Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno komputera do pracy za 3500 zł -/+

Dunktonn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałem kupić komputer do 3500 zł do pracy w programach typu CAD, Revit - obliczenia inżynierskie. Wstępnie złożyłem taki zestaw bez karty graficznej bo wydaje mi się, że jest zbędna i chciałem się zapytać czy przydało by się coś zmienić, komputer musi być szybki oraz cichy i zastanawiam się na 6-rdzeniowym cpu oraz DDR4 Ramami ale nie wiem czy te programy nawet to wykorzystują. (dobrze by było gdyby cena się nie zmieniła za bardzo chyba, że na minus)

PS. Czy płyty główne inne niż MSI obsługują programy takie jak MSI Afterburner itp.

EDIT; Wiem, że płyta max 1600 mhz ram :P

sRjp2lh.png

Opublikowano

Dodałeś do zestawu 2 razy zasilacz. Co do pytania, tak MSI Afterburner obsługują także inne płyty. Mam rozumieć, że chcesz podkręcać ten procesor skoro bierzesz wersje z odblokowanym mnożnikiem?

http://www.morele.net/inventory/info/8DJMYR/   -   Taki zestaw powinien ci starczyć. i7 na skylake'u z możliwością podkręcenia, bardzo dobry zasilacz, wystarczająca i dobra do podkręcania CPU płyta główna na chipsecie Z170, obudowa z okienkiem oraz dysk SSD o pojemności 240GB na system i te programy a HDD na całą resztę. I oczywiście chłodzenie bo bez niego za dużo nie podkręcisz, jest ciche. A i pamięci ram o taktowaniu 3000Mhz o pojemności 16GB (8x2).

Być może dałoby się zmienić kilka rzeczy na lepsze, poczekaj niech ktoś się jeszcze wypowie, bo może jednak będzie do tych programów potrzebna karta graficzna, nie wiem, nie używam takich.

Opublikowano

Dysku SSD nie potrzeba ponieważ posiadam już i aktualnie go używam, chłodzenie CPU faktycznie się przyda i procesor ma być do podkręcania, a zasilacz sam i tak kosztuje 368 zł. Dzięki sprawdzę twój zestaw

Zamierzasz podkręcać PC? Te programy co używasz nie wymagają jakiejś dobrej karty graficznej, ta?

Aktualnie nie potrzeba, mam w GTX 970 (w innym komputerze) którego możliwe, że w niedalekiej przyszłości użyje jeśli będzie potrzeba, a raczej będzie

Opublikowano

Dysku SSD nie potrzeba ponieważ posiadam już i aktualnie go używam, chłodzenie CPU faktycznie się przyda i procesor ma być do podkręcania, a zasilacz sam i tak kosztuje 368 zł. Dzięki sprawdzę twój zestaw

Zamierzasz podkręcać PC? Te programy co używasz nie wymagają jakiejś dobrej karty graficznej, ta?

Aktualnie nie potrzeba, mam w GTX 970 (w innym komputerze) którego możliwe, że w niedalekiej przyszłości użyje jeśli będzie potrzeba, a raczej będzie

No to jak masz grafikę oraz dysk ssd to nie ma co dawać tak drogich podzespołów żeby cena końcowa wynosiła 3500zł. Zmieściłbyś się na spokojnie w 3000zł.

PS: albo możesz dać procesor serwerowy.

Opublikowano

Karty póki co nie uwzględniaj, jakbym miał wyjmować tego GTX'a 970 to bym kupował tam jakąś lepszą kartę więc nie ma szans kupić tego wszystkiego na raz - grafika będzie potrzebna po skończeniu projektu do obejrzenia "dzieła" w 3d ;) czyli pewnie w ciągu jakiś 3+ miesięcy

Proponuję lepszy sprzęt:

https://www.morele.net/inventory/info/mzDWOm/

Grandis kulturalnie schłodzi, płyta główna pozwoli na OC, 16GB RAM pozwoli na działanie wielu profesjonalnych programów, a obudowa jest wyciszana. Zasilacz posiada 80 Plus Gold, dobra konstrukcja.

@Avast76 Pod LGA1151 nie pójdą Xeony.

nie patrz na te ramy, pisałem że będzie trzeba je zmienić bo z płytą nie współgrają

Opublikowano

Proponuję lepszy sprzęt:

https://www.morele.net/inventory/info/mzDWOm/

Grandis kulturalnie schłodzi, płyta główna pozwoli na OC, 16GB RAM pozwoli na działanie wielu profesjonalnych programów, a obudowa jest wyciszana. Zasilacz posiada 80 Plus Gold, dobra konstrukcja.

@Avast76 Pod LGA1151 nie pójdą Xeony.

A ten na jaki socket jest? https://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-e3-1275-v5-3-6-ghz-skylake-socket-1151-tray-cm8066201934909-848314/

PS: Zestaw CiasteczkoMena jest lepszy, więc to już w sumie mógłbyś wziąć.

Opublikowano

w zasadzie skylake integra jest całkiem spoko, ale jezeli masz taka 970 jak najbardziej, wrzucaj. do 3Dsię przyda. 

ja bym postawil na 16GB RAM chłodzona, szybka obowiązkowo. takie programiki ładnie potrafią zajechać pamiątki. buda od spc, dwukomorowa konstrukcja, ma dość dużo miejsca w środku, otwory na kable, osłonkę na psu i przeróżne filtry czy wenty w zestawie. m20 raczej nie umywa się do regnuma. z170 extreme 4, płyta z 10 faz sekcji zasilania, chłodzonymi, dobrą dźwiękówką, ładnym wyglądem. W swojej cenie naprawdę godna uwagi. mocarny zasilacz od polskiej firmy z konwerterami dc/dc, japonskimi kondami, cichym wentylem na łożysku kulkowym i polecam przedłużyć gwarancję na 5 lat na stronie producenta. zasilacz w tej cenie bezkonkurencyjny. fortis 3 spokojnie schłodzi taką i7, jednakże gorzej chłodzi od grandisa o kilka stopni, niewiele, zaś jest cichszy. ja bym poszedł w fortisa bo tak czy siak wychłodzi odpowiednio.

klik

ewentualnie możesz zastanowić się nad HGST, dyski, które charakteryzują się niższą awaryjnością, ale są bardziej pod magazyny, bo też nie sa za szybkie. za 32mb cache, 7200rpm trzeba bulić 320 złotych, ale tak czy siak jezeli by coś zostało to opłacalne. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

ja mimo wszystko kupiłbym mój zestaw na twoim miejscu. wd>seagate klik fortis jak wczesniej wspomnialem moze pod wzgledem temperatury jest słabszy, ale cichszy. spokojnie wystarczy do oc i7 6700K. różnica jeszcze w pamięciach, te u ciasteczka nie mają radiatorów jakby, są gołe, a przecież przy podkręcaniu proca podkręca się również pamięci.

u ciasteczka masz lepszą budę, wyciszaną. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...