Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który procesor wybrać?

Nekk21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do wyboru:

Q6600

Q9450

Q9550

Q9650

Xeon X5450

Mam obecnie E8400 2 rdzeniowy i chce zmienić na 4 rdzeniowy.

Wybrałem te bo pasują mi do płyty głównej.

Wziął bym tego Q9650, ale jest najdroższy, a ja kasy dużo nie mam.

Więc jest ten Xeon X5450, który jest kopią Q9650 tylko, że lepszą i... niby jest dla serwerów, a nie dla PC'tów.

Ten Xenon jest na LGA771, ale ma przejściówkę na 775 więc spoko,

tylko czy to ma jakieś znaczenie, że ten procek jest do serwerów???

PS Czy zasilacz 450W wystarczy do tego?

Grafa: HD 6870

RAM: 4-6 GB DDR2

No i ten Xenon.

Opublikowano

Czemu trzeba wgrać nowy BIOS?

Bo nie każda płyta obsługuje domyślnie XEON'ów (trzeba sprawdzić).

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Moja płyta główna to GA-EP35-DS3L.

A przecież ten procek co podesłał CiasteczkoMen można podpiąć do 775.

To czyli nie będę musiał modować co nie? A jak tak to jak się moduje?

Opublikowano

Moja płyta główna to GA-EP35-DS3L.

A przecież ten procek co podesłał CiasteczkoMen można podpiąć do 775.

To czyli nie będę musiał modować co nie? A jak tak to jak się moduje?

Procek wejdzie na płytę, ale BIOS może nie obsługiwać tego procesora. O to tu chodzi. Zaraz sprawdzę tą płytę to ci powiem, czy będzie działać od razu.

#EDIT

Twoja płyta nie obsługuje tego procesora. Trzeba będzie zmieniać BIOS.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@miszkurkam proszę cię, przestań wprowadzać w błąd, że Xeony czasem są obsługiwane przez płyty główne pod LGA775 bez zmiany biosu... Zawsze trzeba wgrać nowy bios z dodanymi mikrokodami do procesorów Xeon.

Twoją, jak i każdą inną płytę, będzie trzeba modować, czyli wyciąć dwa ząbki w gnieździe procesora, a sam procesor włożyć obróconego o 90 stopni.

Jednak zanim włożysz procesor musisz wgrać bios zmodyfikowany o wsparcie procesorów Xeon, czyli z dodatkowym mikrokodem.

Taki bios możesz albo pobrać gotowy, albo samemu zmodować. U mnie zmodowany bios z chińskiej strony (tej, którą każdy podaje) okazał się nie zmodowany, więc musiałem sam dograć mikrokod. Gdybyś miał taki problem, to pomogę ci z tym.

#topic

Ja osobiście radzę ci wziąć tańszego Xeona, nawet E5420 (sam miałem i nie działał źle) i dokupić lepsze chłodzenie. Xeony mają dobry potencjał do OC, a przy tym dobrze sprawdzają się w zwykłym PC. Ja na Xeonie z R9 270x grałem w GTA V(średnio/wysokie) i procesor nie robił mi problemów.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH Ten procesor, który wysłałem nie wymaga żadnych modyfikacji, tylko włożyć do płyty głównej.

• This cpu can directly work on LGA775 mainboard which don't need any 771 to 775 Adapter at all, that means you can alwasy keep long period of time for computer under working status like server .

Miszkurkam nie wprowadził w błąd, sprawdził, czy jest obsługiwany taki procesor i nie jest.

Opublikowano

Ok czyli mam tylko zmodować BIOS'a i tyle roboty?

Jak tak to temat do zamknięcia. Dzięki za pomoc.

Opublikowano

@CiasteczkoMen Nie wymaga adaptera, bo jest już przylutowany. Przecież widać to na zdjęciu wyraźnie...

Zdjęcie: http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB1JBDdLVXXXXXkapXXq6xXFXXXJ/222327611/HTB1JBDdLVXXXXXkapXXq6xXFXXXJ.jpg?size=197214&height=800&width=800&hash=019490f70c4812e3b270b5249fd7c9b4 (podpisane Welding)

I MUSISZ MODOWAĆ BIOS.

Oto wykaz wspieranych procesorów: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2778

Nie ma tutaj żadnego Xeona, bo po co niby ta płyta na mieć wgrane procesory nie pasujące do danego Socketu?

Jedyna różnica to to, że tutaj w procesorze masz już zrobione otwory pod socket, czyli nie musisz wycinać gniazda na procesor (co jest proste).

btw. jeżeli ktoś jeszcze nie wierzy, że bios nie obsługuje Xeonów, to pobiorę bios i sprawdzę ile procesorów obsługuje, po czym wgram mikrokod i zobaczę, czy dojdą Xeony.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...