Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem ze spadkami FPSów w Minecraftcie

Myster03

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem:

Mam taki problem, że w CS'ie mam stałe 120 fps'ów

natomiast w Minecraft około 30 spadające do 0 co jakieś 3 sekundy

Pytanko: Jak to zoptymalizować?

Opublikowano

­Czemu porównujesz MC do CS'a, kurde.

Szczerze to MC niektóre wymagania ma większe niż CS:GO, ale mimo to raczej nie w tym tkwi problem.

Może zainstaluj OptiFine?

qbAFfcA.jpg

Opublikowano

Jeżeli masz laptopa to zobacz ustawienia kart graficznej czy Ci się nie zmieniła na zintegrowaną

Możliwe że coś źle ustawiłeś w ustawieniach

+ zainstaluj optifine

Opublikowano

Zainstalowałem i nic.. Nie to że mam lagi ale ściny co jakieś 3 sekundy

Mam komputer stacjonarny..Karta Graficzna: AMD Radeon R7 200 Series

Opublikowano

Podaj sprzęt. Prawdopodobnie masz komputer kupiony już złożony np z sklepu media ex... . A w takich sklepach ceny komputerów są o wiele droższe niż normalny składak a dodatkowo wciskają nie równomiernie dopasowany procesor do karty graficznej .

Jeżeli masz laptopa to zobacz ustawienia kart graficznej czy Ci się nie zmieniła na zintegrowaną
+ zainstaluj optifine

Kolego nie wiem dlaczego ty do karty graficznej się czepiasz jak w cs ma dobrze (cs ma grafikę na 2010) a mc źle (grafika jak z 1998 roku) to wina prawdopodobnie leży nie po karcie lecz procesorze źle dopasowanym do karty tak przynajmniej sądzę.

KKK

.

Odpisujesz na mój post ? Dodaj @damian200000 jeśli chcesz abym go zobaczył.

Gra słabo chodzi na minimalnych ustawieniach? Pamiętaj że zmniejszenie rozdzielczości może poprawić fps nawet trzykrotnie! 

Opublikowano

Podaj sprzęt. Prawdopodobnie masz komputer kupiony już złożony np z sklepu media ex... . A w takich sklepach ceny komputerów są o wiele droższe niż normalny składak a dodatkowo wciskają nie równomiernie dopasowany procesor do karty graficznej .

+ zainstaluj optifine

Kolego nie wiem dlaczego ty do karty graficznej się czepiasz jak w cs ma dobrze (cs ma grafikę na 2010) a mc źle (grafika jak z 1998 roku) to wina prawdopodobnie leży nie po karcie lecz procesorze źle dopasowanym do karty tak przynajmniej sądzę.

CSGO moze sie uruchamiac z GPU a mc moze sie uruchamiac z wbudowana grafika w CPU.

@topic

Mi to brzmi jakby gra miala zbyt malo ramu przypisane. Daj screenshota z F3 wlaczonym na wersji 1.8+

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

+ zainstaluj optifine

CSGO moze sie uruchamiac z GPU a mc moze sie uruchamiac z wbudowana grafika w CPU.

@topic

Mi to brzmi jakby gra miala zbyt malo ramu przypisane. Daj screenshota z F3 wlaczonym na wersji 1.8+

Twoja druga sugestia brzmi całkiem prawdopodobnie zwłaszcza że mówi o spadkach fps co ileś sekund. Tylko ciekawe czy one też występują przy nieporuszaniu i zmiany widoku kamery. Bo jeśli spadki występują wyłącznie przy poruszaniu możemy twierdzić że to wina ramu. A co pierwszego nie wiem co ty czepiasz się tej karty graficznej minecraft uciągnie (no dobra trochę mnie wydajnie) nawet procesor graficzny zintegrowany.

KKK

.

Odpisujesz na mój post ? Dodaj @damian200000 jeśli chcesz abym go zobaczył.

Gra słabo chodzi na minimalnych ustawieniach? Pamiętaj że zmniejszenie rozdzielczości może poprawić fps nawet trzykrotnie! 

Opublikowano

Memory: 90% used

Allocated: 100%

Widocznie brakuje ramu. Grasz na modach? To podejrzewam, chociaż duże, 100MB-towe paczki modów, dobrze zgrane nie zżerają więcej niż 4GB.

To wygląda jak sygnatura!

Opublikowano

@Myster03 wiem, że głupia odpowiedź ale próbowałeś wyłączyć "shadery" (jeśli masz) lub zmniejszyć ustawienia graficzne w minecraft? 

Opublikowano

@Myster03 wiem, że głupia odpowiedź ale próbowałeś wyłączyć "shadery" (jeśli masz) lub zmniejszyć ustawienia graficzne w minecraft? 

To chodziło jednak o RAM :)  Teraz mam ustawione na MC 8 Gb i wszystko pięknie chodzi :D

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...