Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Więc chcesz zrobić grę....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielu z was ma wspaniałe pomysły na gry, które według was są super odkrywcze i chcielibyście je jak najszybciej zrealizować. Jest to wspaniała sprawa, że chcecie to zrobić, jednak wielu z was nie ma bladego pojęcia o tworzeniu gier. Mam nadzieję, że ten tekst choć trochę pomoże wam rozeznać się w sytuacji.

Na swoim blogu pisałem już kiedyś, że sam pomysł jest niewiele wart, więc aby się nie powtarzać wkleję tu jedynie linka. Ogólnie chodzi o to, że sam pomysł nie tworzy gry, nawet, gdy według was jest oryginalny i odkrywczy. Wiele gier, które odniosły sukces to sprawne połączenie rzeczy, które już wcześniej widzieliśmy, jednak wykonane w nieco inny sposób, który spodobał się graczom. W związku z tym, nie bójcie się, że ktoś ukradnie wam pomysł na grę. Uwierzcie mi, że każdy ma wiele ciekawych koncepcji na grę i będzie wolał wykonać je, niż coś, co ty sobie wymyśliłeś.

W związku z tym, co widnieje powyżej, trudno będzie Ci znaleźć kogoś, kto pomoże Ci zrealizować, szczególnie, gdy twoim jedynym wkładem w pracę będzie pomysł oraz szukanie ekipy. Powinieneś więc zakasać rękawy i wziąć się za naukę programowania, aby móc chociaż wykonać prototyp swojej wymarzonej gry. Prototyp czyli coś, co odda jej sedno, bez zbędnych fajerwerków czy mechanik. Jeśli zabrałeś się za to bez odpowiedniego przygotowania, to zrozumiesz, że samo zaprojektowanie gry nie jest łatwą sprawą i może zapragniesz dowiedzieć się więcej o samym projektowaniu gier (w czym może pomóc Ci mój blog). Gdy zaczniesz już programować, zrozumiesz też, jak wielkiego wysiłku (przynajmniej dla osoby początkującej) wymaga napisanie nawet najprostszego programu (gra to też program), więc swoje marzenia o grze posiadającej milion różnych funkcji przełóż na lepsze czasy... no chyba, że posiadasz odpowiedni fundusz, aby zapłacić programistom, grafikom, muzykom oraz wszystkim innym osobom, które będą potrzebne do stworzenia gry. Abyś wiedział ile kosztuje ich praca, to powiem Ci, że zarobki młodszego programisty oscylują w okolicy 4100zł miesięcznie.

Jeśli jesteś zdeterminowany i uważasz, że dasz radę sam, to moje gratulacje! Zapewne natknąłeś się w internecie na coś, co nazywało się silnikiem gry. Wiedz, że w większości nie są to proste w obsłudze narzędzia, a te proste nie dają dużych możliwości. Nie istnieje też coś takiego, jak silnik do gier MOBA, w którym tylko pozmieniasz kilka rzeczy i już. Jeśli jednak nie należysz do grupy ludzi, którzy uważają, że idąc na łatwiznę zrobią coś fajnego, to jesteś bliżej sukcesu.

Będąc początkującym developerem gier, nie możesz sobie pozwolić na bycie jedynie dostarczycielem pomysłu oraz poject managerem lub CEO. Naucz się programować, tworzyć grafiki, animacje, muzykę lub choćby projektować gry. Choć do tego ostatniego będziesz musiał poznać wszystkie poprzednie rzeczy w stopniu co najmniej podstawowym oraz wiele innych rzeczy.

Mam nadzieję, że ten tekst nie zniechęcił was do zaczęcia tworzenia własnej gry, ale uświadomił wam, że nie jest to takie hop-suip.

Zachęcam też do zajrzenia na mojego bloga, który jest przeznaczony głównie dla osób, które chcą właśnie zacząć swoją karierę w game devie. http://projektowanie-gier.pl/

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

O ile nie ma się na prawdę przełomowego, super oryginalnego pomysłu na prostą grę, którą jednocześnie będzie w stanie zakodować początkujący programista, będący jednocześnie grafikiem i dźwiękowcem to... niestety, ale trzeba sobie szukać zespołu i samemu mieć w tym zespole duży, a najlepiej decydujący wkład.

Jest wiele osób, które chętnie uczestniczyły by w tworzeniu gry, mają ogromną wiedzę i talent np w kwestiach graficznych, ale zwyczajnie nie chce im się tracić czasu na amatorszczyznę. Takie osoby można pozyskać tylko i wyłącznie prezentując im solidną podstawę. Programista szukający grafików powinien więc pokazać działający kawałek gry, z placeholderami zamiast assetów graficznych. Grafik szukający programisty mógł by taki komplet assetów przedstawić, razem z konceptami wykonania z nich większych elementów gry, np całych kompletnych pomieszczeń, lokacji. Historyjka o odległej planecie, walecznym wojowniku, mitycznej krainie taką podstawą nie jest, a takie właśnie rzeczy się często tu pojawiają.

Miałem okazję śledzić na kilku polskich i nie tylko forach taki właśnie proces tworzenia się zespołu, efekty swojej pracy, które potem prezentowali to na prawdę zupełnie inna jakość niż to, co pokazują ludzie tu, na tym forum.

Co zrobić, żeby taki zespół założyć lub do niego dołączyć? Odpowiedź jest prosta, trzeba długo i wytrwale zdobywać i szlifować swoją wiedzę.

Opublikowano

Zapraszam do mnie na kanał YT.

Sam na co dzień już nie zajmuje się programowaniem ale w ramach hobby rozgryzam sobie Unity3D.

Postanowiłem co tydzień dzielić się informacjami jak mi idzie. Nie ukrywam że dzięki filmikom na YT posuwam się do przodu. 

Opublikowano

I czego przyszły programista nauczy się od innego, dopiero przyszłego programisty, który na razie rozgryza sobie jakiś temat?

Jak się uczyć to od specjalistów.

Opublikowano

Jest wiele miejsc z których można czerpać wiedzę. A gdy czegoś nie możesz znaleźć zawsze możesz napisać na jakimś forum o swoim problemie. Wielu ludzie chętnie pomoże... jednak nie odwalą za Ciebie roboty.

Opublikowano

I czego przyszły programista nauczy się od innego, dopiero przyszłego programisty, który na razie rozgryza sobie jakiś temat?

Jak się uczyć to od specjalistów.

Oj wiele. Uczyć się wytrwałości, dążenia do celu, wspierania się na wzajem w rozwiązywaniu problemów, pracy grupowej, dzielenia pracy.

Zobacz na projekty które osiągnęły sukces, byli to pasjonaci uczący się na własnych błędach. Z iskrą w oku i wstrętem do snu jeśli nie rozwiążą problemu. 

Jest jeden specjalista który chętnie się dzieli wiedzą, ale nie posiada umiejętności o których pisałem wcześniej. Nazywa się google.com

Opublikowano

Chodzi mi o to, że lepiej obejrzeć video z profesjonalnym kursem niż tracić czas na filmik kogoś, kto sobie rozgryza i właśnie rozgryzł jakiś kolejny element.

Dążenia do celu, wspierania się, pracy grupowej można się uczyć niezależnie od tego. W sumie to nie widzę związku...

Opublikowano

@Gamer_

Właściwie, jeśli ktoś właśnie "rozgrył jakiś element" programowania w danym języku, to jest z pewnością bardziej "podjarany" tym tematem, więc jest duża szansa, że dokładniej i lepiej to wytłumaczy, od profesjonalisty, dla którego to nic specjalnego, i który objaśni to ogólnikowo :).

@jimmyblack

Ogólnie, świetny temat - warto jeszcze zauważyć, że to "4100 zł" jest dla młodszego programisty w Polsce, a co dopiero, gdyby ktoś chciał fundować grę na skalę ogólnoświatową, gdzie potrzebowałby programistów z zewnątrz (nie wspominając o tym, że musieliby to być raczej dobrzy programiści, a tacy zarabiają jeszcze więcej). 

Wracając, mam nadzieję, że dzięki Twojemu zaangażowaniu w kształcenie młodych game-developer'ów, powstanie masa wspaniałych gier, którymi będzie mógł się poszczycić cały kraj :)

jw19e8.png

Opublikowano

Mam nadzieję, że jeden z nich da mi może kiedyś pracę :)

Z tego, co patrzyłem starszy programista może zarabiać bardzo dużo... od 12 do 25k / miesiąc. Kuszące pieniążki. Jednak mediana zarobków układa się w okolicy 9k lub 8 z tego co pamiętam. Zagraniczne zarobki są mniej więcej podobne z tym, że zł zmienia się w funta, dolara lub euro. Z tego powodu polska staje się kuszącym miejscem do powstawania gier na zlecenie z zagranicy. Myślę, że w najbliższych latach liczba miejsc pracy w game devie się zwiększy.

Ucząc się teraz programowania często mam momenty "no tak k***a, przecież to takie oczywiste".... jednak nie potrafię przekazać komuś tej wiedzy. Wolałbym jednak mieć kogoś z większymi umiejętnościami u boku, kto mógłby mi szybko wytłumaczyć coś, z czym utknąłem, abym nie musiał spędzać 2 godzin w necie szukając rozwiązania. 

Temat może wart przypięcia, celem uniknięcia nowych głupkowatych tematów typu silnik do gier MOBA...

Opublikowano

Właściwie, jeśli ktoś właśnie "rozgrył jakiś element" programowania w danym języku, to jest z pewnością bardziej "podjarany" tym tematem, więc jest duża szansa, że dokładniej i lepiej to wytłumaczy, od profesjonalisty, dla którego to nic specjalnego, i który objaśni to ogólnikowo :).

A co mnie obchodzi, czy będzie podjarany, czy nie? To, ze coś rozgryzł wcale nie oznacza, że używa tego dobrze i zgodnie z zasadami. Jestem niemal pewien, że skoro jest niedoświadczony, to popełnia błędy, o których nawet nie wie.

Moja dziewczyna rozgryzła ostatnio jak ruszać samochodem z miejsca, nie ma prawa jazdy, ale rozgryzła też jak sobie jeździć po osiedlowej ulicy. Chcesz iść do niej na kurs prowadzenia samochodu? Rozgryzła, jest tym tak podjarana, że przez całe wieczory mi o tym nawija. Chce ktoś posłuchać?

Opublikowano

@Gamer_

Czytanie się kolego kłania - skoro jest bardziej podjarany, ma chęć dzielenia się tym z innymi, i nie "oleje" tego jak profesjonalista, tylko wytłumaczy to dokładnie.

A teraz, raczę odeprzeć Twoje porównanie:

Twoim zdaniem nikt nie powinien chodzić do szkoły, bo uczą tam nauczyciele? (w końcu każdy człowiek uczy się całe życie, nauczyciele także :) )

jw19e8.png

Opublikowano

Nie ogarniasz, czy mnie trollujesz? Ja właśnie wybieram szkołę i nauczycieli zamiast jakiegoś domorosłego odkrywcy. Domorosły odkrywca nie wytłumaczy dokładnie, on wytłumaczy na tyle, na ile sam dane zagadnienie rozumie, co z dokładnością może mieć niewiele wspólnego. I to wszystko pomimo jego najszczerszych chęci.

Nauczyciel ma odpowiednie wykształcenie, wiedzę dużo szerszą niż dopiero co rozgryziony fragment całości i przede wszystkim zna tej całości obraz. Ucząc się od kogoś, kto się zna mam pewność, że nie zabrnę z tym kimś w naszej wspólnej przygodzie na jakieś manowce i nie usłyszę ewidentnych głupot. Że się komuś odechce w połowie? To co, mam się spodziewać, że jak sobie kupię ebooka to po przeczytaniu połowy natrafię na zdanie "a dalej drogi czytelniku radź sobie sam bo ja straciłem ochotę"?

Opublikowano

@Gamer_

Ja po prostu podałem Ci równie żałosne porównanie, co Twoje :)

Pozwól, że wyprowadzę Cię z błędu:

Osoba, która jest na coś napalona, zanim zacznie się tym dzielić, oczywiście dowie się o tym czegoś więcej, a skoro w danym zagadnieniu ma całkowitą wiedzę, to co z tego, że świeżo się tego nauczyła? Dzielić się nią może tak samo, jak profesjonalista.

Proszę Cię, przeczytaj całą rozmowę, ale nie tylko przeczytaj, lecz też zrozum - wtedy może jasne będzie już dla Ciebie, że po prostu myślisz błędnie :)

jw19e8.png

Opublikowano

Jałowa dyskusja. Co ma napalenie się danej osoby do wiedzy? Powtarzam, idź na naukę jazdy do mojej dziewczyny, która rozgryzła sobie kilka tematów i ma w nich wg ciebie całkowitą wiedzę. A może ty prawa jazdy nie masz i nie ogarniasz uroku tego porównania?

skoro w danym zagadnieniu ma całkowitą wiedzę

Mylisz się już w tym fragmencie, i dopóki sobie tego nie uświadomisz to nie mamy o czym dalej rozmawiać. Jak opanujesz kiedyś jakieś szersze zagadnienie na poziomie mentorskim to wtedy to zrozumiesz, na razie widać ci do tego bardzo daleko.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wróciłem z Digital Dragons, gdzie Feargus Urquhart oraz David Brevik opowiadali trochę o swojej historii z wypuszczeniem swoich pierwszych gier. Głównie chodzi o ciężką pracę, pasję oraz miłość do gier, ciężką pracę, szczęście, słuchanie dobrych rad oraz jeszcze trochę pracy.

Dobre gry nie pojawiają się od tak. Są zazwyczaj wynikiem wielu porażek, które miały miejsce w trakcie ich powstawania. Mam nadzieję, że w ciągu kilku dni na moim blogu pojawi się relacja z DD.

Opublikowano

Wróciłem z Digital Dragons, gdzie Feargus Urquhart oraz David Brevik opowiadali trochę o swojej historii z wypuszczeniem swoich pierwszych gier. Głównie chodzi o ciężką pracę, pasję oraz miłość do gier, ciężką pracę, szczęście, słuchanie dobrych rad oraz jeszcze trochę pracy.

Dobre gry nie pojawiają się od tak. Są zazwyczaj wynikiem wielu porażek, które miały miejsce w trakcie ich powstawania. Mam nadzieję, że w ciągu kilku dni na moim blogu pojawi się relacja z DD.

Czekamy z niecierpliwością.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...