Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Metin 2 - rozpoczęcie zabawy z klientem gry/tworzeniem serwerów.

Bahraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zamiar zacząć uczyć się edytowania/tworzenia serwerów i wszystko co z tym związane. B)
Mam kilka pytań, otóż:

Czy do nauki podstaw potrzebny będzie serwer dedykowany? Czy wystarczy ogarnąć serwer lokalny?
Jeśli tak to jak zacząć i od czego się zabrać?
Co będzie mi potrzebne? Jakie programy?

Chodzi mi głównie o podstawy i ewentualne porady dla początkującego.

76561198112365162.png

|Świat nie ma sensu. Trzeba mu go nadać samemu.|~ Symetria

Opublikowano

Np jak chcesz wydac troche grosza to serwer vps za 29 np z exone dla 1 os do pracy wystarczy, programy niezbedne putty/ftp/epack32/ethernexus/notepad do edycji jakis nie wiem kolrow np jakis pieczeci wierzchowcow np gimp no i w sumie to tyle ;>

Opublikowano

Dodatkowo archiver, który będzie w stanie odpakaować item_proto oraz mob_proto po stronie clienta. Jeszcze zależnie czy chcesz pracować na source, czy już gotowym game, db oraz bince klienta. Od tego zależy czy będziesz musiał znać minimum podstawy programowania. Do edycji klienta przydatna także jest znajomość Pythona. Jeśli chcesz grzebać w source to znajomość C++ i Cythona ;)

Opublikowano

­No to zobaczymy, czas się za coś zabrać. Ciekawe jak to będzie. B)

76561198112365162.png

Opublikowano

Jeżeli nie chcesz płacić za serwer, to możesz równie zacząć na hamahi pracę, masz wszystko tak samo tylko jest różnica że nie płacisz za niego.

Opublikowano

Jeżeli nie chcesz płacić za serwer, to możesz równie zacząć na hamahi pracę, masz wszystko tak samo tylko jest różnica że nie płacisz za niego.

­No właśnie tak pomyślałem i chciałem to sprawdzić. :) Skoro już mam pewność to tak zrobię :D

76561198112365162.png

Opublikowano

Proponuję zaopatrzyć się najpierw w program do wirtualizacji systemów operacyjnych, przykładowo: 

• VirtualBox
  • VirtualPC
  • VMware Player

.. i najlepiej zorganizuj sobie jakiś szybki kursik obsługi wybranego programu, tak żebyś ogarniał mniej-więcej konfigurację interfejsów sieciowych. Pozwoli ci to wybrać odpowiedni sposób udostępniania lokalnego serwera.

Na utworzonej maszynie instalujesz sobie najlepiej jakąś starszą wersję FreeBSD (łatwiej znaleźć poradniki) z mysqlem i libami.

Przykładowy poradnik:

http://www.mpcforum.pl/topic/1426773-nowa-instalacja-mysql-na-freebsd-92/

https://www.youtube.com/watch?v=j-uKa8Kodqg

Szczerze proponuję pomęczyć się lokalnie niż iść na łatwiznę z gotowym VPSem. Nie dość, że większa frajda jak coś zacznie w końcu działać to jeszcze się czegoś konkretnego nauczysz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...