Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z C++, Code::Blocks

Heksargon

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Mianowicie od dłuższego czasu chcę zabrać się za programowanie ale nie wiem do końca jak to zrobić.

Postanowiłem rozpocząć swoją przygodę od C++ za pomocą Code::Blocks, niestety podążając zgodnie z instrukcjami poradnika jakiego udało mi się znaleźć w sieci uporczywie atakuje mnie owy komunikat o problemie, bez względu jaką linijkę kodu stworzę.
Bardzo proszę o pomoc.
D:/CodeBlocks/MinGW/bin/../lib/gcc/mingw32/4.9.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lcodeblocks
D:/CodeBlocks/MinGW/bin/../lib/gcc/mingw32/4.9.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lwxmsw28u
collect2.exe: error: ld returned 1 exit status
Process terminated with status 1 (0 minute(s), 0 second(s))
3 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s))
 Z góry dziękuję i pozdrawiam

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może ściągnąłeś złą wersję code::blocks, która nie ma kompilaotra? Bo tutaj widać błędy konsolidatora, który mówi o braku jakichś bibliotek.

Tutaj masz instrukcję jak poprawnie zainstalować code::blocks

http://zostanprogramista.blogspot.com/2016/02/1-kurs-c-poczatek-programowania-w.html

Dziękuję bardzo za odpowiedź, ale powiedz mi proszę która z aktualnych instalek taki owy kompilator posiada? Byłbym ci naprawdę dozgonnie wdzięczny.

Błąd jest z wersji codeblocks-16.01mingw-setup.exe

Zamieszczam dodatkowo SS z informacji którą napotykam podczas uruchomienia, co zrobiłem nie tak?

http://imgur.com/DI6OZdP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...