Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ogólny problem wydajnościowy z Minecraft

Maykello

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek specyfikacja mojego komputera:

Intel Pentium D 820 tzn. 2x 2.80Ghz 2MB Cache

2 GB RAM DDR2

Nvidia GeForce 9500GT 1GB

Dysk 300GB

Zasilacz 400W

Windows 7 64 bit (Format robiony 3 dni temu, wszystkie stery aktualne)

Przypisany 1GB RAM-u do Minecraft

Pomimo iż do Minecrafta komputer wydaje się "aż zanadto" to ciągle dręczy mnie problem niskiej wydajności. Ostatnimi czasy kombinuję na wszelkie sposoby by móc się cieszyć płynną rozgrywką w 60 klatkach. Gram na wersji Beta 1.5_01 i mimo iż to beta która nie ma tych wszystkich elementów co dzisiejszy MC, to gra przy ustawieniu: Renderowanie Far, Włączony Smooth Lighting, Grafika Francy - potrafi dropić klatki nawet do 10. Nie mówiąc już o updatowaniu się chunków, gdzie pokazuje 40-80 a na pełne wyrenderowanie się świata muszę czekać (stojąc w miejscu) jakieś 3-4 minuty. W skrócie: posiadam w miarę dobry komputer a gra się na nim tragicznie w MC. Jakieś porady? (Reinstale MC,formaty i innego tego typu odpowiedzi - WON!)

Opublikowano

Po pierwsze, komputer nie jest zanadto do minecrafta, bo może się wydawać ze jest malo wymagajaca, ale w tych wersjach jej optymalizacja byla bardzo slaba. Sprawdź czasem, czy dysk nie ma badsectorow , a także smarta sprawdź, bo może masz dysk uszkodzony i dlatego tak wolno renderuje ci się mapa.

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Jest, gdyż znam przypadki gdzie na słabszym sprzęcie działał 3x lepiej niż u mnie. Dysk był sprawdzany, żadnych błędów i tym podobnych.

Opublikowano

Moja rada to:

1. Zaktualizuj sterowniki (karty graficznej) mi to pomogło
2. Zainstaluj CCleaner (program do usuwania śmieci)

Opublikowano

Wina optymalizacji gry i sprzętu. Nie jest to jakiś super dobry sprzęt, ale na takich ustawieniach nie wyciągnięsz dużej ilości fps i to na tej wersji mc.

Opublikowano

Wszystko mam aktualne. To ciekawi mnie jedna rzecz: Jaki sprzęt w 2010/2011 roku mieli tacy YTberzy jak CTSG,JJayJoker skoro w Minecrafcie Alpha/Beta mięli po 50-60 FPSów PODCZAS NAGRYWANIA, w dodatku na najwyższych możliwych wtedy ustawieniach graficznych (Francy,Far,Smooth Lighting) ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...