Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem FPS

hesjo123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mianowicie kupiłem nowy sprzęt laptop LENOVO Y50. Wydaje mi się że jest w miarę ok do gier jak cs go ale jest problem... podczas gry mam niestabilna ilość fps, czasami zacina grę na 1-3 sec (zauważyłem że gdy mam tą zacine to wydajność dysku jest 100%). Dołączam oczywiście screeny z gry ustawień oraz komputera. Proszę o pomoc czemu tak się dzieje czy ten laptop jest tak słaby i nic się nie da z tym zrobić czy gdzieś leży przyczyna tego problemu. Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc. 

Komendy które mam wpisane podczas uruchamiania csa :
-novid -high -threads 4 +cl_forcepreload 1 -snd_headphone_pan_exponent 2-snd_front_headphone_position 45 -snd_rear_headphone_position 135

post-292681-0-88786000-1463481288_thumb.png

post-292681-0-43187900-1463481300_thumb.png

post-292681-0-53777000-1463481309_thumb.png

post-292681-0-46197400-1463481318_thumb.png

post-292681-0-34405600-1463481326_thumb.png

post-292681-0-32935100-1463481343_thumb.png

post-292681-0-14604000-1463481352_thumb.png

post-292681-0-35591700-1463481753.jpg

Opublikowano

-threads sobie daj na 8 bo masz 8 wątków i włącz Renderowanie Wielordzeniowe bo masz 2+ rdzeni

Pousuwaj zbędne programy od Lenovo i przeczyść go potem CCleanerem / Wise Care 365

Programy od Lenovo zazwyczaj cały czas są odpalone w tle co zżera zasoby komputera

Opublikowano

Zrobiłem tak ja napisałeś MaRteXX, zobaczymy czy to w ogóle coś da... 
Edit: Powiem tak ilość fps się zwiększyła mam teraz tak 150+ ale i tak co jakiś czas złapie laga na 1-3 sec ;/ 

Opublikowano

Powiem tak jak mam tego laga na 1-3 sec to wydajnosc dysku wynosi 99-100% xD jak bede gral i zlapie tego laga to postaram pokazac Ci to na screenie;) piooonaaa ziomus 
Edit: Screen z menadzera widac kiedy mialem laga ;( 
Dodam potem screena z zakladki procesy bo o to prosiles sry

post-292681-0-15747800-1463684252_thumb.png

post-292681-0-13587500-1463687232_thumb.jpg

Opublikowano

Widzę że w zakładce procesy możesz jeszcze niżej zjechać ;)

Jeszcze ustaw sobie w albo ja ci wytłumaczę :)

Na pasku zadań masz ikonę Baterii naciskasz ją i dajesz Więcej opcji zasilania i albo już zaznaczasz Wysoka wydajność albo naciskasz Pokaż plany dodatkowe i wtedy Wysoka wydajność.

Może się uda.

Przeskanuj jeszcze Malwarebytes Antimalware, zdefragmentuj rejestr, zdefragmentuj dysk.

Rejestr jakimś programem np. Wise Care 365.

Bardzo dobrze sobie z tym radzi.

A, i jeszcze jedno: jakiego masz ANTYWIRUSA?

Opublikowano

Weź go zmień na jakiegoś darmowego np. Avast, AVG, Panda bo Mcafee jakoś tak mi się dziwnie kojarzy o.O podobno słabo wykrywa i obciąża system

Opublikowano

dodam że to jest nowy laptop i praktycznie nic na nim nie mam zainstalowanego dużo... myślę nad wymiana po prostu dysku z 5400 na 7200. 

Opublikowano

HDTUNE PRO: daj screeny z testów z zakładki health i error scan.

"-threads 8" nie działa na silniku source. Silnik ten pobiera maksymalnie 4 wątki. 

Renderowanie wielordzeniowe możesz załączyć. Mi na starym pentiumie (jakieś 3 lata temu) pomagało. Sprawdź i daj znać.

Jeśli chodzi o dysk 5400RPM to wątpie by miało to znaczenie przy takim problemie. Na twoim miejscu jeśli już kupiłbym dysk SSD. Wcale nie są drogie bo jest to ledwie 270zł za dysk 256GB.

Temperatury rzędu 50*C dysku twardego w laptopie to standard. Nie ma się co bać. W dyskach mechanicznych (HDD) ocierają się różne elementy. Sam talerz ociera się o głowice. Dodatkowo procesor, karta graficzna i reszta podzespołów nagrzewa resztę komponentów w tym np. dysk i dzięki temu dysk ma tak wysoką temperaturę. Swoją drogą dyski talerzowe muszą mieć dość wysokie temperatury ze względu na smar, który się w nich znajduję.

thats.png

Opublikowano

Ja tam mam laptopa 4letniego dysk fabryczny i max. 42 stopnie :/

A podaj jeszcze temperatury procesora, grafiki itp.

Programem HWinfo bynajmniej 

Opublikowano

Trochę dziwi mnie sam fakt C2 gdzie temperatura wskazuje na 108 (najgorszą).

Jak masz jakiś dysk 2.5" to wpakuj go do laptopa, zainstaluj wersje próbną windows 10 i sprawdź czy dalej to samo.

thats.png

Opublikowano

Sproboj pobrac razer game booster. Mi pomoglo w podobnej sytuacji mialem spadki z 150-200 do 50-30 na kilka sekund.Tez na lapku ale z asusa.

Opublikowano

Trochę dziwi mnie sam fakt C2 gdzie temperatura wskazuje na 108 (najgorszą).

Jak masz jakiś dysk 2.5" to wpakuj go do laptopa, zainstaluj wersje próbną windows 10 i sprawdź czy dalej to samo.

O ile się nie mylę to to są stopnie Fahrenheita :) czyli ~42 stopnie celsjusza

Opublikowano

Sproboj pobrac razer game booster. Mi pomoglo w podobnej sytuacji mialem spadki z 150-200 do 50-30 na kilka sekund.Tez na lapku ale z asusa.

Game boostery tylko pogarszają sprawę ;)

Wyłączają "zbędne" procesy i usługi, często systemowe przez co brakuje potem systemowych programów itp.

Także pana haqu^ nie słuchaj ;)

Ty masz nowego (chyba) laptopa więc go szkoda na takie zabawy.

Chyba rzeczywiście musisz ten dysk wymienić.

Choć jak masz jakiś pendrive 32gb+ to zgraj sobie na niego cały folder Steam i z niego odpal CSa 

Ja mam dysk przenośny i na nim CSa i chodzi o niebo lepiej niż z wewnętrznego 

Opublikowano

Game boostery tylko pogarszają sprawę ;)

Wyłączają "zbędne" procesy i usługi, często systemowe przez co brakuje potem systemowych programów itp.

Także pana haqu^ nie słuchaj ;)

Ty masz nowego (chyba) laptopa więc go szkoda na takie zabawy.

Chyba rzeczywiście musisz ten dysk wymienić.

Choć jak masz jakiś pendrive 32gb+ to zgraj sobie na niego cały folder Steam i z niego odpal CSa 

Ja mam dysk przenośny i na nim CSa i chodzi o niebo lepiej niż z wewnętrznego

Dobry pomysł ale i tak chyba wymienię ten dysk ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...