Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z przełączaniem grafiki

Blaaszka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam nietypowy(?) problem. Posiadam Laptopa firmy Dell, jest to Inspiron 15R 5521, posiada on 8gb ram, i5 3-gen i dwie karty graficzne, zintegrowaną z Intela oraz dedykowaną AMD Radeon HD 8500M/8700M i tutaj zaczyna się całe sedno. 

Mój laptop zamiast używać w grach tej lepszej karty, posiłkuje się za wszelką cenę Intelem, w panelu Radeona, który jest dołączany widnieje taka informacja

LwUonw4.png

chciałbym, żeby laptop wyciągał z siebie coś lepszego, bo wydaje mi się, że go na to stać.. próbowałem instalować na nowo sterowniki do niego, przeinstalowywałem, aktualizowałem i wszystko klapa.. W ustawieniach baterii też jest wszystko załączone na tyle, żeby korzystało z lepszej grafiki, a nie z gorszej, próbowałem wszystkiego. W BIOS'ie nie mam możliwości wyłączenia karty graficzne zintegrowanej.. Odinstalowanie sterownika Intela nie pozwala mi na swobodne pracowanie na dwóch monitorach, dlatego wszystko co póki co próbowałem robić zawodzi.. Czy macie jakiś pomysł jak pozbyć się tego problemu, tak, żeby laptop zaczął korzystać z tej lepszej grafiki?

Za wszelką pomoc będę nagradzał lajkami :x

k4L2ZMS.png

Opublikowano

@1461094 a skąd wiesz że posiłkuje się integrą?

Odpalam Overwatcha i jest napisane, że posiłkuje się zintegrowaną kartą graficzną, po drugie nie sądzę, żeby przy tych parametrach max. fps w np. CS jest 70 ;s

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Instalujesz sterowniki DELL'a które są dedykowane dla Twojego laptopa czy po prostu ściągasz sterowniki AMD dla tej karty graficznej ?

Untitled-1.png

When you walk up to opportunities door - don't knock it.

Kick that b*tch in, smile and introduce yourself.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Masz słaby procesor dwurdzeniowy do tego energooszczędny to nie oczekuj dobrej  wydajności w grach od laptopa nie dostosowanego do gier tylko multimediów. 

Tak średnio tracisz i tak na wydajności przez procesor 30-40%.

By dobrze działało przełączanie grafiki trzeba mieć uaktualnione sterowniki integry czyli do Intela, ewentualnie możesz spróbować wyłączyć ją w menadżerze urządzeń 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Masz słaby procesor dwurdzeniowy do tego energooszczędny to nie oczekuj dobrej  wydajności w grach od laptopa nie dostosowanego do gier tylko multimediów. 

Tak średnio tracisz i tak na wydajności przez procesor 30-40%.

By dobrze działało przełączanie grafiki trzeba mieć uaktualnione sterowniki integry czyli do Intela, ewentualnie możesz spróbować wyłączyć ją w menadżerze urządzeń 

Próbowałem wyłączać, laptop sam w sobie nie jest zły, bo wyciąga z siebie duużo, ale najbardziej mnie boli, że nie przełącza się ta grafika, bo jednak z dupy 2 gigowa karta tam nie jest..

k4L2ZMS.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...