Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Siłownia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo, na starcie:

Waga: 72/73 kg

Wzrost: +/- 180 cm

Do dyspozycji mam drążek (podciągnę się na nim max 2 razy xD) no i hantle (4x2,5 kg i 8x1,25 kg). Teraz pytanie do tych bardziej doświadczonych - da się coś osiągnąć posiadając taki sprzęt? Mówię przede wszystkim o wyglądzie, ponieważ wyglądam bardzo chudo, co jest chyba dziwne przy tej wadze. Czy do ćwiczeń dieta jest wymagana? Mówię tu o początkach. Czy wystarczy po prostu jest dużo zdrowych rzeczy? Gdzie znajdę jakiś plan treningowy na wszystkie partie ciała + opisy jak poprawnie wykonywać ćwiczenia? 

Opublikowano

Elo, na starcie:

Do dyspozycji mam drążek (podciągnę się na nim max 2 razy xD) no i hantle (4x2,5 kg i 8x1,25 kg). Teraz pytanie do tych bardziej doświadczonych - da się coś osiągnąć posiadając taki sprzęt? Mówię przede wszystkim o wyglądzie, ponieważ wyglądam bardzo chudo, co jest chyba dziwne przy tej wadze. Czy do ćwiczeń dieta jest wymagana? Mówię tu o początkach. Czy wystarczy po prostu jest dużo zdrowych rzeczy? Gdzie znajdę jakiś plan treningowy na wszystkie partie ciała + opisy jak poprawnie wykonywać ćwiczenia? 

Ja przy 180 i 61kg wyglądam chudo a Ty narzekasz, ze masz 72kg? zazdro jak skur wysyn :v

Tak, dieta to 80% sukcesu, reszta trening, jeżeli chcesz mase to po prostu jedz tyle i tyle i tyle i jeszcze raz tyle, masowke ciezko zrobic bardzo sam mam z tym problem, jem tyle az czasami chce mi sie rzygac ale jem dalej i nic nie tyje

Wszystko znajdziesz na necie jeżeli chodzi o plan treningowy, filmy na youtube jak poprawnie wykonywać dane ćwiczenie etc.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Elo, na starcie:

Ja przy 180 i 61kg wyglądam chudo a Ty narzekasz, ze masz 72kg? zazdro jak skur wysyn :v

Tak, dieta to 80% sukcesu, reszta trening, jeżeli chcesz mase to po prostu jedz tyle i tyle i tyle i jeszcze raz tyle, masowke ciezko zrobic bardzo sam mam z tym problem, jem tyle az czasami chce mi sie rzygac ale jem dalej i nic nie tyje

Wszystko znajdziesz na necie jeżeli chodzi o plan treningowy, filmy na youtube jak poprawnie wykonywać dane ćwiczenie etc.

A te plany treningowe od Mr Alpha są dobre (z dwoma sztangielkami)?

Opublikowano

Elo, na starcie:

To zmień michę albo trening. 

Deus vult

Opublikowano

Nie sądzę żeby efekty przyszły w tydzień sądząc już po 2 podciągnięciach na drążku. Ja gdy nigdy isę nie podciągałem spokojnie robiłem przynajmniej 5-6 teraz od 2 tygodni mam drążek i robię serie 3xpo10podciągnięć. Przedewszystkim pracuj i trzymaj się diety a coś z tego będzie.

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Zaczynaj od lafaya, sztuka ksztaltowania ciala. Znajdz te e-booki. Maja dobrze zobrazowany system dla poczatkujacych. W sumie jest to metoda powolnej progresji, ale swoje daje. Chociaz bardziej polecam sztuka ksztaltowania ciala. Ciekawy system treningowy, przynoszaczy zaskakujaco dobre efekty dla poczatkujacego. Chyba 3 miesiace walilem na jednym planie treningowym, potem juz zaczalem swobodnie modyfikowac treningi. Michy specjalnie nie trzymalem, staralem sie po prostu jest zdrowo. Efekty po 6 latach chyba zadowalajace. Na rzezbie mi nie zalezy, na masie tez nie. Zwykla postura, ale miesnie ubite, pierdolniecie jak i wyniki na wysokim poziomie. Do tego poczytaj o rusztowaniu kulturystycznym. Bardzo dobrze wzmacnia miesnie. Rozgrzewka przed i rozciaganie miesni po treningu, to oczywiscie podstawa.

Opublikowano

Elo, na starcie:

181 waga 78kg i praktycznie patyk :O tyle, ze wiekszosc miecha i malo tluszczu :p

co do tematu to jedz w opor i na poczatek moga byc te hantelki, podciaganie, pompki, brzuszki ale cudow nie oczekuj, ja jestem przekonania, ze aby miec mase musisz jesc mase i dzwigac mase, jak na razie teoria sie sprawdza wiec troche sie pobaw w domu a potem polecam isc na silke :P Plany i opisy cwiczen na kfd polecam, tam caly atlas jest ;)

wyprzedzam pytanie, jak chcesz to i 7x w tygodniu mozesz na silke chodzi, nie sluchaj jak ktos Ci bedzie o przetrenowaniu mowil bo to jacys debile sa co szukaja wymowek zeby dupsko w domu potrzymac xD

i lepiej idz na jakies forum sportowe bo to cu tu ludzie w wiekszosci pisza to glupoty ;)

Opublikowano

Elo, na starcie:

181 waga 78kg i praktycznie patyk :O tyle, ze wiekszosc miecha i malo tluszczu :p

co do tematu to jedz w opor i na poczatek moga byc te hantelki, podciaganie, pompki, brzuszki ale cudow nie oczekuj, ja jestem przekonania, ze aby miec mase musisz jesc mase i dzwigac mase, jak na razie teoria sie sprawdza wiec troche sie pobaw w domu a potem polecam isc na silke :P Plany i opisy cwiczen na kfd polecam, tam caly atlas jest ;)

wyprzedzam pytanie, jak chcesz to i 7x w tygodniu mozesz na silke chodzi, nie sluchaj jak ktos Ci bedzie o przetrenowaniu mowil bo to jacys debile sa co szukaja wymowek zeby dupsko w domu potrzymac xD

i lepiej idz na jakies forum sportowe bo to cu tu ludzie w wiekszosci pisza to glupoty ;)

Wiem, wczoraj napisałem już temat. Co do cudów, to w moim przypadku postępy miałem po dwóch tygodniach ćwiczeń z hantlami i innym ćwiczeniami, wtedy było widać poprawę

Opublikowano

Te hantle wagowo niestety do odłożenia w kąt :( Kalistenika da efekty :)

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

co Ty za głupoty opowiadasz?

@izakkrulem A więc tak :

Elo, na starcie:

Waga niemalże idealna +/- 2kg do wzrostu, tak powinien wyglądać przeciętny chłopak. Wiadomo chcesz osiągnąć delikatnie więcej masy mięśniowej a więc powinieneś trzymać miskę (czyt. dietę) Dlaczego to jest ważne ? Ponieważ ćwiczeniami wszystkiego nie załatwisz a wiadomo, że ''kaloryfer u chudego to jak cycki u grubej dziewczyny''. Są na internecie odpowiednie wzory ( istnieją również kalkulatory w których podstawiasz odpowiednie dane np. wagę, wzrost, wiek, cel  (masa - redukcja ) współczynnik aktywności etc.) I w ten sposób obliczasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne w ciągu doby. Chcesz przybrać na masie to musisz stopniowo dodawać do swojej diety 100-250 kcal. Oczywiście jeżeli nie wiesz jak poradzić sobie z ułożeniem diety możesz spokojnie napisać na PW, podeślę Ci kilka tematów do przeczytania na których sam się wzorowałem.

Teraz kwestia ćwiczeń :

Drążek - dobra sprawa. Ćwiczysz w ten sposób kilka partii, jeżeli podciągasz się przy tej wadze oraz wieku tylko 2 razy - nie ma co się oszukiwać strasznie słabo. A więc powinieneś wziąć się delikatnie za pompki (różne rozstawienia) więcej treningu swoimi hantelkami (jest ich tak dużo, że nawet nie masz pojęcia) Na drążku aby ''podciągać się więcej razy'' najlepiej wykonywać na początku fazę negatywną ( czyli opuszczanie na drążku) bierzesz taborecik / krzesełko pod drązek stajesz na krześle łapiesz się drążka ( tak jakbyś się podciągał) tylko wykonujesz fazę negatywną czyli powolne opuszczanie. Stosowanie tego sposobu przez dobrych kilkanaście dni znacznie ułatwi Ci podciąganie. Jeżeli faza negatywna nie będzie dla Ciebie problemem śmiało możesz zapiąć na pas kilka / kilkanaście kilogramów i robić fazę negatywną z obciążeniem ( to będzie jeszcze większy kop za kilka / kilkanaście dni).

Pamiętaj, że wszystko wymaga czasu a czas upłynie bardzo szybko także przykładaj się do treningu i trenuj systematycznie a wtedy osiągniesz swój cel ( o ile obrałeś sobie cel w ogóle )

Jeżeli masz jakieś pytania - wał smiało. ;>

Opublikowano

Zaczynaj od lafaya, sztuka ksztaltowania ciala. Znajdz te e-booki. Maja dobrze zobrazowany system dla poczatkujacych. W sumie jest to metoda powolnej progresji, ale swoje daje. Chociaz bardziej polecam sztuka ksztaltowania ciala. Ciekawy system treningowy, przynoszaczy zaskakujaco dobre efekty dla poczatkujacego. Chyba 3 miesiace walilem na jednym planie treningowym, potem juz zaczalem swobodnie modyfikowac treningi. Michy specjalnie nie trzymalem, staralem sie po prostu jest zdrowo. Efekty po 6 latach chyba zadowalajace. Na rzezbie mi nie zalezy, na masie tez nie. Zwykla postura, ale miesnie ubite, pierdolniecie jak i wyniki na wysokim poziomie. Do tego poczytaj o rusztowaniu kulturystycznym. Bardzo dobrze wzmacnia miesnie. Rozgrzewka przed i rozciaganie miesni po treningu, to oczywiscie podstawa.

x2

Opublikowano

Wytlumacz mi progresje na hantelkach kilku-kilogramowych:)

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Szczerze? Trochę wstyd iść na siłownię skoro podciągniesz się tylko 2 razy :D :D :D :D Porób sobie na razie w domu pompki, podciąganie, hantle, brzuszki, roztrenuj trochę ciało. Pamiętaj jak boli to znaczy, że robisz to dobrze. Jak już powoli będzie widać efekty to wtedy najlepiej zapisz się na normalną siłkę ewentualnie dokup trochę sprzętu. Ćwiczenia na każdą część ciała znajdziesz w internecie, wraz z opisem/filmikiem jak je poprawnie wykonywać. Jeśli chodzi o dietę to nie będę się zbytnio rozpisywał, koledzy wyżej napisali ci co nie co o diecie, więc już swoje powinieneś wiedzieć. 

33eHdSv.png

"Apetytu nie mam, nie muszę dużo zjeść
A na przykład twoja łydka przypomina kurzą pierś
Usiądź gdzieś nad miską, naprawdę to banał
Po prostu się skup i tnij poniżej kolana"

Opublikowano

Wytlumacz mi progresje na hantelkach kilku-kilogramowych:)

A więc patrz Jasiu :

Cytując słowa autora tematu :

''4x2,5 kg i 8x1,25 kg'', ''Mówię tu o początkach.''

Wartości hantelek dają nam 2 hantelki po 10 kg. Daje sobie pindola a nawet bica uciąć, że osoba która zaczyna przygode z siłownią nie jest w stanie wykonać ćwiczenia (z izolacją / oparciem o kolano) z uwagą na dokładne wykonanie ćwiczenia. :) (uwierz mi, chodziłem na miejskie siłownie - i osoby które nawet chodziły ''x'' miesięcy miały problemy z robieniem bicepsa powyżej 8 kg na hantle)

A więc przechodząc do Twojego pytania / Twojej prośby - jak progresować na hantelkach kilku-kilogramowych?

Prosto i logicznie - zaczynamy od 5-6 kg (zapewne autor jest w stanie tyle uciągać na seriach) i stopniowo progresujemy z kilogramami. Jeżeli dojdzie do 10 kg (braknie mu ciężaru na hantle) to przechodzi na ćwiczenia w izolacji, podparciu o kolano etc. I stosuje wtedy jedną hantelke a ma przecież możliwość wykorzystania ciężaru z tej drugiej hantelki (20 kg łacznie!) Jeżeli jakieś niejasności to pisz śmiało Ci wytłumacze. :)

gówno osiągniesz w domu :)

Z Twoim podejściem racja nie osiągnie niczego, jeżeli będzie siedział na dupie i tłumaczył sobie ''bez sprzętu nic nie osiągne'' oj Jasiu Jasiu...

Szczerze? Trochę wstyd iść na siłownię skoro podciągniesz się tylko 2 razy :D :D :D :D Porób sobie na razie w domu pompki, podciąganie, hantle, brzuszki, roztrenuj trochę ciało. Pamiętaj jak boli to znaczy, że robisz to dobrze. Jak już powoli będzie widać efekty to wtedy najlepiej zapisz się na normalną siłkę ewentualnie dokup trochę sprzętu. Ćwiczenia na każdą część ciała znajdziesz w internecie, wraz z opisem/filmikiem jak je poprawnie wykonywać. Jeśli chodzi o dietę to nie będę się zbytnio rozpisywał, koledzy wyżej napisali ci co nie co o diecie, więc już swoje powinieneś wiedzieć. 

Wyciskałem na klate ( na samiutkim początku) 20 kg, jeden raz ! Każdy brechtał, śmiał jak pojeba**. Sam z siebie śmiałem i pytałem jak można być taką ci.pką, z miesiąca na miesiąc kilogramy tak skakały w górę, że chłopaki którzy mieli beke pytają '' co szamam, że tak siła poszła'' A w życiu szamałem max białeczko i monohydrat kreatyny. :) Ze śmiesznego ciężaru 20kg'mowego przeskoczyłem na kilkukrotnie większy. :) Nie ma żadnego wstydu jeżeli się podciągnie 2 razy, w technikum mam ziomeczków którzy nawet nie utrzymają sie na drążku dlużej niż 15 sekund a co dopiero mowa o podciąganiu.... :D

Opublikowano

to tak jakbym powiedział choremu, ze troche wstyd isc do lekarza, "podlecz sie w domu i wtedy idz do specjalisty" ;)

Kazdy kiedys zaczynał wiec nie ma wstydu ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dieta najwazniejsza, jezeli chcesz osiagnac lepsza sylwetke bez lawki, sztangi itp. sie nie obejdzie, proponuje wejsc na rozne strony sportowe

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...