Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zmienić uprawnienia uruchamiana HammerMT2?

PietruszkowyTV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,ściagnąłem sb HammerMT2 i już taki zjarany ze zagram sb w metka pisze ze nie mam uprawnien administratora,Hasło ma moja mama bo za duzo gram na komputerze i moje pytanie jest takie jak ustawic to zeby nie trzeba bylo uprawnien administratora zeby zagrac w tą gre? Ściagnac blokade  :)

­

1fvjwk.png

Masz pytania ? pisz mi na pw , a na pewno odpisze :)    Nie zapomnij też dać + :)

Opublikowano

Witam,ściagnąłem sb HammerMT2 i już taki zjarany ze zagram sb w metka pisze ze nie mam uprawnien administratora,Hasło ma moja mama bo za duzo gram na komputerze i moje pytanie jest takie jak ustawic to zeby nie trzeba bylo uprawnien administratora zeby zagrac w tą gre? Ściagnac blokade  :)

­

Zapytaj się mamy o hasło :D

J ak zmienić uprawnienia do pliku i przejąć jego własność

Kolejnym, teoretycznie oczywistym powodem niemożności usunięcia danego pliku jest brak uprawnień do konkretnego zbioru. Jeżeli korzystasz z systemu Windows posiadając konto użytkownika standardowego, usunięcie zablokowanego z powodu braku uprawnień pliku zawsze będzie wymagać uprawnień administratora. Jednak nawet posiadając konto administratora może się zdarzyć sytuacja, gdy próba usunięcia jakiegoś pliku się nie powiedzie, a system wyświetli komunikat o braku dostępu do danego zbioru. Tego typu problem może się pojawić w sytuacji, gdy system był instalowany na nowo na dysku, na którym poprzednio znajdował się już Windows (to ważne rozróżnienie, nie chodzi o aktualizację czy reinstalację naprawczą, lecz o zainstalowanie od nowa systemu na niesformatowanym wcześniej dysku). Na dysku pozostanie wtedy mnóstwo danych z poprzedniej instalacji systemu, których usunięcie może okazać się kłopotliwe właśnie z powodu braku uprawnień do tych danych.

Uprawnienia do pliku czy folderu (w systemie plików NTFS w Windows, foldery również są de facto plikami) możesz bardzo łatwo sprawdzić. Wystarczy kliknąć plik lub folder prawym klawiszem a następnie wybrać z menu kontekstowego pozycję Właściwości. Wyświetlone zostanie następujące okno:

uprawnienia00.jpg

Lista uprawnień do wybranego obiektu wyświetlona jest na karcie Zabezpieczenia. W górnej części widoczne są nazwy grup użytkowników i kont użytkowników posiadających uprawnienia do danego pliku, a niżej wyświetlone są uprawnienia dla zaznaczonej pozycji z listy kont. Administrator może zmienić uprawnienia dla konkretnego konta klikając przycisk Edytuj.

uprawnienia03.jpg

W przypadku braku zaznaczonych pól wyboru w kolumnie Zezwalaj należy zaznaczyć odpowiednie pola, nadając tym samym uprawnienia umożliwiające usunięcie danego zbioru konkretnemu użytkownikowi. Tak wygląda sytuacja standardowa, jednak w opisywanym przypadku (pliki pozostałe po poprzedniej instalacji systemu) okno właściwości pliku może wyglądać następująco:

uprawnienia01.jpg

Obecność dziwnego wpisu (zaczynającego się od "S-1...") na liście kont posiadających uprawnienia do pliku, który próbujesz usunąć stanowi najprawdopodobniej przyczynę blokady uniemożliwiającej usunięcie danego pliku (a także wykonanie wielu innych akcji na danym zbiorze, często takiego pliku nie da się nawet otworzyć czy - w przypadku folderu - zobaczyć jego zawartości).

Każdy obiekt w systemie plików do kogoś należy. Jeżeli na przykład tworzysz za pomocą edytora nowy dokument, to plik, w którym ów dokument się znajduje należy do Ciebie - twoje konto użytkownika jest w systemie oznaczane jako "właściciel" danego zbioru. W opisywanej kłopotliwej sytuacji problem wynika stąd, że właścicielem danego zbioru jest konto z poprzedniej instalacji systemu, aktualnie już nieistniejące, a ów dziwny zwrot "S-1..." to tzw. SID, czyli Security Identifier, specjalny identyfikator będący numeryczną reprezentacją podmiotu zabezpieczeń w systemie plików NTFS i w ogóle w architekturze systemów Windows. W normalnej sytuacji identyfikatory SID są reprezentowane przez nazwy kont, jedynie w przypadku takich "zagubionych" plików Windows posługuje się identyfikatorami.

Na dodatek często w takich sytuacjach przycisk Edycja bywa nieaktywny, co uniemożliwia zmianę uprawnień w standardowy sposób. Co należy zrobić? Z poziomu konta administracyjnego należy dokonać przewłaszczenia danego zbioru lub całego folderu. Oto procedura krok po kroku (pamiętaj by być zalogowanym na koncie o uprawnieniach administracyjnych).

• Klikasz kłopotliwy plik lub folder prawym klawiszem myszki i wybierasz Właściwości, a następnie wybierasz kartę Zabezpieczenia i klikasz widoczny w niej przycisk Zaawansowane.
  • Następny etap zależy od tego, czy korzystasz z Windows 7, czy Windows 8/8.1/10

uprawnienia04.jpg

W systemie Windows 7 ustawienia własności obiektu znajdują się na karcie Właściciel. Aby zmienić właściciela należy po uaktywnieniu tej karty kliknąć przycisk Edytuj, a następnie w kolejnym oknie będzie można wskazać jedno z istniejących kont, które ma być nowym właścicielem danego obiektu (jeżeli konto nie jest wyświetlone na liście, można je odnaleźć klikając przycisk Inni użytkownicy i grupy.

uprawnienia05.jpg

W Windows 8 i nowszych jest nieco inaczej. Nie ma tu już karty Właściciel, a ustawienie zmiany własności jest dostępne w postaci linku widocznego w górnej części okna zaawansowanych ustawień zabezpieczeń danego obiektu. Po kliknięciu linku Zmień w kolejnym oknie można wybrać nowe konto mające stać się właścicielem danego obiektu. Po nadaniu własności problem z usunięciem (czy jakąkolwiek inną operacją na danym pliku) zniknie.

Zobacz może pomoże

Opublikowano

Ale chce zdjac tą blokade jakos to usunac :)

­

a dało by sie łatwiej wytlumaczyc

? :D­

bo mam taki problem ze jak klikam Metina to prosi o hasło ja chce to wyłączyc­

1fvjwk.png

Masz pytania ? pisz mi na pw , a na pewno odpisze :)    Nie zapomnij też dać + :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...