna z gorszych konstrukcji w tej półce cenowej)

Jeszcze tylko powiedz o jakich warunkach jeśli chodzi o cs mówisz - fpsy spadają do 80, ale na 800x600 na pustym serwerze przy smoke czy serwer ffa 32/32 na full detalach gdzie lecą smoki, flesze? Bo to znaczna różnica

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

120-150FPS na niskich to normalne w cs przy takim procku

Gry po czasie zamulają, bo pewnie brakuje RAMu ale  jak @DAx. wspomniał, format też się przyda

Na samego procka i RAM pójdzie 1000zł

A co do karty nie ma sensu wymieniać na identyczną.

Opublikowano

imo to powinniśmy zacząć od formatu systemu i wgraniu wszystkich sterowników na nowo :v

4gb ramu do csa jak i ets2 powinno wystarczyć. Tak czy siak sprzęt jest lekko mówiąc średni(nie wiem kto ci tą grafę wcisnął, jedna z gorszych konstrukcji w tej półce cenowej)

Jeszcze tylko powiedz o jakich warunkach jeśli chodzi o cs mówisz - fpsy spadają do 80, ale na 800x600 na pustym serwerze przy smoke czy serwer ffa 32/32 na full detalach gdzie lecą smoki, flesze? Bo to znaczna różnica

Gram 16:9 i nie zamierzam tego zmieniać, na takiej rozdziałce miałem początkowo fps'y w górnej granicy ~150~ czyli spoko, ale problemy z ładowaniem map itp. były praktycznie od początku, nie pamiętam jak było dokładnie.

Wiadomo, że na serwerach zapełnionych ludźmi będę miał mniej fps'ów, bo tam np. mam 80, 70... Ale gdy podczas mm'a, faceita dzieje się coś takiego, że Ci spadają fps'y do takiej liczby, to sory bardzo, coś mi tu nie gra... Nie zawsze muszą być granaty, by fps'y spadały. To jest komputer, jak siądę czasem to chodzi po te 15-20 godzin, no ale bez przesady, są chwile gdy komputer tylko chodzi - jestem tzw. AFKerem, a są momenty kiedy mocno napieprzam w CS'a. Gdy gram w CS'a nie mam włączonego nic specjalnego, steam, ts, przeglądarkę staram się mieć wyłączoną.... Na detalach gram niskich, a spadki, ściny nie występują regularnie, lecz dzieje się to ostatnio dosyć często.

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

To zrób tego formata i wróć jak już to zrobisz

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...