Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Książki

Gość steelie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, chciałbym poruszać kwestię na temat książek. W swoim życiu tak naprawdę przeczytałem około dwie/trzy książki. Zazwyczaj kiedy miałem przeczytać jakąś lekturę, brałem się za streszczenie. I mam taki dylemat, czy jest coś złego w tym, że nawet takich lektur nie chcę mi się czytać? Nawet na przymusie nie zdołam książki przeczytać, bo po prostu mi się ona nudzi. Nie jest to spowodowane brakiem wyobraźni, bowiem mam ją dużą. Nawet książki o moim hobby mnie nie ciekawią. Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale wolę zwykłe, napisane poradniki niż te "wideoporadniki".

Opublikowano

Książki są po prostu dla inteligentnych ludzi więc nie każdy musi je czytać.

RAsfepN.png
Opublikowano

@Osama nie sądzę że tylko dla inteligentych :v znam wiele ludzi którzy czytają książki a inteligencją nie grzeszą.

Opublikowano

Może po prostu nie znalazłeś gatunku który lubisz ? 

Ja przy Dziadach zdychałem z nudów , ale przy książkach jak Edda Stara,młodsza lub 5 sekund do IO , spędzałem czas świetnie.

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Kolejny idiota. 

Chcesz to czytasz książki, nie chcesz to nie. Sam czytałem sporo książek jak byłem mały, ale teraz mnie to nudzi. Choć jakieś książki nastawione na refleksje nad samym sobą, o osobowości itd. czyta mi się dobrze. 

Opublikowano

Streszczenie*

Nie ma w tym nic złego, ja na koncie mam ponad 20 książek (fantastyka sci-fi) a co do lektur to same streszczenia bo nie zamierzam zmuszać się do czytania czegoś tak nudnego i nieinteresującego :)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Czasami czytania książek to coś w rodzaju hobby. Z roku na rok polacy czytają coraz mniej książek. Ja w tym roku nie przeczytałem ani jednej. Chcesz czytać to czytaj

Opublikowano

Propaganda,książki nie są tylko dla inteligentnych.

2.Gry lub muzyka mają większe możliwości  przekazywania emocji. 

Muzyka>Gry>Książki>Filmy

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Książki o temacie naukowym lub zawodowym są po prostu dla inteligentnych ludzi więc nie każdy musi je czytać.

Tak lepiej :)

Książka fantasy czy sci-fi sprawi, że zaczniesz częściej rozmyślać, ale przeczytanie podręcznika czy kawałka encyklopedii dopiero sprawi, że staniesz się inteligentniejszy - oczywiście musisz jeszcze tę informację zapamiętać.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Mi rodzice od małego czytali bajki a potem sam zacząłem je czytać z pasją. Niektórych książek nie potrafię przeczytać (romansów czy jakichś takich ckliwych), ale np. fantasy czy kryminały bardzo lubię. Po prostu nie trafiłeś jeszcze na swojego ulubionego pisarza. Można powiedzieć, że ja dopiero gdzieś tak od 3 lat mam swojego ulubionego, a wcześniej czytałem co popadnie. Książki nie są dla inteligentnych czy też nieinteligentnych. Każdy je może czytać niezależnie od wieku i IQ. Mam kilku takich znajomych, co dość inteligentni są a książki uważają za gówno. Trochę mnie to boli, bo to jeden z najlepszych sposobów przekazu, ale każdy ma swoje zdanie. Musisz znaleźć coś, co Cię zainteresuje, ale niekoniecznie musi być związana z Twoim hobby. Ja do 3 klasy gimnazjum nie czytałem dużo fantastyki, aż moja nauczycielka biologii (serio) powiedziała, że jeśli lubię książki to żebym przeczytał Wiedźmina. Od tego czasu jestem również po lekturze Trylogii Husyckiej - książkach ni to fantastycznych ni to historycznych. Po prostu przypadek przesądził o tym. Myślę, że wcześniej czy później znajdziesz swoją ulubioną książkę, która nie będzie Cię nudzić. :)

Opublikowano

Chodziło mu o podręcznik do programowania nie śmiejcie się z niego :D

Osobiście powiem że przeczytanie mojej pierwszej ksiażki (metro 2033) zajeło mi... 3 miesiące? xD

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Książki są bardzo ciekawe, a jeżeli Cię nudzą to jesteś uzależniony od techniki XXI wieku. Osobiście czytam 2-3 książki w ciągu miesiąca i nie odczuwam znudzenia ponieważ dobieram je do swoich zainteresowań, hobby etc.

Opublikowano

JA P******E XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano

Ja najbardziej lubię historyczne, popularno naukowe, przynajmniej trochę tej wiedzy zostanie w głowie. Fantastyka i sci fi leżą u mnie na samym dole.

Co do lektur... nie wiem jak w ogóle ktoś może to czytać. Ich treść może i jest ciekawa, ale sposób w jaki są napisane, potrafi zniechęcić. Zastanawia mnie jaki cel ma narzucanie młodzieży książek, których i tak nikt nie przeczyta.

Opublikowano

Jakoś nie przypadam za czytaniem książek, wolę blogi i opowiadania pisane współczesnym językiem (np. czasem wpadnę na wattpad i coś poczytam) "jestem uzależniony od techniki XXI wieku", chociaż wiem, że książki rozwijają inteligencję. Najlepiej dobrać do siebie, do swoich zainteresowań i do swojego hobby jakąś książkę, wg. mnie najlepsze książki są typu thriller, takie czytam (chociaż mało, ale coś od czasu do czasu.. [...] w wolnym czasie) Nie lubię fantastycznych (chociaż niektóre filmy fantastyczne uwielbiam). Lektur bardzo mało czytałem (w ogóle mnie nie wciągały) musiałem je zastąpić szczegółowym streszczeniem lub filmem (i na lekcji zawsze była 5 ze sprawdzianu z lektury :p)

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Pod pryzmatem matury nie warto czytać. Przeczytałem 2 cieniutkie lektury, a w tym roku ustny polski zdany na 73%. A ogólnikowo mam podobnie. Nawet jak chciałem przeczytać to po 15 minutach odechciewało mi się.

Opublikowano

Moment... chwytales za spolszczenie?

SPOLSZCZENIE? Kurwa... przestan grać, i weź się za te książki bocie

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Spanga @KaRzahni123

Nie wiem jak ja popełniłem ten błąd xD soreczka, już poprawiam. Pomyliło mi się bo akurat słyszałem o spolszczeniu do twd :v

Opublikowano

Może po prostu zabierałeś się za lektury, które w ogóle Ciebie nie ciekawiły. Szkolne pozycje mają to do siebie, że są pisane (prawie zawsze) nieprzystępnym językiem.

Opublikowano

Książki o temacie naukowym lub zawodowym są po prostu dla inteligentnych ludzi więc nie każdy musi je czytać.

Tak lepiej :)

Książka fantasy czy sci-fi sprawi, że zaczniesz częściej rozmyślać, ale przeczytanie podręcznika czy kawałka encyklopedii dopiero sprawi, że staniesz się inteligentniejszy - oczywiście musisz jeszcze tę informację zapamiętać.

Nieprawda, dużo zwykłych książek porusza różne tematy, które zmuszają do myślenia i właśnie przez takie refleksje stajesz się mądrzejszy bo zaczynasz zastanawiać się nad problemami, których wcześniej nawet nie dostrzegałeś.

RAsfepN.png
Opublikowano

Przede wszystkim trzeba znaleźć interesujący temat. Ja w swoim życiu nie przeczytałem ani jednej lektury, a jestem już po szkole średniej. Po prostu nie lubię być zmuszany do czytania tego typu gówien. Przeczytałem natomiast wiedźmina, władcę pierścieni, harrego pottera, metro i inne. Wystarczy znaleźć coś co cię interesuje i tyle

Opublikowano

Nie czytam lektur,czytam streszczenia bo lektur poprostu nie lubie,książki jako tak lubie czytać ale tylko te które mnie interesują a nie jakies Pany Tadeusze i inne dziela Mickiewicza

79160594027661829163.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...