Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta dźwiękowa

korusek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Chciałbym kupić sobie nową płytę główną, mam już wybrane 2 płyty główne. Chciałbym was zapytać, ponieważ one niczym się praktycznie nie różnią poza kartami dźwiękowymi. Jedna jest to płyta z Sound  Blaster Cinema, a druga jest z Purity Sound 2.

I tutaj do was pytanie drodzy użytkownicy, z którą kartą dźwiękową płyte wybrać. Z góry dziękuje za odpowiedź.

U9EoJcq.jpg

Opublikowano

Każdej integrze jest daleko to dedykowanych kart dzwiękowych, więc różnicy zauważalnej dla ucha na pewno nie będzie

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

A dlaczego ma być daleko ? Czasem integra jest o wiele lepsze na płycie niż niejedna karta dziękowa zewnętrzna czy wpinana.

Nie ma znaczenia która karta, Creative ma tylko bardziej kompatybilne systemy dźwięku z systemami i grami, w Purity jest np lepszy przetwornik cyfrowy. I tak w żadnym wypadku nie będziesz nawet używał 90% możliwości tych kart skoro nie masz pojęcia co kupujesz to nie są ci potrzebne do czegokolwiek związanego z przetwarzaniem dźwięku czy muzyki na poziomie przynajmniej dobrej jakościowo. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Chodziło mi raczej o te w przedziale 150+, tych gorszych to ja nawet nie nazywam karta dzwiękowymi :v

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Wydaje Ci sie. ;)  

Aktualnie karty dźwiękowe montowane na płycie  są czasami lepsze jakościowo od porównywalnych kart dedykowanych, w sumie to tylko dodatkowy chipset identyczny na obydwu chipach. Karta na płycie ma zwykle niższy poziom zakłóceń, a dedykowana bardziej rozbudowane opcje i dodatkowe chipsety do sterowania. Reszta to tylko marketing bo tak prawdę mówiąc wszystkie kompy mają zawsze cyfrowy dźwięk ( nie trzeba mieć karty dźwiękowej , dźwięk jest na HDMI  ) tylko na koniec dołożone układy do przetworzenia go i obróbki z wyjściem analogowym.  

Opublikowano

To teraz jeszcze mi powiedz, że karty typu creative sound blaster z są gorsze od integry, a pójdę się powiesić

Opublikowano

Gdzie napisałem  że są gorsze?  Skoro jest montowana karta creativa lepsza od wersji dedykowanej to logiczne że będzie lepsza LEPSZA.

Ty tak stwierdziłeś ze są gorsze, sprawdź co znaczy słowo CZASAMI

Jak widać dla ciebie nie istnieje pojęcie karty zintegrowanej innej niż układy Realteca czy inne nisko budżetowe. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...