Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Renderowanie świata - problem

otosiek2013

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio pojawił się u mnie denerwujący problem, a mianowicie na serwerach renderuje mi się tylko 8 chunków (na oko) przy ustawionych 16-32. Nie są to ustawienia serwera, na wszystkich tak mam, na singlu wszystko śmiga. Odinstalowywałem jave, minecrafta, bawiłem się w ustawieniach i nadal nic... jest to bardzo uciążliwe, komputer mam dobry, internet również jakiś nie najgorszy. Próbowałem też na innych wersjach minecrafta, i nic to nie daje. Mam optifine. Kolega podpowiadał mi, że trzeba coś zmieniać w plikach gry, ale nie znam się na tym. Jak to naprawić??

SCREEN:

Opublikowano

Bo to serwer decyduje ile maksymalnie chunków wyśle do klienta. W server.properties trzeba zwiększyć wartość w linijce

view-distance=

Nie widzisz co on napisał???

Ostatnio pojawił się u mnie denerwujący problem, a mianowicie na serwerach renderuje mi się tylko 8 chunków (na oko) przy ustawionych 16-32. Nie są to ustawienia serwera, na wszystkich tak mam, na singlu wszystko śmiga. Odinstalowywałem jave, minecrafta, bawiłem się w ustawieniach i nadal nic... jest to bardzo uciążliwe, komputer mam dobry, internet również jakiś nie najgorszy. Próbowałem też na innych wersjach minecrafta, i nic to nie daje. Mam optifine. Kolega podpowiadał mi, że trzeba coś zmieniać w plikach gry, ale nie znam się na tym. Jak to naprawić??

SCREEN:

@topic

Wracając do tematu, zreisntalluj jeszcze raz mc, zainstaluj optifine i poszperaj w opcjach, może coś pomoże.

Opublikowano

Bo to serwer decyduje ile maksymalnie chunków wyśle do klienta. W server.properties trzeba zwiększyć wartość w linijce

view-distance=

Nie widzisz co on napisał???

Napisał, że na singlu działa. Nie napisał ile testował serwerów i czy próbował na np. własnym (na którym za ustawienia).

A co do tematu... łatwiej by było gdybyś napisał jaką masz wersję MC. W 1.7-1.7.2 był bug który właśnie powodował, że nie chciało wyrenderować więcej niż 8 chunków: https://bugs.mojang.com/browse/MC-31622 (naprawione w 1.7.3 podobno)

Opublikowano

Grałem na wielu tych większych i mniejszcych serwerach, lecz na wszystkich jest problem z renderowaniem, na chwile obecma się jeszcze z tym nie uporałem, gram na wersji 1.8.8, zmieniałem na wszystkie 1.8.X i nic.

Opublikowano

Ja gram na wersji 1.7.4 i mam dokładnie to samo. Tylko u mnie rendering się zdecydowanie pogarsza, jak gram na wersji z optifinem. Gdy przełączam się na czyste 1.7.4, od razu renderują mi się dalsze chunki. Sprawdzone na moim własnym serwerze, więc ustawienia serwera nie mają tu wpływu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...