Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zlecenia

Gość Mahometa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

Z ciekawości zapytam "co by było gdybym" dostał zlecenie i powiedzmy gościu chce aby coś wykonał, a że nie mam firmy, konta w banku to muszę to specjalnie zakładać dla tego zlecenia?

Po tym muszę iść specjalnie do ZUS i urzędu skarbowego żeby zapłacić te podatki i inne pierdoły? 

Nie ma innej opcji (żeby było legalnie) 

Pytam tu szczególnie osoby co się znają na tym bo ja dopiero wchodzę w to "życie" Polskie (wcześniej mnie to nie interesowało)

Opublikowano

To zależy jakie zlecenie? Możesz podpisać umowę w której będzie zawarte, że otrzymasz wynagrodzenie z odliczonym już podatkiem. W jaki sposób otrzymasz wynagrodzenie, to tylko twoja inwencja i ustalenie z zleceniodawcą.

Opublikowano

Czyli mogę brać zlecenia bez zakładania swojej działalności i mogę chodzić do urzędu skarbowego jeśli w umowie nie będzie wzmianki o tym że pracodawca płaci podatek i bez swojej firmy mogę też płacić ZUS tak?

Opublikowano

Łee... jeżeli jest taka kwota, a usługa, która zamierzasz świadczyć będzie jednorazowa lub sporadyczna to działalność gospodarcza nie jest wymagana.

Tak samo rozliczenia z fiskusem, po prostu dogadujesz się z każdym, z którym podpisujesz umowę zlecenie, która opiewa na mniej niż 200zł brutto, żeby ci odliczyć 18% wynagrodzenia na ten podatek i masz spokój. Jeżeli zlecenia będą na większą kwotę to po prostu dostaniesz pocztą, w ciągu pierwszego kwartału każdego roku PIT'y-11 (w ilości takiej, ile umów podpisałeś) sumujesz dosłownie 3 kolumny i przepisujesz je do PIT'u-37 i składasz do skarbówki (albo wysyłasz online) przed ostatnim dniem kwietnia - także wielkiej filozofii nie ma. 

Zresztą, jeżeli nie będziesz zarabiał nie wiadomo jakich kokosów dajmy na to 30-100zł na zlecenie to możesz mieć to w dupie. Z firmą umowy nie musisz podpisywać - ona wrzuci to sobie w koszty, a ty masz spokój :)

Jednak wtedy minusem jest to, że nie wypełniając żadnych PIT'ów nie masz co liczyć na zwrot zaliczek - ale przy takich zarobkach to będą na prawdę gorszę rzędu, ja wiem... 30-50zł/rok

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

No to jeśli bede te 200-500 zł zarabiał moze raz na miesiąc to nie musze zakładać działalności, ale co z zusem? nie znam się zbytnio ale ubezpieczenie chyba musze zrobic?

Jeżeli zlecenia będą na większą kwotę to po prostu dostaniesz pocztą, w ciągu pierwszego kwartału każdego roku PIT'y-11 (w ilości takiej, ile umów podpisałeś) sumujesz dosłownie 3 kolumny i przepisujesz je do PIT'u-37 i składasz do skarbówki (albo wysyłasz online) przed ostatnim dniem kwietnia - także wielkiej filozofii nie ma. 

To kiedy bede musiał założyć tą działalność? jeśli ile przekroczę?

Opublikowano

W Polsce kwota wolna od podatku wynosi CHYBA pomiędzy 2, a 3k /rok. Jeśli nie przekroczysz tej kwoty, to nie będziesz musiał zapłacić podatku.

Założenie własnej działalności w pierwszy okresie będzie Cię kosztowało jeśli dobrze pamiętam 400zł miesięcznie. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@Mahometa

Jeżeli zajmujesz się grafiką, jako freelancer, to możesz bez problemu przy takich zarobkach ciągnąć bez zakładania działalności gospodarczej i jechać na umowach zlecenie i jedynie co Cię interesuje to rozliczanie się o którym pisałem wyżej. Co do granicy, o którą pytałeś - polskie prawo jest takie, że definiuje działalność gospodarczą jako - zarobkowa, zorganizowaną i ciągłą. O ile to o zarobkowym charakterze łatwo się przekonać to tak na prawdę odnośnie tego od kiedy jest zorganizowana i ciągła nie ma jednoznacznych wytycznych i są ludzie, którzy całe życie na czymś takim ciągną. Minusem jest to, że niektóre firmy mogą nie chcieć z tobą współpracować (bo chyba wtedy sobie czegoś nie mogą odciągnąć [chyba] zaliczek na podatek dochodowy).

Reasumując - w twoim przypadku najprościej będzie, nie zakładać działalności, nie interesować się żadnym ubezpieczeniem (jako freelancerowi - jest ci ono niepotrzebne, no chyba że taki zdolny jesteś by połamać paluchy przy komputerze), podpisywać umowy (albo wcale ich nie sporządzać, trochę za mały dla fiskusa jesteś by się tobą interesował), tak aby przedsiębiorca twoje wynagrodzenie pomniejszył o wszystkie pierdoły w postaci podatku i masz spokój. O własnej działalności powinieneś myśleć nie prędzej niż wtedy gdy zaczniesz miesięcznie okolice najniższej krajowej zarabiać.  

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

@Mahometa

Jeżeli zajmujesz się grafiką, jako freelancer, to możesz bez problemu przy takich zarobkach ciągnąć bez zakładania działalności gospodarczej i jechać na umowach zlecenie i jedynie co Cię interesuje to rozliczanie się o którym pisałem wyżej. Co do granicy, o którą pytałeś - polskie prawo jest takie, że definiuje działalność gospodarczą jako - zarobkowa, zorganizowaną i ciągłą. O ile to o zarobkowym charakterze łatwo się przekonać to tak na prawdę odnośnie tego od kiedy jest zorganizowana i ciągła nie ma jednoznacznych wytycznych i są ludzie, którzy całe życie na czymś takim ciągną. Minusem jest to, że niektóre firmy mogą nie chcieć z tobą współpracować (bo chyba wtedy sobie czegoś nie mogą odciągnąć [chyba] zaliczek na podatek dochodowy).

Reasumując - w twoim przypadku najprościej będzie, nie zakładać działalności, nie interesować się żadnym ubezpieczeniem (jako freelancerowi - jest ci ono niepotrzebne, no chyba że taki zdolny jesteś by połamać paluchy przy komputerze), podpisywać umowy (albo wcale ich nie sporządzać, trochę za mały dla fiskusa jesteś by się tobą interesował), tak aby przedsiębiorca twoje wynagrodzenie pomniejszył o wszystkie pierdoły w postaci podatku i masz spokój. O własnej działalności powinieneś myśleć nie prędzej niż wtedy gdy zaczniesz miesięcznie okolice najniższej krajowej zarabiać.  

Dzięki Pitbull, 

temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...