Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przejazd przez skrzyżowanie, egzamin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, może mi ktoś obeznany w temacie napisać jak "egzaminowo" przejechać przez takie skrzyżowanie słysząc od egzaminatora komendę "Na skrzyżowaniu zawrócimy". Znajduję się w miejscu zaznaczonym kwadratem. Chodzi mi o to, kiedy mają być kierunkowskazy, kiedy nie, kiedy ma nastąpić zmiana pasa ruchu.
http://scr.hu/0waf7/ne8hj

Opublikowano

Serio jest gdzieś takie skrzyżowanie? Zamiast raz w prawo, to trzy razy w lewo? Ja bym jechał bez kierunkowskazów żadnych, ale ja się nie znam. Możesz dać miejsce na google maps?

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jedziesz  bez sygnalizacji skoro jesteś już na właściwym pasie, strzałki wskazują pas

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak wcześniej, mimo sygnalizacji świetlnej cały czas jedziesz swoim pasem ( lewym ) bez potrzeby sygnalizowania skrętu. Sygnalizujesz tylko jeśli zmieniasz pas ruchu albo zjazd. 

W sumie jest zasada jeżdżąc po rondzie nie sygnalizuje się skrętu ( w lewo ) tylko zjazd z ronda ( w prawo ) albo zmianę pasu ( i w lewo jaki i w prawo )

Opublikowano

To i tak nic się nie zmienia co napisane, jedziesz ciągle jednym pasem 

Opublikowano

Dokładnie, jedziesz cały czas lewym pasem ruchu, tak jak do zawracania. Jak już skończysz manewr i wyjedziesz ze skrzyżowania to dopiero zmieniasz pas na prawy.

W sumie jest zasada jeżdżąc po rondzie nie sygnalizuje się skrętu ( w lewo ) tylko zjazd z ronda ( w prawo ) albo zmianę pasu ( i w lewo jaki i w prawo )

Kiedyś tak rzeczywiście było, teraz skręcając w lewo na rondzie przez cały manewr trzymasz 'lewy' kierunkowskaz i na wyjeździe dajesz 'prawy'.

Tak było w programie, tak uczono znajomych, tak uczono mnie i tak zdawałem na egzaminie. Eh... wszędzie zmiany :)

Więc jeśli to na 100% nie jest rondo tylko skrzyżowanie to według mnie będzie to sama sygnalizacja kierunkowskazem do skrętu w lewo. 

Z tego pasa możesz jechać w lewo lub prosto, skoro chcesz zawrócić to na tym skrzyżowaniu będzie to jazda w lewo. Nie dając kierunkowskazu pokazujesz jazdę na wprost.

Zielona strzałka to kierunkowskaz

"X" to koniec kierunkowskazu

411591464006640887779.jpeg

Gdybym przejeżdżał to zawracając bym zrobił właśnie w ten sposób.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Od wjazdu kierunkowskaz w lewo, tutaj w prawo, i w tym miejscu wyłączasz.

Alternatywna wersja jest taka, że jedynie ten kierunkowskaz w prawo, bez tego w lewo, bo nie ma znaku informującego o rondzie.

Opublikowano

Nawet jeśli to nie rondo mimo wyglądu to porusza się ciągle po jednym wytyczonym pasie nie zmieniając pasu więc nie ma potrzeby w ogolę sygnalizować skrętu. 

Można to traktować jak zwykły zakręt na prostej drodze,  czy na zakręcie wymagane jest użycie migacza, nie.

Opublikowano

Nawet jeśli to nie rondo mimo wyglądu to porusza się ciągle po jednym wytyczonym pasie nie zmieniając pasu więc nie ma potrzeby w ogolę sygnalizować skrętu. 

Można to traktować jak zwykły zakręt na prostej drodze,  czy na zakręcie wymagane jest użycie migacza, nie.

Tylko że na tym "rondzie" jak już jesteśmy, możemy jechać prosto lub w lewo. Klik

Jeśli nie damy kierunkowskazu w lewo to będzie, że jedziemy prosto. Zaraz jak przejedziemy te światła to można wyłączyć

Opublikowano

Tylko że na tym "rondzie" jak już jesteśmy, możemy jechać prosto lub w lewo. Klik

Jeśli nie damy kierunkowskazu w lewo to będzie, że jedziemy prosto. Zaraz jak przejedziemy te światła to można wyłączyć

Po minięciu tych świateł, do których podałeś link, powinienem zmienić pas na prawy? Według przepisów powinno się jeździć pasem znajdującym się maksymalnie po prawej stronie.

Opublikowano

Jeśli będziesz przez krótki odcinek jechał na lewym pasie to nic Ci nie zrobią, po prostu z umiarem i z wyczuciem. To jest skrzyżowanie, jak z niego wyjedziesz lewym to potem zmienisz na prawy i nie ma problemu.

Oczywiście możesz od razu za tymi światłami już dać na prawy tutaj:

233911464011381887779.jpeg

Opublikowano

Tam trzeba jechać cały czas pasem lewym, prawy pas jest dla jadących z ulicy po prawej stronie. było by zamieszanie jeśli wszyscy z pasu lewego musieli by zjeżdżać na prawy.

Zauważ że jest lina ciągła z prawej strony i przerywana z lewej, z prawej strony nikt mu nie może wjechać na pas przed światłami.

Pas ruchu zmienia się po przejechaniu świateł i nie powinno się go zmieniać przed światłami, zresztą obydwa pasy mają wyznaczony kierunek do przodu, akurat lewy co nim jedzie ma jeszcze  skręt w lewo.

Opublikowano

Tam trzeba jechać cały czas pasem lewym, prawy pas jest dla jadących z ulicy po prawej stronie. było by zamieszanie jeśli wszyscy z pasu lewego musieli by zjeżdżać na prawy.

Zauważ że jest lina ciągła z prawej strony i przerywana z lewej, z prawej strony nikt mu nie może wjechać na pas przed światłami.

Pas ruchu zmienia się po przejechaniu świateł i nie powinno się go zmieniać przed światłami, zresztą obydwa pasy mają wyznaczony kierunek do przodu, akurat lewy co nim jedzie ma jeszcze  skręt w lewo.

Brzmi sensownie. Jakbym miał już prawko to bym tak zrobił, tylko że ci egzaminatorzy przywalają się o pierdoły więc wiesz... Jutro egzamin, jak mnie wrzuci na to skrzyżowanie to spróbuję tak jak mówisz.

Opublikowano

Dokładnie, jedziesz cały czas lewym pasem ruchu, tak jak do zawracania. Jak już skończysz manewr i wyjedziesz ze skrzyżowania to dopiero zmieniasz pas na prawy.

Kiedyś tak rzeczywiście było, teraz skręcając w lewo na rondzie przez cały manewr trzymasz 'lewy' kierunkowskaz i na wyjeździe dajesz 'prawy'.

Tak było w programie, tak uczono znajomych, tak uczono mnie i tak zdawałem na egzaminie. Eh... wszędzie zmiany :)

Więc jeśli to na 100% nie jest rondo tylko skrzyżowanie to według mnie będzie to sama sygnalizacja kierunkowskazem do skrętu w lewo. 

Z tego pasa możesz jechać w lewo lub prosto, skoro chcesz zawrócić to na tym skrzyżowaniu będzie to jazda w lewo. Nie dając kierunkowskazu pokazujesz jazdę na wprost.

Zielona strzałka to kierunkowskaz

"X" to koniec kierunkowskazu

411591464006640887779.jpeg

Gdybym przejeżdżał to zawracając bym zrobił właśnie w ten sposób.

To jest poprawna odpowiedź i lepiej tak zrób jak będziesz miał egzamin, nie wiem czemu miałbyś nie włączać kierunkowskazu przy zawracaniu skoro z lewego pasa możesz jechać albo prosto albo w lewo. 

Opublikowano

Zasada na rondzie ( tak jak i na zakręcie ) nie używa się kierunkowskazu w lewo, jest całkowicie zbędny chyba że zmienia sie tylko pas ruchu.

Po to jest jeden pas by nim jechać i traktować go jak drogę prostą , nie ma potrzeby nic na nim sygnalizować poza wyprzedzaniem.

Opublikowano

Od wjazdu kierunkowskaz w lewo, tutaj w prawo, i w tym miejscu wyłączasz.

Alternatywna wersja jest taka, że jedynie ten kierunkowskaz w prawo, bez tego w lewo, bo nie ma znaku informującego o rondzie.

Żaden kierunkowskaz w prawo bo on nie jedzie po rondzie, patrz na znaki :) No chyba że się przepisy zmieniły i jadąc prosto trzeba prawy kierunkowskaz włączać :P Jutro zaczynam kurs to się dowiem.

Zasada na rondzie ( tak jak i na zakręcie ) nie używa się kierunkowskazu w lewo, jest całkowicie zbędny chyba że zmienia sie tylko pas ruchu. 

To nie jest rondo! A poza tym na rondzie używa się lewego kierunkowskazu kiedy jedziesz w lewo lub zawracasz, chyba że się przepisy zmieniły ale to jutro zapytam.

Opublikowano

Samochody nadjeżdżające z prawej strony mogą zając zarówno pas prawy, jak i lewy

754421464024026887779.jpeg

W tej sytuacji mamy przerywaną na prawy pas, co oznacza że możemy tam wjechać. Gdyby tak nie było to mielibyśmy ciągłą.

684251464010925887779.jpeg

Wygląda na to, że można wjechać na pas lewy oraz ewentualnie prawy. Padło tutaj pytanie, czy możesz już tutaj zjechać na prawy, czy dopiero jak zjedziesz ze skrzyżowania i wygląda na to, że tak - możesz, ale nie musisz, 

możesz to zrobić po zjechaniu ze skrzyżowania. Nigdy nie byłem w Kaliszu, nigdy tam nie jeździłem, mówię tak jak to widzę. Skoro nie ma zakazu zjazdu, ludzie z prawej stoją, jest przerywana otwierająca nam zmianę pasa, to dlaczego by nie można było? 

Osobiście gdybym ja jechał, to nie mam po co jechać na prawy, odpowiedziałem tylko na pytanie. Egzamin to spory stres, można się czasem pogubić we własnej głowie. Lepiej nie kombinować, jedź tym lewym i po skrzyżowaniu zjedź na prawy. Tak będzie najlepiej, życzę powodzenia, poradzisz sobie ;)

Na rondzie do zjazdu w lewo używa się kierunkowskazu, a poza tym to jest skrzyżowanie. Jest opcja jazdy prosto lub w lewo. Jak nie dasz kierunkowskazu to jedziesz prosto.

Opublikowano

Samochody nadjeżdżające z prawej strony mogą zając zarówno pas prawy, jak i lewy

W tej sytuacji mamy przerywaną na prawy pas, co oznacza że możemy tam wjechać. Gdyby tak nie było to mielibyśmy ciągłą.

Wygląda na to, że można wjechać na pas lewy oraz ewentualnie prawy. Padło tutaj pytanie, czy możesz już tutaj zjechać na prawy, czy dopiero jak zjedziesz ze skrzyżowania i wygląda na to, że tak - możesz, ale nie musisz, 

możesz to zrobić po zjechaniu ze skrzyżowania. Nigdy nie byłem w Kaliszu, nigdy tam nie jeździłem, mówię tak jak to widzę. Skoro nie ma zakazu zjazdu, ludzie z prawej stoją, jest przerywana otwierająca nam zmianę pasa, to dlaczego by nie można było? 

Osobiście gdybym ja jechał, to nie mam po co jechać na prawy, odpowiedziałem tylko na pytanie. Egzamin to spory stres, można się czasem pogubić we własnej głowie. Lepiej nie kombinować, jedź tym lewym i po skrzyżowaniu zjedź na prawy. Tak będzie najlepiej, życzę powodzenia, poradzisz sobie ;)

Na rondzie do zjazdu w lewo używa się kierunkowskazu, a poza tym to jest skrzyżowanie. Jest opcja jazdy prosto lub w lewo. Jak nie dasz kierunkowskazu to jedziesz prosto.

To jest Koszalin :P 

Na rondzie jeżeli zawracasz to też używasz lewego kierunkowskazu :)

Opublikowano

Ok, czyli końcowa droga poruszania się powinna wyglądać tak:

1)http://scr.hu/0waf7/ls1cq

2)http://scr.hu/0waf7/qp59v

Czy tak:

1)http://scr.hu/0waf7/ls1cq

2)http://scr.hu/0waf7/2ffid

Zielona strzałka oznacza kierunkowskaz, natomiast niebieska to tor jazdy. Zakładałem już wątek na stronie przeznaczonej do tego typu rzeczy, ale tam moderator musi potwierdzić założenie nowego wątku (czekam już 2 dzień)

EDIT:

Strona mi się nie odświeżyła. Spróbuje pojechać lewym pasem, po zawróceniu zmienię pas na prawy. Dzięki!
Co do kierunkowskazu na rondzie- przy zawracaniu nie włącza się lewego kierunkowskazu. W ogóle się nie włącza lewego, tak instruktorzy mnie uczyli.

Opublikowano

Wygląda na to, że możesz zjechać na prawy tzn. według mnie obie opcje są dobre, bo tak jak mówię - masz zupełnie otwarte możliwości wjazdu i nikomu przejazdu nie blokujesz.

Żeby nie mieszać w głowie lepiej pojedź opcją numer 1:

- kierunek w lewo

- jazda lewym pasem

Zjedziesz ze skrzyżowania, dajesz na prawy, jedziesz dalej i mam nadzieję, że kończysz egzamin z pozytywnym wynikiem ;)

Jak zjedziesz ze skrzyżowania to na prawy dasz dopiero za pasami, bo zobacz, że masz ciągłą, prawda? http://screenshot.sh/odwakTRqPhDXI

#Edit:

Co do kierunkowskazu na rondzie- przy zawracaniu nie włącza się lewego kierunkowskazu. 

?? :O 

Może uczą Cię na starych zasadach? Ponoć tak kiedyś było i wciąż wiele osób tak jeździ. Mój instruktor śledzi na bieżąco wszelkie nowości i na rondzie lewo to kierunek "<---" i na wyjeździe kierunek "--->".

Jak widzę te wszystkie "Elki" to każdy u nas już jeździ z lewym kierunkiem na rondach. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...