Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Książki

Gość steelie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@magram12

to najwiekszy i najbardziej oczytany gosciu jakiego znam oraz mój szanowny przyjaciel.

Gosc przeczytał z tysiac ksiażek ( podobnie jak ja ) i uważam ze ksiazki otwieraja umysł na wiele róznych tematów.

Pozdro bracie na emigracji.!

Opublikowano

Prawda jest taka że szkoła powinna lekturami zachęcać do czytania książek ale jak masz k***a czytać dziady albo lalkę to się tylko do nich zniechęcasz ja osobiście czytam ale wybrane przez siebie a nie lektury

gQSkfLC.png

Opublikowano

Lektury są po prostu nudne, to nie jest nic dziwnego, że większość ludzi tyka tylko jedną, dwie, w porywach do trzech książek na dajmy na to 3 letni okres nauczania. Sam czytam książki, które mnie interesują, rzadko kiedy wpadnie jakaś lektura chociaż lepsze są te z rozszerzonego toku nauczania języka polskiego. Tam potrafi się trafić coś dobrego.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Lektury są po prostu nudne, to nie jest nic dziwnego, że większość ludzi tyka tylko jedną, dwie, w porywach do trzech książek na dajmy na to 3 letni okres nauczania. Sam czytam książki, które mnie interesują, rzadko kiedy wpadnie jakaś lektura chociaż lepsze są te z rozszerzonego toku nauczania języka polskiego. Tam potrafi się trafić coś dobrego.

Trzeba zauważyć że lektury bardziej zniechęcają niż zachęcają do czytania... serio... 

Jeśli dobiera się najnudniejsze książki, i ktoś "MUSI" to przeczytać to i tak weźmie streszczenie... 

Tak jak ja w Panu Tadeuszu czy innych Chłopach będę musiał zrobić.

Nie obraźcie się ale ani nie chce mi się tego czytać ani mnie to nie ciekawi ;)

Wolę spędzić czas przy książce która mnie interesuję, pokaże coś nowego co CHCĘ poznać... a nie na siłę wciskane lektury... 

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Książki są po prostu dla inteligentnych ludzi więc nie każdy musi je czytać.

Zależy co kto czyta. Bo gówna humanistycznego nie można uznać za "inteligentne". Chyba, że mówimy o literaturze akademickiej, naukowej, popularnonaukowej z dziedzin ścisłych to tak. 

Deus vult

Opublikowano

Trzeba zauważyć że lektury bardziej zniechęcają niż zachęcają do czytania... serio...

Jeśli dobiera się najnudniejsze książki, i ktoś "MUSI" to przeczytać to i tak weźmie streszczenie...

Wolę spędzić czas przy książce która mnie interesuję, pokaże coś nowego co CHCĘ poznać... a nie na siłę wciskane lektury...

Jeszcze do tego trzeba dorzucić fakt że lektury są pisane innym stylem niż w współcześnie wraz z archaizmami i to też odpycha i dodatkowo duże pole do interpretacji, sam już lektur nie czytam właśnie z tego powodu i w większości nie rozumiem przez to+ bardzo długo mi się je czyta co dla porównania książka którą sam sobie wybiorę przeciętnie męczę w 1 dzień lub 2. Według mnie powinni dodać jakieś nowsze książki do lektur a nie tylko starocie, może w ten sposób zachęcą ludzi do czytania.

Wysłane z mojego PSP3504DUO przy użyciu Tapatalka

wojownik024_gameplay.png

Opublikowano

Znam wiele osób, które nie sięgają po książki bo albo czytać zwyczajnie nie lubią albo się w trakcie czytania skupić nie mogą. Są też tacy, którzy zbyt wolno czytają i cały ten proces ich irytuje, zajmuje im trzy razy więcej czasu niż powiedzmy znajomemu z umiejętnością szybkiego czytania. 

I nie ma nic złego w nieczytaniu książek. Nic na siłę. 

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Czytać trzeba lubić. Najważniejsze to znaleźć dla siebie pozycje które cie zainteresują a nie zniechęcą. Książki mają największe świato i wewnętrzno poznawcze zdolności. Ten sam efekt można też osiągnąć filmem bądź dobrym video na Yt, więc jak kto lubi ;)

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Osobiście przed Krzyżakami, niezbyt się interesowałem książkami. Dopiero ta książka mnie jakoś zainteresowała, bo tym też się interesowałem.

Potem sięgnąłem po Hobbita - nawet fajne. Następnie Władcę Pierścieni - osobiście uważam to za diabelnie nudną książkę. Czemu? Według mnie ten świat jest zbyt mocno wyidealizowany; po prostu książka bardziej dla ludzi młodszych. Oraz co mnie bardzo irytowało, mało dialogów, a dużo opisów - ja wolę na odwrót.

A teraz książka, którą wręcz pokochałem - Wiedźmin. Naprawdę polecam. Realistyczne; mam na myśli, że nie wszystko jest piękne ładne hepi end itp. Bardzo fajnie się czyta. Wciąga niesamowicie; kiedy kupowałem następne części to potrafiłem przesiedzieć cały dzień je czytając.

Po prostu trzeba znaleźć tematykę, która cię interesuje to raz, a dwa trzeba znaleźć pisarza, którzy ci odpowiada. Osobiście oczywiście zalecam autora Wiedźmina, Andrzeja Sapkowskiego (Czy ten post troszku nie podchodzi pod reklamę? Mam nadzieję, że nie.).

19.jpg

Opublikowano

mozliwe ze nie masz odpowiedniej motywacji ;)

Mozliwe ze nie masz odpowiedniej motywacji ;) 

BENG BENG BENG

Mozliwe ze nie masz odpowiedniej motywacji ;) 

BENG BENG BENG

Opublikowano

Jeszcze do tego trzeba dorzucić fakt że lektury są pisane innym stylem niż w współcześnie wraz z archaizmami i to też odpycha i dodatkowo duże pole do interpretacji, sam już lektur nie czytam właśnie z tego powodu i w większości nie rozumiem przez to+ bardzo długo mi się je czyta co dla porównania książka którą sam sobie wybiorę przeciętnie męczę w 1 dzień lub 2. Według mnie powinni dodać jakieś nowsze książki do lektur a nie tylko starocie, może w ten sposób zachęcą ludzi do czytania.

Wysłane z mojego PSP3504DUO przy użyciu Tapatalka

Z tym zachęcaniem do czytania jesrt jak z zachęcaniem do nauki - kuj przez kilkanaście lat na same czerwone paski i co dostaniesz? Wręczoną ze wstydem encyklopedię traw... 

Takie jest zachęcanie do czytania w Polsce i to jest żałosne po prostu... 

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

To że lektur nie czytasz, to wręcz dziwne nie jest. Sam bardzo mało ich przeczytałem, jedyne lektury które ukończyłem to "Hobbit" w podstawówce i "Kref elfów" w gimnazjum, a przeczytałem je, ponieważ mi sie spodobały i lubię Fantasy :v Między innymi przez to, ze przeczytałem "Krew elfów", to poznałem i przeczytałem resztę Tomów Wiedźmina i sam je bardzo polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...