Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przejazd przez skrzyżowanie, egzamin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chryste Panie ale mu zagmatwaliście to...

Sprawa jest prosta. Jedziesz cały czas swoim pasem więc żadnego kierunkowskazu nie włączasz. I to nie jest żadne rondo.

Tak to moim zdaniem powinno wyglądać:

77950810621885422822.jpg

Cyrk.png

Opublikowano

Dokładnie jak  Arialll , tak powinno się jechać. Po co kierunek w lewo !  Jedzie cały czas jednym pasem na zakręcie. Jak widać pas jest specjalnie wytyczmy w celu dokonania nawrotu na drogę równoległą.

Jeszcze jedno , na prawy pas zjeżdża się na PROSTEJ drodze a nie w trakcie wykonywania manewru nawrotu.

Na rondzie NIGDY powinno się sygnalizować wjazdu na rondo, skrętu w lewo jadąc po nim nie ( nie istnieje pzepis który to nakazuje, można i nie można sygnalizować jazdy po rondzie w lewo )  bo bierzesz zakręt a nie skręcasz, włącza się lewy kierunkowskaz jeśli rondo posiada więcej niż jeden pas ruchu i zmieniamy pas z zewnętrznego na wewnętrzny 

To nie jest rondo tylko skrzyżowanie bezkolizyjne, czyli obowiązują zasady normalnego ruchu po drodze, na prostej drodze czy biorąc zakręt nie używa się kierunkowskazów.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Co do kierunkowskazu na rondzie- przy zawracaniu nie włącza się lewego kierunkowskazu. 

?? :O

Może uczą Cię na starych zasadach? Ponoć tak kiedyś było i wciąż wiele osób tak jeździ. Mój instruktor śledzi na bieżąco wszelkie nowości i na rondzie lewo to kierunek "<---" i na wyjeździe kierunek "--->".

Jak widzę te wszystkie "Elki" to każdy u nas już jeździ z lewym kierunkiem na rondach. 

:

Na rondzie nigdy nie daje się lewego kierunku. Nie wiem gdzie takich głupot uczą ale pomyślcie logicznie... i popatrzcie

18186363783513754662.jpg

P1 P2 P3 P4- pozycje samochodu

Samochód wjeżdżając na rondo znajduje się dokładnie na tym samym pasie na którym jechał. Kierowca daje znak jedynie wtedy gdy chce zjechać z tego pasa w inny. Kierowca daje znak chęci skrętu w momencie gdy znajduje się w miejscu gdzie jest jeden zjazd wcześniej. Kierowca będąc na rondzie nie ma innych możliwości niż skręt w prawo więc gdzie tu lewe kierunkowskazy? Na rondzie nigdy nie skręca się w lewo

Cyrk.png

Opublikowano

Arialll można i nie można sygnalizować bo żaden przepis tego nie określa. Zależy jak cię uczyli.  

Głupotą jest sygnalizowanie skrętu w lewo na rondzie jak się ciągle jedzie jednym pasem. Łatwo komuś wjechać w dupę jak nagle zmieni  kierunkowskaz na prawo i zwolni chcąc zjechać z ronda ;)

W sumie ja  na rondzie jadzę tylko w prawą stronę  ale zasada ta sama co w lewo i moim zdaniem prościej się jeździ w prawo przy ruchu lewostronnym. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Chryste Panie ale mu zagmatwaliście to...

Sprawa jest prosta. Jedziesz cały czas swoim pasem więc żadnego kierunkowskazu nie włączasz. I to nie jest żadne rondo.

Tak to moim zdaniem powinno wyglądać:

77950810621885422822.jpg

Tak to by mogło wyglądać gdyby to wyglądało jak na obrazku, a wygląda tak:

https://scr.hu/0waf7/ls1cq

W tym wypadku brak kierunkowskazu to jazda na wprost i należy użyć lewego kierunku.

Jeszcze jedno , na prawy pas zjeżdża się na PROSTEJ drodze a nie w trakcie wykonywania manewru nawrotu.

No, tak jest.

Na rondzie NIGDY powinno się sygnalizować wjazdu na rondo

Nie sygnalizuje się wjazdu na rondo.

@Arialll

Rondo jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym, więc jazda w lewo z kierunkowskazem ma sens. Najgorsze jest to, że w różnych miejscach uczą inaczej i dla nikogo to nie jest w 100% jasne.

Przeszukałem Internet, żeby zobaczyć co w nim znajdę i co? Masa artykułów, porad, wskazówek odnośnie jazdy z kierunkiem w lewo i tak samo dużo stron o jeździe bez kierunku.

Jest tego dosłownie po równo, tak samo ludzie - widzę masę osób jadącą z kierunkiem i cholernie dużo tych, co jeżdżą bez niego. Dlatego wydaje mi się, że nie mamy co się wykłócać o ronda, bo ten temat

nawet o nich nie jest. 

343731479829004887779.png

Opublikowano

Dokładnie jak  Arialll , tak powinno się jechać. Po co kierunek w lewo !  Jedzie cały czas jednym pasem na zakręcie. Jak widać pas jest specjalnie wytyczmy w celu dokonania nawrotu na drogę równoległą.

Na rondzie NIGDY powinno się sygnalizować wjazdu na rondo, skrętu w lewo jadąc po nim nie ( nie istnieje pzepis który to nakazuje, można i nie można sygnalizować jazdy po rondzie w lewo )  bo bierzesz zakręt a nie skręcasz, włącza się lewy kierunkowskaz jeśli rondo posiada więcej niż jeden pas ruchu i zmieniamy pas z zewnętrznego na wewnętrzny 

To nie jest rondo tylko skrzyżowanie bezkolizyjne, czyli obowiązują zasady normalnego ruchu po drodze, na prostej drodze czy biorąc zakręt nie używa się kierunkowskazów.

Kierunek w lewo musi być popatrz na strzałki na jezdni, jeżeli go nie włączy musi jechać prosto a przecież ma zawrócić. 

Oczywiście że na rondzie powinno się sygnalizować jeżeli masz zamiar jechać w prawo dzięki temu auta z twojej prawej mogą szybciej wjechać na rondo.

Od kiedy na rondzie "bierzesz zakręt" skoro to jest skrzyżowanie i wykonujesz normalnie manewr skrętu? Prawo jazdy z laysów?

Na rondzie włącza się lewy kierunkowskaz jeżeli jedziesz w lewo. Skoro wykonujesz manewr skrętu w lewo to musisz to sygnalizować dopiero gdy opuszczasz rondo włączasz prawy.

I nie gadaj że to skrzyżowanie bezkolizyjne bo nie ma zamontowanych sygnalizatorów bezkolizyjnych! Nie znasz się a wypowiadasz się.

Co do kierunkowskazu na rondzie- przy zawracaniu nie włącza się lewego kierunkowskazu. 

?? :O

Może uczą Cię na starych zasadach? Ponoć tak kiedyś było i wciąż wiele osób tak jeździ. Mój instruktor śledzi na bieżąco wszelkie nowości i na rondzie lewo to kierunek "<---" i na wyjeździe kierunek "--->".

Jak widzę te wszystkie "Elki" to każdy u nas już jeździ z lewym kierunkiem na rondach. 

:

Na rondzie nigdy nie daje się lewego kierunku. Nie wiem gdzie takich głupot uczą ale pomyślcie logicznie... i popatrzcie

P1 P2 P3 P4- pozycje samochodu

Samochód wjeżdżając na rondo znajduje się dokładnie na tym samym pasie na którym jechał. Kierowca daje znak jedynie wtedy gdy chce zjechać z tego pasa w inny. Kierowca daje znak chęci skrętu w momencie gdy znajduje się w miejscu gdzie jest jeden zjazd wcześniej. Kierowca będąc na rondzie nie ma innych możliwości niż skręt w prawo więc gdzie tu lewe kierunkowskazy? Na rondzie nigdy nie skręca się w lewo

Jak to na rondzie nie jedziemy nigdy w lewo? Co to za brednie? 

Czy wy macie w ogóle prawo jazdy?

Opublikowano

Ze skrajnego lewego pasa może jechać prosto albo w lewo! Musi zasygnalizować że jedzie w lewo a nie prosto. Nie wiem skąd pomysł, że bez kierunkowskazu. Ślepi jesteście i nie widzicie znaku poziomego?

http://imgur.com/w12bl9Q

Opublikowano

Ze skrajnego lewego pasa może jechać prosto albo w lewo! Musi zasygnalizować że jedzie w lewo a nie prosto. Nie wiem skąd pomysł, że bez kierunkowskazu.

http://imgur.com/w12bl9Q

Ja wiem skad oni mają takie pomysły:

comment8J_sawpxes.jpg

Edit: Jeżeli jeszcze macie jakieś wątpliwości to przypominam że obowiązujące przepisy nie traktują "ronda" jako osobnej konstrukcji drogowej i nie wyznaczają osobnych przepisów względem poruszania się po nim. Cały czas jest to SKRZYŻOWANIE. A na skrzyżowaniu, przepisy nakazują już odpowiedni sposób zachowania! Czyli sygnalizowanie kierunku jazdy przed wjazdem na skrzyżowanie. 

Zobaczcie sobie gifa jak to prawidłowo wygląda: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rondo_(drogownictwo)#/media/File:NonUK_Roundabout_8_Cars.gif

Opublikowano

To zwykłe rondo 2 pasmowe, lewy kierunek trzymasz cały czas, dopóki nie wyprostujesz kierownicy.

To nie jest rondo, bo nie ma znaku o ruchu okrężnym. Trzymasz się lewego pasa i za tą pierwszą drogą lewy kierunek

Chcesz to napisz mi PW, jestem instruktorem nauki jazdy :)

951841430649214321545.png

Day after day.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...