Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

proceduralnie generowany świat 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Czy ktoś z was miał jakieś doświadczenia z proceduralnie generowanym światem 3D? Poszukuję więcej informacji na ten temat... google już przeczytałem. Zastanawiam się w jaki sposób można uzyskać najlepsze efekty w generowania świata w którym będą znajdowały się ręcznie tworzone obszary, a na wygenerowanych poziomach ręcznie tworzone zabudowania. Czy spotkaliście się z generowaniem świata 3D na podstawie tilesów?

Pozdrawiam Jimmy

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Proceduralnie to przeważnie generuje się teren, ale o tym już pewnie czytałeś na googlach. Teren zawsze powinieneś mieć podzielony na jakieś fragmenty, pozszywane ze sobą w odpowiedni sposób tak, żeby pasowały brzegi. Niektóre fragmenty jak np miasta, wioski itp, czyli te, gdzie odbywa się akcja gry powinieneś mieć utworzone ręcznie. Taki fragment sobie robisz już w odpowiednim edytorze, dopasowanie brzegów robisz dynamicznie w trakcie gry np przy ładowaniu. Chodzi o to, żeby po zmianie procedury generującej teren nie zmieniać ręcznie wszystkich zdefiniowanych fragmentów.

Na podstawie tilesetów były generowane np podziemia w Daggerfallu. W ten sposób można było zapamiętać bardzo dużą ilość złożonych, wygenerowanych lokacji bez rozrośniętego pliku sejva.

Tilesety są też używane w Legend of Grimrock. Konkretne geometrie, np pochodnia, schody, zapadnia, drzwi kładzione są w odpowiednich miejscach, poziom układany jest w specjalnym designerze właśnie z takich klocków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...