Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Blaszak do 5k

Arialll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? - 5tys zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) - najlepiej na dniach
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? - Monitor samsungT24D391 1920x1080
Do czego ma służyć komputer? - do gier
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? - nie
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? - tak win10
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? - nie
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? - 16gb ramu i gtx 980 jeśli była by taka możliwość za tą cenę no i ssd 128gb by się przydał pod system.

I czy za tą cenę będę mógł się cieszyć grami na full grafice przez następne 3-4 lata bez inwestowania?

Cyrk.png

Opublikowano

A słuchajcie słyszalem, że gtx 1070 w wersji podstawowej ma kosztować 1500+- to prawda? Jeżeli tak to faktycznie przemęczę się  poczekam do tego 10 czerwca.

Cyrk.png

Opublikowano

pomyśl sobie, że za kilka tygodni dostaniesz lepszy sprzęt O WIELE niż teraz. jeżeli faktycznie już nie możesz wytrzymać, chcesz jak najszybciej kompa>

ZESTAW

obudowa z oknem, wykonana ze stali. waży ponad 6kg, posiada osłonkę na zasilacz, ładny, prosty design, ogromny środek pod względem wsadzenia podzespołów tj. karta/cooler. regulator obrotów, w zasadzie wszystko to, co powinna mieć obudowa już taka lepsza. zwykły HDD o pojemności 1TB z 64MB cache. zasilacz z przetwornicą dc/dc, modularnym okablowaniem, dobrą regulacją napięć, dobrymi tętnieniami na wszystkich liniach, gdzie na +12V nie przekracza 30 mV. ssd na kościach MLC, kontrolerem Marvela, szybszy trochę od głównych konkurentów w tej cenie tj. transcend 120GB lub Sandisk 120GB również oba na MLC. wstawiłem i7 6700k ponieważ róznica cenowa między oblokowanym mnożnikiem i zablokowanym wynosi około 150/200 złotych + oc wcale nie jest trudne. w przyszłości może będziesz chciał jednak wyżyłować max z tego proca. cichy cooler od polskiej firmy spc. jest asymetryczny, przez co zmieszczą się pod nim pamięci z ogromnymi radiatorami. płyta z 10 fazową sekcją zasilania, portem m.2 na dysk SSD jeżeli kiedyś chciałbyś kupić, 4 portami na pamięc i dobrą dzwiękówką. dość szybkie pamięci, żeby nic nie blokowało potencjału procesora pod względem OC. r9 390 jedna z cichszych, chłodniejszych, jedynie sapphire jest pod tymi względami lepszy, zaś asus ma przewagę w latach gwarancji - ma 3. 

w tym zestawie nie dałem lepszej karty niż r9 390 bo według mnie nie są warte, w sumie r9 też nie jest jakoś mega opłacalna, bo za rogiem są nowe karty. przemyśl to! 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

pomyśl sobie, że za kilka tygodni dostaniesz lepszy sprzęt O WIELE niż teraz. jeżeli faktycznie już nie możesz wytrzymać, chcesz jak najszybciej kompa>

ZESTAW

obudowa z oknem, wykonana ze stali. waży ponad 6kg, posiada osłonkę na zasilacz, ładny, prosty design, ogromny środek pod względem wsadzenia podzespołów tj. karta/cooler. regulator obrotów, w zasadzie wszystko to, co powinna mieć obudowa już taka lepsza. zwykły HDD o pojemności 1TB z 64MB cache. zasilacz z przetwornicą dc/dc, modularnym okablowaniem, dobrą regulacją napięć, dobrymi tętnieniami na wszystkich liniach, gdzie na +12V nie przekracza 30 mV. ssd na kościach MLC, kontrolerem Marvela, szybszy trochę od głównych konkurentów w tej cenie tj. transcend 120GB lub Sandisk 120GB również oba na MLC. wstawiłem i7 6700k ponieważ róznica cenowa między oblokowanym mnożnikiem i zablokowanym wynosi około 150/200 złotych + oc wcale nie jest trudne. w przyszłości może będziesz chciał jednak wyżyłować max z tego proca. cichy cooler od polskiej firmy spc. jest asymetryczny, przez co zmieszczą się pod nim pamięci z ogromnymi radiatorami. płyta z 10 fazową sekcją zasilania, portem m.2 na dysk SSD jeżeli kiedyś chciałbyś kupić, 4 portami na pamięc i dobrą dzwiękówką. dość szybkie pamięci, żeby nic nie blokowało potencjału procesora pod względem OC. r9 390 jedna z cichszych, chłodniejszych, jedynie sapphire jest pod tymi względami lepszy, zaś asus ma przewagę w latach gwarancji - ma 3. 

w tym zestawie nie dałem lepszej karty niż r9 390 bo według mnie nie są warte, w sumie r9 też nie jest jakoś mega opłacalna, bo za rogiem są nowe karty. przemyśl to! 

Dziękuje kolego za wnikliwe wyjaśnienie i opisanie tych podzespołów. Tylko zapomniałeś o systemie ale to szczegół. Widzę, że masz dużą wiedzę w tej dziedzinie dlatego posłucham się Ciebie i poczekam do tego 10 czerwca. Pozwolę sobie napisać wtedy do Ciebie i coś razem zmontujemy lub edytujemy ten koszyk który zaproponowałeś.

Cyrk.png

Opublikowano

ZESTAW

Dziękuje kolego za wnikliwe wyjaśnienie i opisanie tych podzespołów. Tylko zapomniałeś o systemie ale to szczegół. Widzę, że masz dużą wiedzę w tej dziedzinie dlatego posłucham się Ciebie i poczekam do tego 10 czerwca. Pozwolę sobie napisać wtedy do Ciebie i coś razem zmontujemy lub edytujemy ten koszyk który zaproponowałeś.

służę pomocą! czyli system też ma być wliczony w ten budżet? hmm, wtedy zestaw się jednak trochę zmieni. chociaż może nie dużo, po prostu i7 na i5 z odblokowanym mnożnikiem. 

jak będą nowe karty, do tego dochodzi nowy zasilacz od spc tj. supremo l2/m2, jeden niemodular drugi modular to złoży się na nowo zestaw, może będzie tanszy i wydajniejszy? 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Tylko ja bym tak jeszcze nadmienił, że GTX 1070 w wersjach referencyjnych (droższych) pojawi się 10 czerwca. Na tańsze niereferenty z lepszymi chłodzeniami pewnie trzeba będzie kolejny tydzień/dwa poczekać.

Opublikowano

Tylko ja bym tak jeszcze nadmienił, że GTX 1070 w wersjach referencyjnych (droższych) pojawi się 10 czerwca. Na tańsze niereferenty z lepszymi chłodzeniami pewnie trzeba będzie kolejny tydzień/dwa poczekać.

Ja słyszałem że referencyjne 27 maja wyszły a niereferencyjne 10 czerwca.

Cyrk.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jako, że obie karty miały już swoją premierę to odświeżam temat. Z tego co widzę gtx 970 nawet nie drgnął jeśli chodzi o cenę ;/ a za 1070 wołają 2300 zł a to już przekroczyło by mój budżet nawet jeżeli była by to ta tańsza wersja.

@Harriott

Cyrk.png

Opublikowano

ZESTAW

Nie będę sie za bardzo rozpisywał. zmieniłem płytę, ponieważ ta ma taką samą sekcję zasilania, która podoła i5 6600k bez problemu. Usunąłem chłodzenie, ponieważ przekroczyłoby budżet o 150 zł, ale jeżeli możesz tyle dołożyć to zarzucam tego FORTISA3. tym razem jedna kość 8 GB jeszcze szybsza, bo 3000 MHz, po prostu tansza, a po co brać duale, skoro też będziesz miał większe możliwości rozbudowy i kolejne 8GB będziesz mógł sobie wrzucić za jakiś czas. 

@Arialll

no i proca zmieniłem, ponieważ i7 i tak raczej ci nic nie da. wracając do tego, że nie zamierzasz podkręcać podzespołów, to jednak według mnie w tej cenie żebyś nie zmieniał szybko procesora warto. na razie jeszcze nie, więc masz czas, żeby podłapać podstawy o overclockingu, chociaż to jest całkiem proste. wystarczy poczytać kilka poradników i można takie oc zrobić w chwilkę. 

Opublikowano

ZESTAW

Nie będę sie za bardzo rozpisywał. zmieniłem płytę, ponieważ ta ma taką samą sekcję zasilania, która podoła i5 6600k bez problemu. Usunąłem chłodzenie, ponieważ przekroczyłoby budżet o 150 zł, ale jeżeli możesz tyle dołożyć to zarzucam tego FORTISA3. tym razem jedna kość 8 GB jeszcze szybsza, bo 3000 MHz, po prostu tansza, a po co brać duale, skoro też będziesz miał większe możliwości rozbudowy i kolejne 8GB będziesz mógł sobie wrzucić za jakiś czas. 

@Arialll

no i proca zmieniłem, ponieważ i7 i tak raczej ci nic nie da. wracając do tego, że nie zamierzasz podkręcać podzespołów, to jednak według mnie w tej cenie żebyś nie zmieniał szybko procesora warto. na razie jeszcze nie, więc masz czas, żeby podłapać podstawy o overclockingu, chociaż to jest całkiem proste. wystarczy poczytać kilka poradników i można takie oc zrobić w chwilkę. 

Hm ale chyba będe musiał zrezygnowac z gtxa 1070 bo znów zapomniałeś dodać systemu :) a jak dojdzie system to wyjdzie 5500 a na tyle sobie pozwolić raczej nie mogę :P

Tak bym to widział http://www.morele.net/inventory/info/KOMl8p/

Cyrk.png

Opublikowano

fakt, zapominam o tym systemie... to patrz teraz. lepiej dołożyć do 1070 i po prostu nie brać i5 6600k. 

ZESTAW

cos takiego by było najwydajniejsze w 5k. 

Opublikowano

We wzorze jest napisane, że nie zamierzasz podkręcać. Także odpuściłbym sobie możliwość podkręcania procesora i dołożył do 1070. Udało się jeszcze wcisnąć SSD

https://www.morele.net/inventory/info/Uujp4/

Niestety nie udało mi się tam wcisnąć 16gb ramu. 8 również jeszcze w grach sobie radzi. 

Szybki dysk na kościach MLC. Zasilacz ze stabilnymi napięciami, z oplotem na kablach. Można zmienić na Supremo podanego wyżej. Płyta ATX, ramy z mniejszym opóźnieniem (CL). No i obudowa z oknem.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Słuchajcie a czy na prawdę watro pchać tego 1070? miedzy 970 to jest aż 800zł różnicy i czy to jest aż taka kolosalna różnica żeby warto było tyle dorzucać? No i druga sprawa czy ten proc i5 6500 jest w stanie w ogóle wykorzystać całą moc tego gtxa 1070? I i też czy przy 8 gb ramu ta karta nie będzie się marnować?

I pytanie jeszcze co do obudowy. Komp będzie stał w nogach także na wyglądzie kompletnie mi nie zależy i prosił bym o zaproponowanie jakiejś tańszej alternatywnej która będzie pasować pod ten zestaw.

Cyrk.png

Opublikowano

Słuchajcie a czy na prawdę watro pchać tego 1070? miedzy 970 to jest aż 800zł różnicy i czy to jest aż taka kolosalna różnica żeby warto było tyle dorzucać? No i druga sprawa czy ten proc i5 6500 jest w stanie w ogóle wykorzystać całą moc tego gtxa 1070? I i też czy przy 8 gb ramu ta karta nie będzie się marnować?

I pytanie jeszcze co do obudowy. Komp będzie stał w nogach także na wyglądzie kompletnie mi nie zależy i prosił bym o zaproponowanie jakiejś tańszej alternatywnej która będzie pasować pod ten zestaw.

Czy 6500 jest w stanie wykorzystać całą moc 1070, to żeś dojebał xD Poza tym miedzy 970 i 1070 jest kolosalna różnicam a ram nie ma tu praktycznie nic do rzeczy jeżeli jest go 8.

Opublikowano

z tego co czytam, to można jedynie podkręcać cepy na z170, ale nie wiem czy to się nie zmieniło. ja mimo wszystko wolałbym iść w jakieś z170 i jechać z 6600k. 

Opublikowano

Dysk na westerna, wyrzuć tego SSD, RAM na 1x8GB, weź płytę Z170 np. https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-pc-mate-s1151-z170-4ddr4-usb3-1-atx-skylake-707325/

Kup SSD później - i nie masz żadnego problemu. 

Obudowa może być: https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-regnum-rg1-pure-black-midi-tower-czarny-spc143-773732/

W przyszłości możesz oczywiście kupić SSD, procesor z odblokowanym mnożnikiem, chłodzenie dla tego procesora (Fortis/Grandis) i śmigasz we wszystkie gry bez żadnego problemu.

giphy.gif

Opublikowano

ZESTAW

Usunąłem chłodzenie, ponieważ przekroczyłoby budżet o 150 zł

A które jest wręcz niezbędne, bo odblokowane Skylake nie mają niczego w zestawie.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.

Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.

Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego

chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora

http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/

to ta usługa.

Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne

chłodzenie na procesor

http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/

W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać

O44Y129AC8

i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.

Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB

http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/

Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu

WP35ZXZG5A

i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Wybrałem ostatecznie taki zestaw i jutro go zamawiam: https://www.morele.net/inventory/info/WX8HRS/

Poproszę o ostateczną ocenę. Czy ewentualnie zasilacz mógl by być słabszy pod ten zestaw? Mówią że lepiej brać zapas ale czy aż tyle?

ZESTAW

Usunąłem chłodzenie, ponieważ przekroczyłoby budżet o 150 zł

A które jest wręcz niezbędne, bo odblokowane Skylake nie mają niczego w zestawie.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Ta oferta składania za 1 zł jest na jakiś czas czy bezterminowo ?

Cyrk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...