Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co sądzicie o nowych pokoleniach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak już po prostu jest.. W każdym pokoleniu znajdowały się jacyś debile ale można zauważyć, że jest ich coraz więcej.

Po pierwsze za dzieciaka oglądało się normalne bajki; krecik, koziołek matołek, bolek i lolek itd. Nie wiem czy dzisiaj jeszcze można gdzieś oglądnąć te bajki.

Po drugie, kiedyś nie było takiego dostępu do internetu jak dzisiaj, a myślę, że internet jest największym demoralizatorem. 

Po trzecie, muzyka - wiadomo nie każdy słucha tego dzisiejszego dziadostwa ale też dużo dzieciaków idzie za modą i odtwarza to co jest na topie. Ostatnio widziałem jak dziecko (nie wiem może 9-11 lat) gra z kolegą w piłkę, niby normalne gdyby nie to, że podczas grania w piłkę trzymał telefon w ręce i puszczał popka - no kur*a jak rodzice mogą na takie coś pozwalać ?

Pamiętam jak kiedyś takim demoralizatorskim utworem za czasów podstawówki była bogini seksu i firma była na topie  :v

Mógłbym się więcej rozpisać ale nie mam chęci  :v

Opublikowano

Rodzice, żeby mieć święty spokój, stawiają swoje dzieci przed telewizorem, komputerem, albo kupują im tablety i inne pierdółki. Później rosną takie dzieci, dla których najważniejszym priorytetem w życiu jest liczba lajków na facebooku.

A najlepsza jest ta pogarda z jaką traktują gorszych od siebie ''ja mam ajfona, rurki, airmaxy i 2000 znajomych na fb, więc jeśli mi nie dorównujesz, nie licz na mój szacunek''

Czasami po prostu mam nadzieje na jakąś apokalipsę, bo już nie wytrzymuję w tym sztucznym świecie.

Opublikowano

Świat jest jak kiedyś , tylko debile są bardziej nagłaśniani w  od  tych inteligentnych. 

Tak już po prostu jest.. W każdym pokoleniu znajdowały się jacyś debile ale można zauważyć, że jest ich coraz więcej.

Po pierwsze za dzieciaka oglądało się normalne bajki; krecik, koziołek matołek, bolek i lolek itd. Nie wiem czy dzisiaj jeszcze można gdzieś oglądnąć te bajki.

Po drugie, kiedyś nie było takiego dostępu do internetu jak dzisiaj, a myślę, że internet jest największym demoralizatorem. 

Po trzecie, muzyka - wiadomo nie każdy słucha tego dzisiejszego dziadostwa ale też dużo dzieciaków idzie za modą i odtwarza to co jest na topie. Ostatnio widziałem jak dziecko (nie wiem może 9-11 lat) gra z kolegą w piłkę, niby normalne gdyby nie to, że podczas grania w piłkę trzymał telefon w ręce i puszczał popka - no kur*a jak rodzice mogą na takie coś pozwalać ?

Pamiętam jak kiedyś takim demoralizatorskim utworem za czasów podstawówki była bogini seksu i firma była na topie  :v

Mógłbym się więcej rozpisać ale nie mam chęci  :v

Mało młodzieży słucha tego "popka"

2.Kiedyś też była c*****a muzyka np.Iron Maiden,New Kids on the Block

3.Wiele zespołów kiedyś też nie miało zbyt ambitnych tekstów

Iron Maiden

I am a man who walks alone
And when I'm walking a dark road
At night or strolling through the park

When the light begins to change
I sometimes feel a little strange
A little anxious when it's dark

Fear of the dark, fear of the dark
I have a constant fear that something's always near
I have a phobia that someone's always there

Have you run your fingers down the wall
And have you felt your neck skin crawl
When you're searching for the light?
Sometimes when you're scared to take a look
At the corner of the room
You've sensed that something's watching you

Have you ever been alone at night
Thought you heard footsteps behind
And turned around and no one's there?
And as you quicken up your pace
You find it hard to look again
Because you're sure there's someone there

Watching horror films the night before
Debating witches and folklores
The unknown troubles on your mind
Maybe your mind is playing tricks
You sense, and suddenly eyes fix
On dancing shadows from behind

When I'm walking a dark road
I am a man who walks alone.

Ac/Dc

Livin' easy
Lovin' free
Season ticket on a one way ride
Askin' nothin'
Leave me be
Takin' everythin' in my stride
Don't need reason
Don't need rhyme
Ain't nothin' I'd rather do
Goin' down
Party time
My friends are gonna be there, too, ehh

I'm on the highway to hell
On the highway to hell
Highway to hell

No stop signs
Speed limit
Nobody's gonna slow me down
Like a wheel
Gonna spin it
Nobody's gonna mess me around
Hey, Satan
Payin' my dues
Playin' in a rocking band
Hey, momma
Look at me
I'm on my way to the Promised Land

Wow

Highway to hell
Highway to hell

Mmm, don't stop me
Ehh, ehh, oww

On the highway to hell
I'm on the highway to Hell
On the highway to
Hell
Highway to hell (I'm on the highway to hell)
Highway to hell (highway to hell)
Highway to hell (momma, I'm on the)
Highway to hell

And I'm goin' down
All the way, wowwww

3.Kiedyś też uważano że Punk Rock Rock Metal demoralizuje

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

kiedyś to ja do 12 roku życia rozkminiałem skąd biorą się dzieci, a teraz wystarczy wklepać w google i wszystko jest :)

Rodzice nie powinni udostępniać komputera dzieciom do 12 roku zycia ponieważ to zabiera im dzieciństwo

w tym wieku dzieciaki powinni bawić się z innymi dziecmi i sami rozkminiać świat

za moich czasów na wiosce może 5 osób miało komputer :)

po szkole wszyscy od razu wychodzili na dwór i kminiliśmy co by tu robić

budowa domków, tamy na rzece, rozbite łokcie, kolana od ekstremalnek jazdy rowerem ~ tak wyglądało dzieciństwo w XX wieku :D

Opublikowano

A tam, my mieliśmy kompy od początku, a też stale bawiliśmy się na dworze. Mieliśmy wtedy max 30min dziennie kompa. Jestem gimbem, więc zaliczam się chyba do pokolenia o którym rozmawiamy, a nadal siedzę z kumplami nad stawem przy polu jednego z nich, piję kole, i jem karkówkę z grilla.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak od początku.

Jako, że teraz był mój ostatni rok w szkole, to z dziwieniem stwierdzam (a przynajmniej tak to odbieram), że rocznik '96 jest ostatnim z tych normalnych. Co mam na myśli. Młodsi z klas, są niekompletni życiowo - cokolwiek mają zrobić lub im się powie, to mają z tym problem albo nie potrafią wykonać najprostszej czynności bez pokazania palcem - wprawdzie generalizuję, ale tak to widzę.

Żeby znaleźć jakiegoś gówniarza bez ajfona, graniczy z cudem. Mój kuzyn (4lata) ogarnia już posługiwanie się tabletem. Duży wpływ na zachowanie ludzi ma niestety YT, a raczej w większości polscy youtuberzy (Rezi, blow i inni). Oprócz darcia mordy z powodu, że zobaczyli zielony kwadrat, który może wybuchnąć, nie mają nic do zaoferowania. Tak samo w muzyce, np. taki Popek. No proszę was, to jest beztalencie a i tak ludzie tego słuchają. 

gfgdf

Opublikowano

Ja np jestem rocznik 2001 i znam wielu ludzi w moim wieku którzy są ogarnieci, jak trzeba to zarobią, jak trzeba to zbudują, naprawią... Ja tak samo, to chyba zależy od miejsca. Jak spotykasz pedałów z ajfonami to współczuję, u nas by ich tak zlinczowali że zalozyliby normalne ciuchy i mieli telefon z cyanogenem, i znali gęstości włókien wenglowych+ich ceny za 1m2 na pamięć.

Opublikowano

Te dzieci coraz mniejsze są. 

Jak jeszcze chodziłem do technikum, to kolejne roczniki były coraz niższe. Jak byłem w 4 klasie, to pierwszaki miały po 1,5m xD

Sam nie jestem najwyższym typem, ale żeby w wieku 16 lat mieć 1,5m, to coś jest nie halo. Mieliśmy nieziemską bekę, że z gimbazą nam szkołę połączyli. 

Do tego poważne braki w ortografii i zasłanianie się "dyslekcjom" lub "literuwkom". Królem przecinków również nie jestem, ale jak mi przeglądarka coś podkreśla, to sprawdzam co jest nie tak, a nie wysyłam bez czytania. 

s2c77Oa.png

Opublikowano

Ta dyslekcja, nie wiem jak to się pisze, to też masakra, dlaczego koleś który brzydko pisze i ma paragon może pisać 0.5h dłużej sprawdzian? Ja też brzydko pisze, chyba załatwię se jakieś papierki.

Opublikowano

Ta dyslekcja, nie wiem jak to się pisze, to też masakra, dlaczego koleś który brzydko pisze i ma paragon może pisać 0.5h dłużej sprawdzian? Ja też brzydko pisze, chyba załatwię se jakieś papierki.

Ty tak serio czy tylko udajesz ?

79160594027661829163.png

Opublikowano

Trochę dodam offtopicu, ale youtube powinien sprawdzac kanaly typu isamuxpompa, bo on co 2zdanie to o waleniu konia o spermie, a jego widownia to max 12lat... Ewentualnie jakiś gimbus się znajdzie

10lat póżniej... Patrz k***a jaki synek z*******y, zwalmy mu konia! Bo isamu tak mi powiedzial o k***a...

Właśnie przez takie rzeczy tworzy się nowe, śmieszne pokolenie. Mass media, społeczność youtube'owa, streamerzy i inne bzdury korzystają z elektroniki, a potem jest jak jest. Świat idzie do przodu, a jeśli Ty jesteś inny to się ciesz.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Najpierw to w ogóle skończ gimbaze, dopiero później mów o ,,nowych pokoleniach".

Opublikowano

@Freedom07 Ja tutaj mówię o Polskiej muzyce, chyba nie powiesz mi, że jak chodziłeś do podstawówki to rozumiałeś angielski, poza tym ja np. za dzieciaka nie słuchałem metalu/rocka, myślę, że gdzieś tak dopiero w gimbazie zacząłem słuchać wszelakiej muzyki. Czasami (właściwie to dość często) ojciec puszczał punk'a (Analogsów, The Headhunters, Los Fastidios (nawet raz zabrał mnie na ich koncert a miałem tylko 10 lat)) rapsy (Liroy, Karamba) Metal (Rammstein), a mimo to nie czułem się zdemoralizowany - zawsze byłem spokojnym i cichym chłopakiem.

Może i kiedyś wiele zespołów nie miało ambitnych tekstów ale na pewno był on lepszy niż dzisiejszy "mało ambitny" tekst a takich "popków" jest dzisiaj dużo więcej.

Opublikowano

@Freedom07 Ja tutaj mówię o Polskiej muzyce, chyba nie powiesz mi, że jak chodziłeś do podstawówki to rozumiałeś angielski, poza tym ja np. za dzieciaka nie słuchałem metalu/rocka, myślę, że gdzieś tak dopiero w gimbazie zacząłem słuchać wszelakiej muzyki. Czasami (właściwie to dość często) ojciec puszczał punk'a (Analogsów, The Headhunters, Los Fastidios (nawet raz zabrał mnie na ich koncert a miałem tylko 10 lat)) rapsy (Liroy, Karamba) Metal (Rammstein), a mimo to nie czułem się zdemoralizowany - zawsze byłem spokojnym i cichym chłopakiem.

Może i kiedyś wiele zespołów nie miało ambitnych tekstów ale na pewno był on lepszy niż dzisiejszy "mało ambitny" tekst a takich "popków" jest dzisiaj dużo więcej.

Ogólnie współczesna muzyka Metalowa i  Rockowa , Punkowa jest świetna , oczywiście są jak zawsze słabe zespoły , a najgorszym z tych wszystkich jest Falling In Reverse.

Muzyka współczesna jest po prostu świetna (nie mówie tu o Mainstream) tyle fal nowych zespołów Metalowych , rockowych , punkowych i raperów.

Np.Moim ulubionym zespołem Thrash Metalowym jest Lost Society  (2010)

Muzyka metalowa powinna mówić o rzeczach które ludzie nie chcą mówić, choć mogą być też ballady np.Metallica-One,Judas Priest-breaking the law,nie mówie że muzyka metalowa mówić o brutalnych rzeczach ale to co gra Iron Maiden to "Smutne pipczenie dla 14latek".

Większość ludzie którzy mówią że współczesna młodzież jest c*****y,prawie nigdy nie widziała takich dzieci a  opinie o nich znają tylko z internetu , a nie z realnego świata

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

@topic

Co ty możesz wiedzieć o świecie który był 10 lat temu? Myślisz, że było lepiej? Wszyscy byli tacy grzeczni i wychowani?

Zawsze są patologie społeczne. Młodzież dopiero dorasta, kiedyś się zmienią jak coś przeżyją.

Każdy powinien szukać towarzystwa jakie mu odpowiada, nie musisz przecież rozmawiać z tymi bachorami.

@PS

Nie patrz na innych, tylko na siebie, to jest twoje życie. Nie ma co zawracać sobie nimi głowy.

Opublikowano

Teraz? Co jest teraz? Teraz mamy dzieci albanii, pedałów w rurkach, fejm, ajfony, twarz książki, instagramy i c**j wie co.

Nie wiem jak można popka słuchać. Tego to chyba tylko gimby słuchają (sam jestem gimbusem). 0 przekazu, co jest ważne w rapie. Ja słucham tylko wartościowych nut, chociaż czasem lubię sobie puścić coś "tylko do słuchania".

Rurki. Naprawdę nie mam pojęcia, skąd wzięła się idea "facet w rurkach". Facet w rurkach to nie facet. Jeansy są ok, sam je noszę i raczej nkt tu nie śmie powiedzieć (chyba że jakiś troll), że jeansy są dla pedałów.

Fejm, ajfony, twarz książki, instagramy... Osobiście mam na to wyjebane. Chyba dopiero miesiąc temu się dowiedziałem co to Instagram. I w sumie wisi mi to. Nie będę sobie robił konta i wstawiał pojebanych fotek, aby być popularnym. Na c**j mi to? Na c**j mi pierdyliard znajomych na fb? Co mi to da? Wolę mieć paru znajomych, ale prawdziwych znajomych niż milion fałszywców co sprzedadzą cię za dychę. Był nawet taki cytat gdzieś:

Nie cudem jest mieć milion znajomych, cudem jest znać kogoś, kto stanie obok ciebie kiedy ten milion zwróci się przeciwko tobie.

Chyba tak to było. Nie pamiętam dokładnie.

Nie powiem, to że sram na popularność, nie znaczy, że wcale bym nie chciał być popularny. Możliwe, że mogłoby to być fajne; więcej kontaktów, lepsze znajomości, więcej znajomych i wrogów, więcej sensacji w życiu. Ale jakoś nie będę miał bólu dupy jak tego nie będę miał. Mam wyjebane.

Ogólnie mieszkam w Belgii. I patrząc na ludzi z mojej klasy zastanawiam się, czy w Polsce też tak jest. Mówiąc wprost, jedyne o czym słyszę dzień w dzień jest CoD, BF i GTA. Albo PlayStation, iksboksy sroksy paradoksy. Gadają tylko o grach. I też zachowują się jak niedojeby mózgowe. Jeden mnie tak w*****ał swoim zachowaniem, że mu niedawno powiedziałem, aby się do mnie nie zbliżał i nie w*****ał, bo mu zajebię. Poskutkowało w pewnym stopniu.

Też widzę, że ci ludzie nie bardzo potrafią doceniać co mają. Ta sama osoba, o której pisałem wyżej, zapytała się, ile kosztował mój telefon. Mówię, że €200. A on na to, że to mało. No to mówię, jak mało, to zapierdalaj na budowy i sobie te €200 zarób, a nie tu mi pitolił będziesz, bo się znasz. Nie było odpowiedzi. Tylko jąkanie. Sam się nie znam, wiadome. Wiem tylko, że €200 na ziemi nie znajdziesz i takiej wartości nie powinno się uważać za mało.

Ogólnie co do moich kolegów w PL, też widzę trochę pojebów. I fałszywców. Osobiście zostałem niedawno wyruchany przez parę osób i byłem wkurwiony na maksa, w sumie nadal jestem. Nie wybaczam niektórych rzeczy, tych najprawdopodobniej nie wybaczę. Nienawidzę jak ktoś mnie oszukuje. A pomyśleć, że znamy się walone 9 lat i zawsze byliśmy kumplami... Ech, szkoda.

Ogólnie w moim środowisku normalnie dzieci albanii chyba nie ma i póki co jeszcze żadnych zjebów nie spotkałem w PL. Hehe, chyba że typa może 11 lat, co nazywał kolegę dresiarzem, bo się "napecał" na bramkarza :D. Bo on dresiarza widział. :D No ale w tym wieku to sam zjebem byłem, ale to naprawdę totalnym, wstyd opowiadać o moich "przygodach". Ważne, że już wynormalniałem.

Kiedyś było fajnie... Szkoda, że tego nie doceniałem. Teraz jest za późno.

W każdym bądź razie, nieco w*****a mnie ten cały fejm, tfasz ksionszki itp., zwłaszcza u chłopaków. Dziewczyny to wiadome - zawsze się tym jarały, nawalały foty itp. W sumie mi to nie przeszkadza, przyzwyczaiłem się. Ale nie lubię jak jakiś chłopak walnie sobie selfie, zarzuci jakiś mądry tekst, który ledwo rozumie i czuje się z*******y.

Lajf.

19.jpg

Opublikowano

Prawda jest taka, że roczniki do 95+- były wychowywane w mniej więcej podobnym systemie co ich rodzice a może nawet i dziadkowie. Owszem dla roczników 70+ były już powszechne tv, dla 90+ komputery ale życie i dzieciństwo jako tako było dość podobne. Tak jak u naszych dziadków liczyło się tylko i wyłącznie życie realne. Szkoła i zabawy z kolegami były podstawą życia młodego człowieka. W pokoleniu 2000+ nastąpiła ogromna rewolucja. Jest to pokolenie, które od urodzenia miało kontakt z komputerem i internetem. Weszło całkowicie nowe pojęcie, którego my za dzieciaka i nasi rodzice nie znali - życie w internecie. Jak to wpłynie na dorosłe życie tej młodzieży? Tego dowiemy się za kilkanaście lat kiedy owe ''rewolucyjne'' pokolenie wejdzie w 100% w dorosłe życie i na rynek pracy.

Ja sam na swoim przykładzie zauważyłem co się zaczęło dziać ze mną i z kumplami kiedy komputery i internet na stałe zagościły w naszych domach. Maszyna powoli powoli zaczęła wypierać całodniowe przesiadywanie na dworze.

Cyrk.png

Opublikowano

Nowe pokolenia, to złe pokolenia.

Rodzicie nie potrafią wychować dzieciarni, a potem w telewizji (13 latek się upił, naćpał, zabił).

W sumie, to nawet lepiej bo nie będzie konkurencji dla tych co coś w życiu chcą osiągnąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...