Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zgłoszenie oszustwa na policje

Faclo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy jeśli zgłoszę na policje oszustwo na ponad 300 euro mnie i pewnego kolesia przez oszusta i pokaże na policij rozmowe gdzie się przyznaje że nas oszukał to coś da?

Opublikowano

możesz spróbować, 300 euro to już dość poważna suma wiec powinni się tym jakoś zająć, ale nie jestem pewny 

75c2377d0268a.png

Opublikowano

Taki dowód to chyba raczej nie dowód, chyba że poinformowałeś gościa o tym że tą rozmowę wykorzystasz. Przynajmniej tak było kiedyś, nie wiem jak teraz. Ale druga strona musi się zgodzić na udostępnienie prywatnej rozmowy.

Opublikowano

A jak je ukradł? Chciałeś je sprzedać, czy włam na konto? Jeśli dał fałszywe potwierdzenie przelewu or sth no to podpada to pod fałszerstwo :v

tenor.gif

Opublikowano

Taki dowód to chyba raczej nie dowód, chyba że poinformowałeś gościa o tym że tą rozmowę wykorzystasz. Przynajmniej tak było kiedyś, nie wiem jak teraz. Ale druga strona musi się zgodzić na udostępnienie prywatnej rozmowy.

Kolejny, który się wypowiada, a gówno wie : D.

Zgłaszaj zgłaszaj. Widziałem na własne oczy akcje jak przy handlu butami za kilkaset złoty/powyżej kafla były zgłaszane (ktoś oszukał, czy wysłał podjeby) i policja dawała radę typa znaleźć bez problemu i wszystko było cacy.

Opublikowano

@up

Widzę że ty się znasz. Radzę poczytać trochę na ten temat. Po drugie steam nie ma obowiązku i z tego co wiem nie było jeszcze przypadku żeby udostępnił logi logowań na konto na prośbę polskiej policji. Tzn, jeśli masz jego ip zgłaszaj, jeśli nie masz możesz zgłosić ale i tak go nie znajdą, bo steam nie udostępni jego danych.

@Ememenss 

Co innego handel na portalach aukcyjnych które działają na terenie polski i mają obowiązek udostępnić dane takiego delikwenta a co innego kradzież przedmiotu na steam. 

Opublikowano

@Ememenss 

Co innego handel na portalach aukcyjnych które działają na terenie polski i mają obowiązek udostępnić dane takiego delikwenta a co innego kradzież przedmiotu na steam. 

Na jakim portalu aukcyjnym? Poprzez wiadomości na pewnym forum i GG..

Opublikowano

fora udostępniają dane użytkowników, bo mają zarejestrowaną działalność na terenie polski. gg? na pewno nie.

Opublikowano

Kolejny, który się wypowiada, a gówno wie : D.

Zgłaszaj zgłaszaj. Widziałem na własne oczy akcje jak przy handlu butami za kilkaset złoty/powyżej kafla były zgłaszane (ktoś oszukał, czy wysłał podjeby) i policja dawała radę typa znaleźć bez problemu i wszystko było cacy.

Buty a itemy na steamie to dwie różne rzeczy  ^^. Co do sprawy, to zależy czy oszukał Cię poprzez jakiś serwis aukcyjny czy prywatną wymianę na steamie. 

Rankboosting (Sygnatura).png

Legenda
Opublikowano

Brawo :P

W regulaminie steam masz zapisane, że nie wymieniaj się na kase itd bez wykorzystania portalów przeznaczonych do tego. Nawet gdy policja podejmie kroki to steam nie zgodzi się na udostępnienia danych ze względu, że nie przestrzegałeś regulaminu, masz powiadomienia nawet by się nie wymieniać za kase itd. W dodatku rozmowę da się w łatwy sposób podrobić, zakładając inne konto, robiąc ten sam nick, avatar itd i w każdej chwili się możesz odwołać będąc oskarżonym. Nie masz szans odzyskać, a osoba, która Cie okradła jest bezkarna.

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

A opowiesz nam autorze jak to było z tym oszustem?

Ja znam osobę która kupił konto i jak geniusz nie zmieniła ani loginu, ani hasła, ani maila a potem się drze że mu konto zabrali a koleś po prostu wbił na swoją własność i zrobił kolesia w chu... xD

Doje**ł jak sosna w dzika...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...