Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak używać więcej ramu w minecraft?

SkredoX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam przydzielone 1,5 GB ramu a mój komp ma 2 GB, ale co z tego skoro używa mi tylko 9-10% tej pamięci.. Wie ktoś jak to zwiększyć ? Z gory dzięki

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam przydzielone 1,5 GB ramu a mój komp ma 2 GB, ale co z tego skoro używa mi tylko 9-10% tej pamięci.. Wie ktoś jak to zwiększyć ? Z gory dzięki

Możesz to jaśniej wytłumaczyć ? Kartę graficzną masz osobną czy zintegrowaną ?

Opublikowano

Jeżeli ma przydzielone 1.5GB, a nie używa całych 1.5GB to znaczy, że nie potrzebuje tyle używać w danym momencie.

Jak będzie potrzebował więcej ramu, to go sobie "weźmie", to nie jest tak, że od razu na starcie allokuje całe 1.5GB pamięci.

Jak przydzieliłeś Minecraftowi RAM? Może zrobiłeś to źle? :D

Opublikowano

Mam zintegrowaną

Dobrze przydzielilem bo pod f3 mi pokazuje ze jest te 1,5 GB, ale używa tylko 9-10% tego a mam po 20 FPS..

Opublikowano

Mam zintegrowaną

Dobrze przydzielilem bo pod f3 mi pokazuje ze jest te 1,5 GB, ale używa tylko 9-10% tego a mam po 20 FPS..

Posłuchaj te FPS zależą od karty Graficznej oraz Procesora, na zintegrowanej nie licz na cuda. Ja na laptopie mam Intel HD Graphics i jakiś cudów nie ma zawsze między 7-30 fps.

Opublikowano

Mam taka sama kartę jak ty. Nie oczekuje cudów, ale 20 FPS to chyba przesada.

Opublikowano

I więcej nie wyciągniesz na niej bo one mają bardzo mało pamięci co najwyżej 128MB

Opublikowano

W podziemiach nawet jak kopę z gildia to mi spada do 9-10 FPS.. No bez przesady..

Opublikowano

W podziemiach nawet jak kopę z gildia to mi spada do 9-10 FPS.. No bez przesady..

Masz komputer czy laptop ? Jeżeli to drugie no to musisz się z tym pogodzić. Jeżeli to komputer to zainwestuj w jakąś w miarę dobrą kartę (Nie musi to być nie wiadomo jaka), ja na komputerze z kartą 1GB mam cały czas 60 fps. Ta ilość właściwie nigdzie się nie zmienia.

Jeszcze pozostaje sprawa procesora. Jaki masz ? Mam nadzieje że nie jakiś archaizm typu Pentium 4.

Opublikowano

@up

Intel Pentium Dual-Core to mój procesor , i mam laptopa :/

Opublikowano

@up

No to niestety nic nie wykombinujesz. Żeby pograć potrzebujesz normalnej karty dedykowanej. Jako iż to jest laptop to jakoś nie ma jak tam załadować.

Opublikowano

@up

No to niestety nic nie wykombinujesz. Żeby pograć potrzebujesz normalnej karty dedykowanej. Jako iż to jest laptop to jakoś nie ma jak tam załadować.

Nie trzeba mieć dedyka.

Nie masz takiej samej, albo raczej nie wiesz czy masz taką samą, bo nie podaliście całego modelu.

Ja mc odpalam z integry na lapku też Intel HD Graphics, ale dokładniej: Intel HD Graphics 4600, czyli nic specjalnego, w nowszych prockach są zdecydowanie lepsze co nawet gry typu skyrim odpali bez problemu na dobrych ustawieniach.

I wtedy w mc full screen Full HD z wszystkimi ustawieniami (particles, fancy bla bla) jest 40-50 fps, więc interga też daje radę, tylko musi być nowsza :P

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@up

Nie trzeba mieć dedyka.

Nie masz takiej samej, albo raczej nie wiesz czy masz taką samą, bo nie podaliście całego modelu.

Ja mc odpalam z integry na lapku też Intel HD Graphics, ale dokładniej: Intel HD Graphics 4600, czyli nic specjalnego, w nowszych prockach są zdecydowanie lepsze co nawet gry typu skyrim odpali bez problemu na dobrych ustawieniach.

I wtedy w mc full screen Full HD z wszystkimi ustawieniami (particles, fancy bla bla) jest 40-50 fps, więc interga też daje radę, tylko musi być nowsza :P

mam tą samą integrę, co za procek masz? :D

@topic

niestety, na zintegrowanej sobie nie pograsz, takie uroki tej karty, ona jest tylko pod rzeczy desktopowe, ew. oglądanie filmów, nic więcej

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

@up

Nie trzeba mieć dedyka.

mam tą samą integrę, co za procek masz? :D

@topic

niestety, na zintegrowanej sobie nie pograsz, takie uroki tej karty, ona jest tylko pod rzeczy desktopowe, ew. oglądanie filmów, nic więcej

i7 4710 HQ (lapek)

Dla mnie odpalanie pod prawdziwą kartą - nvidia GTX860M nie ma sensu w mc, moja integra daje ładnie radę, a i tak nie gram w mc a jedynie testuje, więc na mniejszym ekranie zazwyczaj i 99% czasu mam limit fps na 30 co by nie męczyć procka. Za to do wieśka się nadaje :D

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...