Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy burze są niebezpieczne?

Mateusz2015

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część w tym temacie dowiecie się czy burze mogą być niebezpieczne noto więc zaczynamy.

Piorun jest bardzo niebezpieczny może zabić człowieka lub go poradzić w promieniu 20 metrów jeśli trafi np.w dzrzewo to jest bardzo możliwe.

Zbliżają się wakacje chcecie z rodziną wyjechać nad morze ale uwaga gdy idzie burza a wy kąpiecie się na morzu to natychmiast opuście i idźcie się schować przed burzą.Woda ściąga do siebie pioruny i najbardziej jak człowiek się kompie.

Podczas burzy nie wolno stać pod drzewami,słupami i innymi wysokimi obiektami najlepiej schować się do budynku np.sklepu czy domu.

Tutaj macie film Bliskiego udeżenia pioruna

https://m.youtube.com/watch?v=FTVwXeBLY3Q

EDYCJA

Na otwartej przestrzeni nie trzymaj parasola z metalową końcówką.

Mapki burzowe na żywo możecie sobie w internecie zobaczyć.

Spotkasz mnie na serwerach minecraft.

Mój nick w grze minecraft: mateusz2015_5102

Opublikowano

Zawsze myślałam, że "Świętokszyskie" piszę się o tak: Świętokrzyskie. ­ :lenny: <-- Twoja lokacja.

Burze są piękne. Nie ma nic lepszego niż jazda autostradą w burzę. A że może być niebezpiecznie to chyba każdy od małego wie. 

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Nie są to jawne i wiarygodne źródła informacji więc czekam na udokumentowany materiał Twojego autorstwa czy aby na pewno 20 metrów wystarczy, żeby nie "kopnął" nas piorun :)

Opublikowano

Dowiecie się więcej

Opublikowano

KOMPIE ­​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE ​KOMPIE 

Zabawne, z tym morzem akurat nie wiedziałem ale na co mi to wiedzieć jak ja na plażę nie chodzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

oh wait, przecież to logiczne, nigdy nie byłem zbyt inteligentną osobą ;_;

Opublikowano

Burze są piękne. Nie ma nic lepszego niż jazda autostradą w burzę.

No fakt, nie ma nic lepszego jak jazda 120km/h po śliskiej nawierzchni i ograniczonej widoczności.

Opublikowano

Nie ma bezpiecznej odległości. Bujda na resorach. Choćby nawet z takiego powodu:

Jeśli burza zaskoczy ciebie na otwartej przestrzeni (polu, dużej łące), kucnij, jednocześnie maksymalnie zbliżając stopy do siebie. Jeśli piorun trafi w niedalekiej odległości, zniwelujemy wtedy skutek oddziaływania napięcia krokowego. Bieganie podczas burzy nie jest zalecane z tego powodu, że czynność ta wymaga stawiania dużych kroków, co powiększa napięcie krokowe w razie bardzo bliskiego uderzenia pioruna. Nie trzymaj się też innych osób – w razie bardzo bliskiego uderzenia pioruna możesz zginąć razem z nimi.

Do tego dochodzi masa innych okoliczności. Równie dobrze możesz stać w odległości 50 m , uderzy piorun i zostaniesz poparzony / porażony. A takowe przypadki nie jeden raz już bywały :

Warszawie przy Al. Jerozolimskich para uciekających przed burzą trzymająca się za ręce, po uderzeniu pioruna w pobliskie drzewo oboje zginęli tylko dlatego że trzymali się za ręce i stawiali długie kroki. 

Więc ten temat to jedna wielka bujda na resorach , a podałem tylko jeden przykład. 

A takich filmów można znaleźć sporo w sieci - i jest to tylko i wyłącznie szczęście głupiego i tyle. 

7812818616.png

Ludzie dzielą się na tych co grają w metina oraz na tych co mają mózg ale nie grają w Diablo 3 Mobile :) 

Opublikowano

No fakt, nie ma nic lepszego jak jazda 120km/h po śliskiej nawierzchni i ograniczonej widoczności.

Może ktoś chce bokiem na autostradzie polatać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli jesteś w lesie to schowanie się pod drzewem jest dobrym rozwiązaniem - z tym, że pod jakimś niskim.

Opublikowano

Ja wiem że się schować czytałem w internecie.

Opublikowano

Takich rzeczy to uczą w podstawówce i gomnazjum na edb. Jak jest burza to połóż się z dala od drzew itp w dołku zagłębieniu albo schowaj sie w aucie. A najlepiej to idź do chaty i odłącz wszystkie urządzenia elektroniczne od kontaktu bo zwykłe wyłączenie listwy pstryczkiem nie uchroni cię jak mocno jebnie. Jak w mieście to wejdź do bloku, przystanek, sklep. A jak w lesie to stój pod najnizszym drzewem albo skałą

Opublikowano

Takich rzeczy to uczą w podstawówce i gomnazjum na edb. Jak jest burza to połóż się z dala od drzew itp w dołku zagłębieniu albo schowaj sie w aucie. A najlepiej to idź do chaty i odłącz wszystkie urządzenia elektroniczne od kontaktu bo zwykłe wyłączenie listwy pstryczkiem nie uchroni cię jak mocno jebnie

bezpieczniki różnicowe dają sobie radę zazwyczaj

Opublikowano

Takich rzeczy to uczą w podstawówce i gomnazjum na edb. Jak jest burza to połóż się z dala od drzew itp w dołku zagłębieniu albo schowaj sie w aucie. A najlepiej to idź do chaty i odłącz wszystkie urządzenia elektroniczne od kontaktu bo zwykłe wyłączenie listwy pstryczkiem nie uchroni cię jak mocno jebnie

bezpieczniki różnicowe dają sobie radę zazwyczaj

Mało kogo znam zeby ktos mial takie coś. Chyba nikogo takiego nie znam.

Opublikowano

Burze są piękne. Nie ma nic lepszego niż jazda autostradą w burzę.

Widoczność nie zawsze jest ograniczona. Trzeba znać możliwości swoje i samochodu żeby się nie zabić i pozachwycać przy okazji.

­

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Ale ja wiem co robić w czasie burzy a co nie nie musicie mi mówić wszystko czytałem na internecie i w burze to ja w domu siedzę z mamą i bratem młodszym.

Opublikowano

Ale ja wiem co robić w czasie burzy a co nie nie musicie mi mówić wszystko czytałem na internecie i w burze to ja w domu siedzę z mamą i bratem młodszym.

K***a, padłem. Wszyscy o tym wiedzą jak mają się zachować a raczej w tych czasach to jak jest burza to siedzi się przy kompie i gra w gre mając cały świat w dupie. My też czytaliśmy w internecie który kiedyś nazywał się słuchanie dorosłych. No przynajmniej ci którzy urodzili się przed 2000

Opublikowano

Komputer odrazu wyłanczam gdy zagrzmi i inne urządzenia elektryczne.

Opublikowano

Trzeba też tutaj obalić mit, że rozmowa przez telefon ściąga pioruny. A co to kroków to jak najmniejsze, żeby różnica potencjałów była jak najmniejsza. 

Deus vult

Opublikowano

Tak bo chyba nie chcesz mieć spalonych WSZYSTKICH urządzeń elektrycznych w domu. Wogóle wytłumaczy mi ktoś o co chodzi z tymi potencjałami

Opublikowano

To jest albo totalny retard albo troll xD to chyba kazdy wie ziomus

Opublikowano

To nie troll na tym forum nigdy nie napisałem żadnego trolla tylko prawdę czytałem regulamin.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...