Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czemu robię błędy ortograficzne mimo, że wiem jak jest poprawnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Głupie pytanie, ale zna ktoś odpowiedź? Wiem jak się poprawnie pisze, ale czasami robię głupie błędy. Np. przed chwilą napisałem "popólarny" zamiast popularny, mimo że wiedziałem jak to napisać. Ma też ktoś tak?

Opublikowano

@up raczej objaw dysortografii. "Dysortografia - specyficzne zaburzenie w nauce pisania, objawiające się popełnianiem błędów ortograficznych pomimo znajomości zasad pisowni" źródło https://pl.wikipedia.org/wiki/Dysortografia

Podobno to da się leczyć. Poczytaj sobie na jakichś forach o tym, widziałem takie tematy. :) 

#LenovoLegion Team

Opublikowano

@up raczej objaw dysortografii. "Dysortografia - specyficzne zaburzenie w nauce pisania, objawiające się popełnianiem błędów ortograficznych pomimo znajomości zasad pisowni" źródło https://pl.wikipedia.org/wiki/Dysortografia

Podobno to da się leczyć. Poczytaj sobie na jakichś forach o tym, widziałem takie tematy. :)

Faktycznie problem który kolega opisał to dysortografia. Ale dysortografia to odmiana dysleksji więc głupoty chyba nie palnąłem ;)

Cyrk.png

Opublikowano

Coś takiego jak dysgrafia, dysleksja to wymysł głupich ludzi, żeby mieć jakieś usprawiedliwienie. Jak popełnisz błąd ortograficzny to napisz to słowo na kartce 100 razy, to Ci wejdzie.

Opublikowano

Każdy czasem się pomyli, nie jesteś maszynom. Poza tym to zależy od wielu czynników. Miałem podobnie, ale to z czasem zniknie... możesz spróbować w myślach dokładnie analizować konkretne słowa sylaba po sylabie, szczególnie zwracając uwagę na to, czego nie jesteś pewny.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Każdy czasem się pomyli, nie jesteś maszynom. Poza tym to zależy od wielu czynników. Miałem podobnie, ale to z czasem zniknie... możesz spróbować w myślach dokładnie analizować konkretne słowa sylaba po sylabie, szczególnie zwracając uwagę na to, czego nie jesteś pewny.

I chyba nadal masz ;)  bez urazy oczywiście.

To jest poprawnie napisane słowo... sprawdź słownik.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Jesteś pewien? Wszędzie jest napisaną ,,maszyną''

https://www.google.pl/search?q=nie+jestem+maszyn%C4%85&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=9as3V5W0EM6v8weK3b2gBg

Cyrk.png

Opublikowano

Jesteś pewien? Wszędzie jest napisaną ,,maszyną''

https://www.google.pl/search?q=nie+jestem+maszyn%C4%85&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=9as3V5W0EM6v8weK3b2gBg

Dobra przyznaje, pomyliło mi się z liczbą mnogą odmienioną przez celownik. Czyli wychodzi na to, że pisownia poprawna, ale sens zdania nie. xD

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Zwyczajnie łopata jest Ci przeznaczona. Nigdy nie uwierzę w istnienie czegoś takiego jak dysleksja, dyskalkulia - ot, współczesne odmiany debilizmu. Ostatnio modne jest zwalanie wszystkiego na choroby, więc się nie martw.

Opublikowano

Znałem gościa co jechał na 6 z matmy a wypracowania z polaka pisał na poziomie lo ( a był w gimbie) ale ortografia była dla niego nie do przebrnięcia. Gościu był ambitny i inteligentny więc kwestia robienia błędów z lenistwa czy tępoty była wykluczona. No ale jak to już tutaj bywa niektórzy pozjadali wszystkie rozumy i powiedzą, że nie bo nie. Nie wiem kto tu reprezentuje debilizm panowie.

Cyrk.png

Opublikowano

Osobiście nigdy nie miałem problemów z ortografią, każde dyktando w szkole na piątkę. Od czasu gdy mieszkam w Belgii i używam innego języka, czasem popełniam naprawdę idiotyczne błędy jak np. miljard (tam się tak pisze). Ostatnio też zauważyłem u siebie jakiś błąd, też z j.

Jak już wcześniej mówiono, masz dysortografię.

A i co do tego "maszynom" - słowo samo w sobie dobrze napisane, tylko w złym kontekście użyte.

19.jpg

Opublikowano

Coś takiego jak dysgrafia, dysleksja to wymysł głupich ludzi, żeby mieć jakieś usprawiedliwienie. Jak popełnisz błąd ortograficzny to napisz to słowo na kartce 100 razy, to Ci wejdzie.

Psychologowie i psychiatrzy z całego świata jako głupi ludzie, ciekawa teoria. 

Jedyny sposobem jest ćwiczenie. Wyrazy, które sprawiają Ci problem możesz użyć w zdaniu, a następnie je zapamiętać. Później będzie Ci się kojarzyło, a z czasem będziesz pisał odruchowo ;)

­

Opublikowano

Najlepszym sposobem na ortografię jest czytanie, nie koniecznie książek. Sam nie przypadam za czytaniem książek, ale za to czytam dużo opowiadań i blogów. Można poszerzyć swój zasób słów i nauczyć się banalnych zasad ortograficznych. Ja jestem wzrokowcem, więc jak czytam to zapamiętuje prawidłową pisownię wyrazu  ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Jedyny sposobem jest ćwiczenie. Wyrazy, które sprawiają Ci problem możesz użyć w zdaniu, a następnie je zapamiętać. Później będzie Ci się kojarzyło, a z czasem będziesz pisał odruchowo ;)

­

Właśnie o to chodzi, że ja pamiętam jak jest poprawnie, po prostu czasem robię naprawdę głupie błędy nieważne z jaką szybkością piszę. I to nie jest tak, że z jakimś konkretnym słowem mam problem, po prostu czasem jak piszę jakieś słowo, które ma u, ó, ż, rz, itd. to robię błąd ortograficzny, podobnie mam jak piszę w jakimś języku obcym, np. w angielskim zamiast ship to shep i zauważam to dopiero po jakiejś chwili

Opublikowano

­

dyskalkulia to też poważna choroba, a nie bycie idiotą?
Opublikowano

­

Einstein był książkowym przykładem dyslektyka i też był debilem? Człowieku zagłęb się w temat bo pieprzysz farmazony a potem się wypowiadaj. Poczytaj sobie ile sławnych geniuszy i ludzi miało problemy z nauką zarówno przedmiotów ścisłych jak i humanistycznych. Wszyscy byli debilami...

Cyrk.png

Opublikowano

Wielu naukowców ma problemy z dysortografią, sam mam stwierdzoną dysleksje, ale za to szybko przyswajam matematyczną wiedzę oraz szybko uczę się języków obcych.

sygna.tan.png

Opublikowano

Wielu naukowców ma problemy z dysortografią, sam mam stwierdzoną dysleksje, ale za to szybko przyswajam matematyczną wiedzę oraz szybko uczę się języków obcych.

ta? to jakie znasz te języki?

­

Einstein był książkowym przykładem dyslektyka i też był debilem? Człowieku zagłęb się w temat bo pieprzysz farmazony a potem się wypowiadaj. Poczytaj sobie ile sławnych geniuszy i ludzi miało problemy z nauką zarówno przedmiotów ścisłych jak i humanistycznych. Wszyscy byli debilami...

każdy jest debilem w jakieś dziedzinie , ale tylko nieliczni którzy mają tą determinacje są mniejszymi debilami niż reszta

Opublikowano

­

Świetny przykład! Człowiek opóźniony w rozwoju pod wieloma względami. Mogę się zgodzić, że problemy z zapamiętaniem kilku literek to autyzm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...