Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Religia

Ziela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ostatnio jakoś bardziej interesuje się religią, nie wiem dlaczego.. W sumie to chyba wiem, zacząłem czytać o ludziach i ogólnie no i oni gadają o swojej religii. Nie czuje się chrześcijaninem, nie wiem czy wierze w Boga jednak uwielbiam a może nawet i kocham niektóre z tych świąt - Boże Narodzenie, Wielkanoc.. Wtedy jest taki niesamowity klimat, mama piecze ciasto, się chodzi do sklepów po prezenty, pełno czerwonych światełek na drodze itp. Czy można nie wierzyć w Boga a świętować te dni? JAk to jest wtedy np. z dniem zmarłych, ze ślubem i tymi ważniejszymi sprawami?

Coraz bardziej popularna stała się filozofia zen. Może ktoś to jakoś wytłumaczyć bo nawet w filmie się z tym stuknąłem. 

Opublikowano

Cześć. Ostatnio jakoś bardziej interesuje się religią, nie wiem dlaczego.. W sumie to chyba wiem, zacząłem czytać o ludziach i ogólnie no i oni gadają o swojej religii. Nie czuje się chrześcijaninem, nie wiem czy wierze w Boga jednak uwielbiam a może nawet i kocham niektóre z tych świąt - Boże Narodzenie, Wielkanoc.. Wtedy jest taki niesamowity klimat, mama piecze ciasto, się chodzi do sklepów po prezenty, pełno czerwonych światełek na drodze itp. Czy można nie wierzyć w Boga a świętować te dni? JAk to jest wtedy np. z dniem zmarłych, ze ślubem i tymi ważniejszymi sprawami?

Coraz bardziej popularna stała się filozofia zen. Może ktoś to jakoś wytłumaczyć bo nawet w filmie się z tym stuknąłem. 

a kto Ci zabroni? Rób co chcesz i świętuj co chcesz... nikt nie będzie sprawdzał czy w dniu zmarłych byłeś na czyimś grobie lub czy w święta kupowałeś prezenty... 

Opublikowano

Nie nie można.

8670014648966501518274.png

Opublikowano

Ale Boże Narodzenie już dawno przestało być tylko świętem chrześcjańskim , tak samo jak topienie marzanny (Jare Święto) , większość ludzi nie są rodzimowiercami , a i tak praktykują to święto.

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Zależy, co rozumiesz przez świętowanie. Jeśli chodzi Ci o rodzinną imprezkę, to czemu nie. Jest to świetna okazja do spotkania się z bliskimi. Święto zmarłych, to fajna okazja to wycieczki na cmentarz, aby poczuć ciekawy klimat i ucieszyć oczy światełkami. Jednak ciężko będzie Ci świętować urodziny Jezusa, gdy w niego nie wierzysz...

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Świętować możesz nikt Ci tego nie zabroni ale moim zdaniem do świętowania potrzebne jest jakieś wydarzenie które się wspomina bo tak to nie ma większego sensu moim zdaniem. Jak jesteś niewierzący to możesz traktować takie święta jako czas dla rodziny. A co do ślubu/pogrzebu to tylko cywilny w urzędzie no bo składasz przyrzeczenia przed Bogiem ale jak.w niego nie wierzysz to nie ma sensu.

Cyrk.png

Opublikowano

Oczywiście, że możesz świętować, czemu nie. Sam praktykuje od małego coś takiego z bliskimi, że się spotykamy w zżytym gronie, i zawsze kończy się to ciekawą wymianą poglądów, nażartym żołądkiem i spróbowaniem nowego trunku, taki rytuał xDD  Zawsze coś z zagranicy przyniosą :v Tym się tylko to różni, że jak sobie coś dajemy to jakieś małe upominki bo się zwyczajnie spotykamy, nie ma choinki, i śpiewania kolęd czy czegoś :v  ale kuchnia "świąteczna" jest najlepsza :D 

A co do dnia zmarłych - ja jestem zdania, że to śmieszne. Jeśli umiera ci ktoś bliski to nie znajdziesz niczego ciekawego nad jego grobem, o zmarłych jeśli byli nam bliscy pamięta się cały czas, sam od 6 lat nie odwiedziłem ani razu grobu mojego rodzica, a nikt mi nie powie, że o nim nie pamiętam lub nadal nie kocham.

graphic.png

Opublikowano

@Arialll

Ślub możesz wziąć w kościele. Ja tak miałem, ze względu na żonę, która po pięciu latach po cywilnym w końcu mnie do tego przekonała. Musiała tylko dostać dyspensę od (chyba) biskupa na ślub z niewiernym.

Opublikowano

Oczywiście że możesz. To nie komuna czy coś. Wierz w co chcesz, świętuj co chcesz. Chociażby czcij sobie nie wiem, majnkrafta, ale świętować możesz zarówno Boże Narodzenie jak i Jim Kippoer czy jak to się nazywa.

Jednak ogólnie nawet jak jesteś niewierzącym, to zalecałbym (jeżeli nie masz) zrobić bierzmowanie tak czy siak, albowiem z tego co wiem żeby zostać ojcem chrzestnym trzeba je mieć to raz, a dwa potrzebne to na ślub kościelny.

19.jpg

Opublikowano

religia nie jest mi potrzebna do życia bo sam jestem sobie bogiem :)

święta od dawna stały się kultem spotkań rodzinnych, a nie wielbieniem, czczeniem boga

ogólnie to w niego nie wierze i gdyby była taka możliwość to zlikwidowałbym wszystkie religie bo to są chore urojenia i wymysł ludzki

bądź dobrym człowiekiem i nie myśl o bogu

Opublikowano

Oczywiście że możesz. To nie komuna czy coś. Wierz w co chcesz, świętuj co chcesz. Chociażby czcij sobie nie wiem, majnkrafta, ale świętować możesz zarówno Boże Narodzenie jak i Jim Kippoer czy jak to się nazywa.

Jednak ogólnie nawet jak jesteś niewierzącym, to zalecałbym (jeżeli nie masz) zrobić bierzmowanie tak czy siak, albowiem z tego co wiem żeby zostać ojcem chrzestnym trzeba je mieć to raz, a dwa potrzebne to na ślub kościelny.

jeżeli ktks jest niewierzącym to po co mu ślub kościelny? i czemu miałoby mu zależeć na byciu ojcem chrzęstnym?

generalnie bycie ateista i jakieś szczególne obchodzenie tych chrześcijańskich świat to niezła hipokryzja. Można z chrześcijańska rodzina pójesc i popić w tym dniu, no ale wiadomo, bez przesady, na pasterce nie ma czego szukać

Opublikowano

jeżeli ktks jest niewierzącym to po co mu ślub kościelny? i czemu miałoby mu zależeć na byciu ojcem chrzęstnym?

generalnie bycie ateista i jakieś szczególne obchodzenie tych chrześcijańskich świat to niezła hipokryzja. Można z chrześcijańska rodzina pójesc i popić w tym dniu, no ale wiadomo, bez przesady, na pasterce nie ma czego szukać

Po co ślub kościelny? Osobiście takiego ateistę to raczej nie będzie interesowało, ale jeżeli twoja przyszła żona będzie tego chciała? To już raczej co innego. O ile się zgodzisz.

19.jpg

Opublikowano

Po co ślub kościelny? Osobiście takiego ateistę to raczej nie będzie interesowało, ale jeżeli twoja przyszła żona będzie tego chciała? To już raczej co innego. O ile się zgodzisz.

po co komu zindoktrynowana żona z gównem w glowie zamiast mózgu? inteligentny czlowiek nie wierzy w bożków

Opublikowano

po co komu zindoktrynowana żona z gównem w glowie zamiast mózgu? inteligentny czlowiek nie wierzy w bożków

To twoja opinia. Według mnie masz trochę dziwny sposób patrzenia na ludzi. Jeżeli chodzi o takich Arabów co by własne dzieci powymordowały, bo tak im Allah kazał to się z tobą zgadzam w 100%. Ale jeżeli chodzi o takie zwykłego człowieka katolickiego, który chodzi do kościoła, popełnia grzechy i nie uważa, że wszystko musi być tak jak Bóg przykazał to się z tobą nie zgadzam.

Prawdą jest, że ateiści zawsze wygrywali; zazwyczaj byli mądrzejsi. Ale bycie wiernym nie oznacza bycia debilem czy jakimś psycholem.

19.jpg

Opublikowano

@ GGALIN1488

Bo się żony nie wybiera tylko po tym, czy wierzy w coś, czy nie. Ja się ze swoją często spieram o religię, ale jakoś nie przeszkadza to nam szanować się wzajemnie, choć ja uważam, że jej wiara jest głupia, a ona, że mój brak wiary jest głupi. Przynajmniej mamy ciekawy temat d dyskusji :)

Jestem niewierzący i miałem ślub kościelny... jakoś mnie to nie zmieniło. Tylko ciotki dewotki się zastanawiały czemu moja przysięga brzmiała jakoś inaczej...

Opublikowano

religia nie jest mi potrzebna do życia bo sam jestem sobie bogiem :)

święta od dawna stały się kultem spotkań rodzinnych, a nie wielbieniem, czczeniem boga

ogólnie to w niego nie wierze i gdyby była taka możliwość to zlikwidowałbym wszystkie religie bo to są chore urojenia i wymysł ludzki

bądź dobrym człowiekiem i nie myśl o bogu

gimboateizm 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...