Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mojang blokuje serwery!

MCWnuq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj kolejne serwery zostały zablokowane przez Mojang, dodatkowo każdy zablokowany serwer od teraz również dostał "bana" na wszystkie subdomeny (*.example.com).
Dodatkowo dzisiaj Mojang zmienił zasadę na jakiej działa sprawdzanie przez clienta czy dany serwer jest zablokowany.
Od teraz sprawdzanie odbywa się w libce Netty a nie jak do tej pory w cliencie. Co to zmienia? Że od teraz nie tylko serwery te są blokowane na 1.7.X, 1.8.X, 1.9.X bez potrzeby aktualizacji samego klienta a tylko biblioteki odpowiedzialnej za połączenia client <-> server.

Zakodowana (SHA-1) lista zablokowanych serwerów: 

https://sessionserver.mojang.com/blockedservers

Rozkodowana przez społeczność lista:

https://raw.githubusercontent.com/BlockedServers/tracker/master/blockedservers

Część kodu biblioteki Netty w wersji 1.4 odpowiedzialny za sprawdzanie czy serwer jest zablokowany:

http://hastebin.com/acirozamas

Jeżeli macie coś do dodania, piszcie śmiało. W razie potrzeby zedytuję posta. ;)
EDIT:
@macjoker007

macjoker007, 10 Maj 2016 - 18:44, napisał:

Strona z wbudowaną wyszukiwarką i opisem, aktualizowanym wraz z rozwijaniem się tematu. Można się z niej dowiedzieć, że istnieją też odbanowane serwery.

Opublikowano

Słyszałem że blokowali serwery na zasadzie sklepu i zarobku, nie pamiętam dokładnie, coś o tym czytałem, nie wiem nawet czy nie były to typowe pay2win

undefined-Imgur-ezgif.com-resize.gif

i do graphics design

Opublikowano

LOL. Co to się dzieje z tego san­dboxa. Na szczęście nie ma żadnych polskich :)

Znając polskich graczy i właścicieli serwerów za chwilę zacznie się wielkie podpierdalanie serwerów. Każdy na każdego będzie donosić, a Mojang będzie to sprawdzać. Skończyły się dobre czasy minecrafta :/

Mojang chce dobrze, ale chyba źle się za to zabierają. Powinni sami zrobić dobre API pod serwery. Dokładnie rozpisać co można, lub czego nie można na serwerach robić. Teraz to lekki syf jest.

u5niwrQ.png

Opublikowano

Już widzę 3/4 polskich serwerów na tej liście.

Zawistni właściciele pseudo serwerków będą się nawzajem zgłaszać.

Minecraft upada i to szybciej niż myślimy ;/

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Każdy kto tworzy serwer ackeptuje regulamin eula. To była tylko kwestia czasu zanim mojang zaczal banować za nieprzestrzeganie go.

Najwidoczniej nie ma takiego serwera, na którym sie czegoś nie sprzedaje za sms.

Opublikowano

Znając polskich graczy i właścicieli serwerów za chwilę zacznie się wielkie podpierdalanie serwerów. Każdy na każdego będzie donosić, a Mojang będzie to sprawdzać. Skończyły się dobre czasy minecrafta :/

Mojang chce dobrze, ale chyba źle się za to zabierają. Powinni sami zrobić dobre API pod serwery. Dokładnie rozpisać co można, lub czego nie można na serwerach robić. Teraz to lekki syf jest.

Co by to zmienilo? Banuja za pay2win. Wciaz mozna sprzedawac rzeczy tylko zgodne z EULA.

Dobrze ze banuja. Bedzie mniej serwerow tworzonych przez 12latkow tylko po to zeby zarobic.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Link do fragmentu kodu libki jest taki sam jak do listy zablokowanych serwerów.

Poprawione :) Dzięki za spostrzeżenie ;)

­

Opublikowano

ta stronka jest o wiele lepsza, bo jest z wbudowaną wyszukiwarką i drobnym opisem, aktualizowanym wraz z rozwijaniem się tematu. Można się z niej dowiedzieć, że istnieją też odbanowane serwery : O

https://blocklist.tcpr.ca/

ogólnie wszystkiemu są winne mamusie nie godzące się z faktem że ich synkowie wydają swoje ciężko zaoszczędzone pieniążki na seciki w których zaraz potem dedają.

o a najlepsze w tym wszystkim jest to, że te mamusie uznawają takie coś za hazard.

więc abstrahując, gdyby w tych secikach mamusi-synkowie nie dedali, to by nie było całej tej sytuacji.

a tak jest bulwers i precedens po prostu.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Ciekawe co by było, gdyby mojang znalazł serwer łamiący EULA na jakimś hostingu np. cra**serve i całe maszyny dostaną bana

jpgG8fm.png

osu!Pepe counter: 000142

Opublikowano

Ciekawe co by było, gdyby mojang znalazł serwer łamiący EULA na jakimś hostingu np. cra**serve i całe maszyny dostaną bana

Właściciele tych maszyn zmienili by grę i nadal by zyskiwali.

Z tego co widzę na forum jednego z tych serwerów to developerzy planują zacząć przestrzegać EULI i liczą na odbanowanie. Mojang pewnie ustąpi. Poza tym wynikło, że na forge można wejść, i sam to potwierdzam. Właśnie odwiedziłem jeden ze "zbanowanych" serwerów, gra tam ok 100 osób w tej chwili.

POMOGŁEM? DAJ LAJKA!

Opublikowano

Wystarczy, że zostanie zablokowany jeden z większych polskich serwerów, to za nim polecą wszystkie inne, bo przecież wszystkie  działają na podobnej zasadzie. Niestety z czegoś trzeba opłacić maszyny i mieć za co rozwijać serwer, jeżeli chcemy graczom udostępniać różne ciekawe tryby, jak np. MasterBuilders, a sprzedaż VIP-om jedynie kosmetycznych dodatków (zgodnych z EULA), w polskich realiach doprowadziłaby do upadku większości serwerów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wystarczy, że zostanie zablokowany jeden z większych polskich serwerów, to za nim polecą wszystkie inne, bo przecież wszystkie  działają na podobnej zasadzie. Niestety z czegoś trzeba opłacić maszyny i mieć za co rozwijać serwer, jeżeli chcemy graczom udostępniać różne ciekawe tryby, jak np. MasterBuilders, a sprzedaż VIP-om jedynie kosmetycznych dodatków (zgodnych z EULA), w polskich realiach doprowadziłaby do upadku większości serwerów.

I niech upadają te pay2winy robione dla kasy, jak kogoś nie stać na serwer to go nie robi. Kiedyś serwery działały bez vipów itp i było dobrze.

Opublikowano

Naprawdę aż tak próbują zniszczyć mincerafta? bez sensu

W sumie to bez sensu ale tak samo jest bez sensu że ktoś sobie będzie siedział na otwartych przestrzeniach pvp z diamentowym eq i full enchant i zabijał kogo popadnie bo za 11zł można to w itemshopie kupić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...