Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[ZAPOWIEDZ] DuelMU PVP | Brak RR |

Muflon69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-1510008-0-77638900-1463423033_thumb.png

post-1510008-0-61971100-1462270431.png

Czesć wszystki.

Wychodzę od was z propozycja stworzenia server PVP bez resów. Przeglądając troszkę internety, zauważyłem, że jest bardzo mało serverów PVP. Własnie taki chcę wam zaproponować, być może komuś przypadnie do gustu, okaże się w praniu.

Sezon nad jakim myślałem to 2, być może dobry pomysł żeby się cofnąć te kilka lat do s2 :)

Ogólnie server jest w trakcie tworzenia, data startu jak na razie nie znam, jednakże jeśli wszystko byłoby dopracowane to startujemy.

Nazwa servera: DuelMU PVP

post-1510008-0-44035000-1462270594.png

EXP: 100

DROP: 10

Goldy co 2 h

Oczywiście eventy standardowe na s2

Spoty: po rozrzucane po mapach+ 3-5 arena(4-6 moobkow)

W sklepie brak kamieni

Za czas online na serverze będą naliczne pkt, które później można będzie wymienić na jakiś kamienie

Jeśli macie jakieś pomysł, propozycje, uwagi śmiało piszcie.

Rozważę każdą

Zapraszam do udzielania się w temacie.

Pozdrawiam

Próbka stronki:(niebawem będzie gotowa)
cR0it1r.png

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

zapowiada sie bardzo ciekawie i najważniejsze że to bedzie 2 sezon!! :DD

ale moim zdaniem może bedzie lepiej zrobić tak:

- poniedziałek-piątek - exp20 a w weekendy exp30

- dodać resety.

pozdrawiam

"Trance to nie tylko muzyka. To styl życia, inne, zmysłowe spojrzenie na świat, miłość do głębokiego brzmienia wzbudzającego wielkie emocje.Słuchając możesz skakać albo płakać, poczuć przypływ energii lub też wzruszenie i fale wspomnień. " ;)

Opublikowano

EXP: 200

DROP: 5

Goldy co 5h (2x k1; 2x k2; 2x k3; 1x k4; 1x k5)

Spoty: bez spotów losowe respy mobów na każdej mapie

W sklepie brak kamieni

Za wygranego/utrzymanie cs gildia dostaje dowolny 1 item FO do ustalenia ale 1 item fo to jednak za dużo moim zdaniem

Za czas online na serverze będą naliczne pkt, które później można będzie wymienić na jakiś item. kamienie

Dlaczego takie ustawienia? A no dlatego, bo myślę, że to przyciągnie graczy nie tylko z Polski. Walka będzie nawet o itemy no exc, ludzie będą wszystko sprzedawać, żeby każdą ilość zen zdobyć. Dodatkowo zrobić darmowy teleport do Lorencji bez względu na PK. Wyobraźcie sobie, że ktoś nie ma hajsu na teleport do Tarkanu i leci przez całe Atlans, po drodze mija graczy szukających mobów. Nie będzie afkerów i bociarzy. Gra przynajmniej będzie żywa, bo szczerze przy takich ustawieniach jakie proponujesz będzie to wyglądać tak, że postawią afk'a na 5h i zadowoloni wszyscy, tylko zero rozgrywki i frajdy z gry. Do tego w regulaminie wywalić zakaz PK, KS. Ktoś Ci ksuje? Wołasz gildie i nie wypuszczacie go z bramy przez pół dnia. Nie masz gildii? To znajdz sobie kompanów do gry. Marzą mi sie takie stare czasy jak Psychic Doom. :) Mam nadzieje, że weźmiesz pod uwagę mój post. :D

Chcesz przez wakacje zarobić na elektronikę, bądź inne gadżety? Skontaktuj się PW :)

Opublikowano

zapowiada sie bardzo ciekawie i najważniejsze że to bedzie 2 sezon!! :DD

ale moim zdaniem może bedzie lepiej zrobić tak:

- poniedziałek-piątek - exp20 a w weekendy exp30

- dodać resety.

pozdrawiam

Na ta chwilę od razu mówię, że będzie brak rr.

EXP: 200

DROP: 5

Goldy co 5h (2x k1; 2x k2; 2x k3; 1x k4; 1x k5)

Spoty: bez spotów losowe respy mobów na każdej mapie

W sklepie brak kamieni

Za wygranego/utrzymanie cs gildia dostaje dowolny 1 item FO do ustalenia ale 1 item fo to jednak za dużo moim zdaniem

Za czas online na serverze będą naliczne pkt, które później można będzie wymienić na jakiś item. kamienie

Dlaczego takie ustawienia? A no dlatego, bo myślę, że to przyciągnie graczy nie tylko z Polski. Walka będzie nawet o itemy no exc, ludzie będą wszystko sprzedawać, żeby każdą ilość zen zdobyć. Dodatkowo zrobić darmowy teleport do Lorencji bez względu na PK. Wyobraźcie sobie, że ktoś nie ma hajsu na teleport do Tarkanu i leci przez całe Atlans, po drodze mija graczy szukających mobów. Nie będzie afkerów i bociarzy. Gra przynajmniej będzie żywa, bo szczerze przy takich ustawieniach jakie proponujesz będzie to wyglądać tak, że postawią afk'a na 5h i zadowoloni wszyscy, tylko zero rozgrywki i frajdy z gry. Do tego w regulaminie wywalić zakaz PK, KS. Ktoś Ci ksuje? Wołasz gildie i nie wypuszczacie go z bramy przez pół dnia. Nie masz gildii? To znajdz sobie kompanów do gry. Marzą mi sie takie stare czasy jak Psychic Doom. :) Mam nadzieje, że weźmiesz pod uwagę mój post. :D

Hmmm moim zdaniem exp za duzy, zobaczymy jak inni się wypowiedzą

Drop hmm być może się okazać ze będzie walka o item.. dobra uwaga

"Za wygranego/utrzymanie cs gildia dostaje dowolny 1 item FO do ustalenia ale 1 item fo to jednak za dużo moim zdaniem" Hmm może wykonać w ten sposób, że gildia która utrzyma zamek dopiero dostaje 1 FO item

Zawsze można zastosować antyafk, PKi KS oczywiście dozwolone, cała przyjemność z gry.

Super pomysł aby czas online wymieniać na kamienie. Gratuluje :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli chodzi o exp 200 i rozsypane moby po mapach bez spotów jest to dobre wyjście. :P

Chcesz przez wakacje zarobić na elektronikę, bądź inne gadżety? Skontaktuj się PW :)

Opublikowano

Z jednej strony masz racje, ale jeśli będziemy mieli 200 exp resa się dość sprawnie wbija, a później co? Szukanie najlepszych item? walka o zamek? itp?

Pewnie to masz na myśli? Szczerze powiedziawszy tez jest to rozwiązanie.

Zastanawiam się na EXP 80 i drop 10, typowy hard, w sumie leniuchów nie będzie :P

Spoty  na mapach po 2-4 moobki

Opublikowano

W koncu ktos wpadl na pomysl stworzenia serwera bez resow. Stare dobre S1 badz S2. Moim zdaniem mozesz liczyc na znacznie wiecej online niz wszystkie polskie serwery razem wziete, ktore byly publikowane przez ostatnie dni.

Nie spie***l tego :D

Exp w sumie bez wiekszego znaczenia, ale jednak jakby z tydzien trzeba bylo expic na 400lvl, to tez spoko. W tym czasie mozna juz cos zlapac. Nikt nie chce expic tygodniami zeby wbic 400lvl. Goldy co 2H i w miare dobry drop kamieni, tak zeby mozna bylo zrobic sety na 13. Ustawienia globalowe pralki i kamieni wg mnie sa najlepsze. Max Item +13+16. Max 2 opty exc itemow, ewentualnie item+3opty za mega trudne eventy. W przeszlosci takie serwery byly bardzo polularne i mialy bardzo duzo online. 

Kiedy przewidywany start ?

Opublikowano

W koncu ktos wpadl na pomysl stworzenia serwera bez resow. Stare dobre S1 badz S2. Moim zdaniem mozesz liczyc na znacznie wiecej online niz wszystkie polskie serwery razem wziete, ktore byly publikowane przez ostatnie dni.

Exp w sumie bez wiekszego znaczenia, ale jednak jakby z tydzien trzeba bylo expic na 400lvl, to tez spoko. W tym czasie mozna juz cos zlapac. Nikt nie chce expic tygodniami zeby wbic 400lvl. Goldy co 2H i w miare dobry drop kamieni, tak zeby mozna bylo zrobic sety na 13. Ustawienia globalowe pralki i kamieni wg mnie sa najlepsze. Max Item +13+16. Max 2 opty exc itemow, ewentualnie item+3opty za mega trudne eventy. W przeszlosci takie serwery byly bardzo polularne i mialy bardzo duzo online. 

Otóz tak:

Exp jaki mi przypada do gustu 30, zaś drop dałbym 10.

Goldy do ustawiania, mogą być co 4 g bądź co 12, kwestia do gadania..

Nad ustawieniem pralki jak na globalu, też myślałem, najodpowiedniejsza opcja.

Co do dropu item z wypadajek, serca, gwiazdy, itp, item większe jak +4 nie poleca.

Jedynie dobre item będzie można uzyskać z pralki senior mix, erohim, kundun, zaś jedyną opcja, uzyskania item FO będzie utrzymanie zamku przez 3 walki.(3 tyg)

Co do modułu graczy online, tzn czas gracza będzie przeliczany na pkt, 24h w grze daje 24 pkt, np 1b bedzie kosztował 24 pkt. W sumie wszystko do ustalenia. ( moduł będzie pisany około 1, 5 tyg)

Start ciężko powiedzieć kiedy, nie chce się spieszyć i wszystko dopracować, myślę ze w czerwcu.

Jeśli macie jakieś sugestie proszę pisać

Pozdrawiam

Opublikowano

Exp 20 moim zdaniem za mało, bo będzie to wyglądało, że wszyscy będą afczyć na spotach. Chyba, że w regulaminie nie będzie czegoś takiego jak zakaz pk, ks na spotach to będzie można afkerów zabijać. :D

Opublikowano

Exp 20 moim zdaniem za mało, bo będzie to wyglądało, że wszyscy będą afczyć na spotach. Chyba, że w regulaminie nie będzie czegoś takiego jak zakaz pk, ks na spotach to będzie można afkerów zabijać. :D

Pewnie ze NIE będzie zakazu pk i ks

Opublikowano

Ustawienia wstępne:

Exp: 30

Drop: 10

Sezon II

Inwazje goldów co 6h z tego względu, iż w bok 5 są item z najlepszych setów(vemon itp), z bok'a 4-5 drop exe na 50%, z pozostałych 1-3 drop 100%

Koszt zdjęcia PK: 100000 zen

Koszt /post: 10000 zen

Postacie DL i MG dozwolone od 1 lvl ( nie musimy nabijąc inna do odp lvl'a)

Co do dropu kamieni, najrzadziej będzie leciał chaos po nim soul, a następnie stosunkowo 1,5razy więcej od soula, bless. Procent dropu piórka idzie w parze z soulem.

Pralka:

+10 - 80%

+11 - 70%

+12 - 60%

+13 - 50%

Item z Luck wejdzie wam w 65% zaś bez w 35%

W devias lub lorce bedzię ring PVP

Zapewne będą 2 servery: 1 główny i podsub

Spoty na poszczególnych mapach po 3-6 do 7 moobkow

Brak zakazu PK i KS

Brak webshopa i donate

Liveguard

Na stronie będzie można zrestartować PKT i rozdać sobie od nowa raz na miesiąc

Opublikowano

Moim zdaniem za rzadko. Szybciej bedzie raczej wbic 400lvl od nowa, niz czekac na kolejny reset statow.

Opublikowano

Low exp powinien być jak najbardziej, exp w okolicach 30 JEST OK! :)

Moim pomysłem na urozmaicenie rozgrywki(400 lvl to kilka dni) jest dodanie do dropu itemu/znaku/przedmiotu gdzie uzbieranie X tych itemow będzie pozwoliło zamienić go u admina/stronie/forum na X punktów do rozdania. W ten sposób nawet wbijając 400 lvl dalej siedzieli będą gracze na spotach i dropili ;)

Opublikowano

Ja wciąż czekam na dobry s6e3 (z racji tego ze jest wiecej map niz s2)  z 1rr max, expem 300-500x (nastawiony glownie na pvp a nie na męczarnie lvlowania 20xp lol chociaz np 100 xp nie bylo by tragedia) i punktami za lvl 10/12 (lub np normalnie i max 3-4 rr). Jakos w ogole nie widuje serwow pvp z mid expem dlatego mysle ze to fajny pomysl.

Jakby ladnie ustawic balans pod takie staty fajnie by sie gralo :]

Oczywiscie potrzeba GM-ów zeby robili eventy pvp itd.

Goldy tez by musialby byc ladnie pomyslane mocne (k5 gd , ds itp a nie jakies smieci) i zeby byla konkurencja na meduze i inne bossy. usuniete exc z dropu mobow, usuniete aa bronie (nie koniecznie). Max exc 380lvl (bez socketowych) z meduzy i nie 10 itemow tylko np 2(to samo inne bossy).

Slaby drop acc w LoT ale duzo malutkich spotow (3-4moby)  i brak ich dropu albo bardzo bardzo niski w cc.

Zrobic np zeby raklion i karutan mial wiekszy drop kamykow i moby silniejsze (na max rr co da graczom wyexpionym powod zeby dalej ubijac moby)

Brakuje serwerow ktore dotrwaja do momentu az zrobisz sobie exc lvl 380+ 15 fajny set a przy tym nie sa 1000rr max albo 10xp i nikt nie gra.

Jak ktos ma mozliwosc i mu sie podoba moja wizja to do boju xD

Ustawienia wstępne:

Sezon II

Inwazje goldów co 6h z tego względu, iż w bok 5 są item z najlepszych setów(vemon itp), z bok'a 4-5 drop exe na 50%, z pozostałych 1-3 drop 100%

Co do dropu kamieni, najrzadziej będzie leciał chaos po nim soul, a następnie stosunkowo 1,5razy więcej od soula, bless. Procent dropu piórka idzie w parze z soulem.

Pralka:

+10 - 80%

+11 - 70%

+12 - 60%

+13 - 50%

Brak zakazu PK i KS

Brak webshopa i donate

Liveguard

Ja bym zagral jakby exp byl ze 100-150 i punkty za lvl wiecej niz normalnie albo max reset z 3-4 cos jak pisalem wyzej. tak w ogole jak zrobisz VM z k5 to zaraz ludzie beda latac w max setach bo sobie beda truc goldy albo bugowac. Z drugiej strony mniej bosow na s2, mniej map. Nie wiem czemu ludzie tak lubia s2. Narzekaja na RF a na s2 BK byl OP :P I po co 2 sub serwy?

Opublikowano

Ja wciąż czekam na dobry s6e3 (z racji tego ze jest wiecej map niz s2)  z 1rr max, expem 300-500x (nastawiony glownie na pvp a nie na męczarnie lvlowania 20xp lol chociaz np 100 xp nie bylo by tragedia) i punktami za lvl 10/12 (lub np normalnie i max 3-4 rr). Jakos w ogole nie widuje serwow pvp z mid expem dlatego mysle ze to fajny pomysl.

Jakby ladnie ustawic balans pod takie staty fajnie by sie gralo :]

Oczywiscie potrzeba GM-ów zeby robili eventy pvp itd.

Goldy tez by musialby byc ladnie pomyslane mocne (k5 gd , ds itp a nie jakies smieci) i zeby byla konkurencja na meduze i inne bossy. usuniete exc z dropu mobow, usuniete aa bronie (nie koniecznie). Max exc 380lvl (bez socketowych) z meduzy i nie 10 itemow tylko np 2(to samo inne bossy).

Slaby drop acc w LoT ale duzo malutkich spotow (3-4moby)  i brak ich dropu albo bardzo bardzo niski w cc.

Zrobic np zeby raklion i karutan mial wiekszy drop kamykow i moby silniejsze (na max rr co da graczom wyexpionym powod zeby dalej ubijac moby)

Brakuje serwerow ktore dotrwaja do momentu az zrobisz sobie exc lvl 380+ 15 fajny set a przy tym nie sa 1000rr max albo 10xp i nikt nie gra.

Jak ktos ma mozliwosc i mu sie podoba moja wizja to do boju xD

Ustawienia wstępne:

Sezon II

Pralka:

+10 - 80%

+11 - 70%

+12 - 60%

+13 - 50%

Brak zakazu PK i KS

Brak webshopa i donate

Liveguard

Ja bym zagral jakby exp byl ze 100-150 i punkty za lvl wiecej niz normalnie albo max reset z 3-4 cos jak pisalem wyzej. tak w ogole jak zrobisz VM z k5 to zaraz ludzie beda latac w max setach bo sobie beda truc goldy albo bugowac. Z drugiej strony mniej bosow na s2, mniej map. Nie wiem czemu ludzie tak lubia s2. Narzekaja na RF a na s2 BK byl OP :P I po co 2 sub serwy?

Nie będą od razu latać, bo goldy tak zrobię, żeby je zabić będzie potrzebne PT, bo sam sobie nie dasz z nim rady, dodam wiecej HP Tantalosowi,będziesz musiał go bić w pt z 15 min. Drop exe z boka 50%, wiec tak szybko nie uzbierasz całego seta.

Jak wyżej napisałem brak rr, i na pewno sezon II, dlatego ze ciężko znaleść server s II,a w dodatku PVP...

Sub awaryjnie jeśli była by przyzwoita ilość online odpalam 2 bez wahania.

Pozdrawiam

Low exp powinien być jak najbardziej, exp w okolicach 30 JEST OK! :)

Moim pomysłem na urozmaicenie rozgrywki(400 lvl to kilka dni) jest dodanie do dropu itemu/znaku/przedmiotu gdzie uzbieranie X tych itemow będzie pozwoliło zamienić go u admina/stronie/forum na X punktów do rozdania. W ten sposób nawet wbijając 400 lvl dalej siedzieli będą gracze na spotach i dropili ;)

Masz racje dobry pomysł z dodatkowymi pkt, na razie wolałbym wystartować standardowo, z czasem czemu nie :)

Opublikowano

a co myslicie o tym aby byl to na pol pvp/res serw?

czyli rr mozna by bylo robic tylko w jeden dzien tygodnia przez 12h

jesli ktos sie nie wyrobi lub nabije wczesniej bedzie musial poczekac

i exp na poziomie 30-50

Opublikowano

a co myslicie o tym aby byl to na pol pvp/res serw?

czyli rr mozna by bylo robic tylko w jeden dzien tygodnia przez 12h

jesli ktos sie nie wyrobi lub nabije wczesniej bedzie musial poczekac

i exp na poziomie 30-50

Wg mnie najlepsze w tym serwerze ma byc to, ze jest to serwer BEZ resow i na plikach S2. Serwerow z resami jest jednak mnostwo, a takiego nie ma. 

Opublikowano

W większości sie zgadzam z panem.

Ludzie którzy rzucają sugestie żeby były resy jakiekolwiek nie mają pojęcia co to serwer PVP na S2.

Itemy exe max do dragon, SoDa i odpowiedniki.

Ilość goldów bym dał dosyć sporą, nie tak żeby jeden set + 1 opcja składać miesiące....  Powiedzmy po 10 :D ( Pamiętajmy że w takich serwerach chodzi o brame głównie i CS, a nie tylko i wyłącznie szukanie itemów )

Exp bez większego znaczenia, ale wydaje mi się że lepiej byłoby dać te 100 żeby zwiększyć ilość online, niestety teraz same leniwce, albo Ci którzy nie mają dużo czasu, pierwszy rzut oka na exp i albo wbijają albo nie.

Reszta może wyjść w praniu.

Panie adminie, kiedy testy, dużo testów, miesiąc testów?

Snopi

Opublikowano

Już dawno nawoływałem do stworzenia takiego serwera brawo  ;), Istnieje brazylijski serwer S2 no reset 25x w tej chwili- PlayMu na którym grało mnóstwo ludzi, lecz większość graczy odeszła(w tym ja) ponieważ zdobycie broni 380lvl jest bardzo trudne do teraz nikt nie ma BB+13 oraz pralka ma bardzo mały % (na 8 gaci DK jedne weszły mi na +13) nawiązując do tego nie róbcie takiego hardkorowego serwera, ponieważ ludzie chcą mieć troche zabawy.

Moje sugestie:

-exp 100

-nagroda za wygranie csa- moim zdaniem nie powinno być żadnych nagród, zwycięska gildia ma wystarczająco dużo nagród- dostęp do ancient itemów oraz lord mixa

-możliwość zrobienia resetu statystyk w zamian za pkt naliczone za czas gry

-dl,mg od 1lvl- dobry pomysł

-miejsce pk- brama w devias (usunąć moby z pobliża żeby nie lagowały oraz dodać potion girl z potami)

-sklep potiony,orby,ksiegi,imp,angel,zaproszenia,soczki, reszta do ustalenia

-boki do xdrg set + exe ringi i pedanty

-bronie 380lvl z Schrikerów (ustawić bardzo mały drop)

-reszta dropu itemkow do ustalenia

-drop kamieni średnio-wysoki

Jeżeli admin serwera jest zainteresowany pomocą w sprawie doradzenia ustawień serwa chętnie pomogę(pisać pm)- mam duże doświadczenie w s2 no reset, ponieważ głównie na takich gram (mój ulubiony sezon) powodzenia! :yay:

Opublikowano

W większości sie zgadzam z panem.

Ludzie którzy rzucają sugestie żeby były resy jakiekolwiek nie mają pojęcia co to serwer PVP na S2.

Itemy exe max do dragon, SoDa i odpowiedniki.

Ilość goldów bym dał dosyć sporą, nie tak żeby jeden set + 1 opcja składać miesiące....  Powiedzmy po 10 :D ( Pamiętajmy że w takich serwerach chodzi o brame głównie i CS, a nie tylko i wyłącznie szukanie itemów )

Exp bez większego znaczenia, ale wydaje mi się że lepiej byłoby dać te 100 żeby zwiększyć ilość online, niestety teraz same leniwce, albo Ci którzy nie mają dużo czasu, pierwszy rzut oka na exp i albo wbijają albo nie.

Reszta może wyjść w praniu.

Panie adminie, kiedy testy, dużo testów, miesiąc testów?

Co mogę powiedzieć w 100%, za żadne skarby nie będzie rr, zostaję przy no rr.

Przemyślałem opcje dodatkowych pkt do rozdania poprzez np: jakies eventy - odpada, dlaczego? bo chcę stworzyć server PVP NO RR. Można powiedzieć że to jest priorytetem. A jeśli  ktoś chcę mieć przewage, niech stworzy dobra gildie utrzyma zamek przez 3 walki = 1 item FO

Dążę do tego aby nie latać po tyg w dobrych item, tylko idę w stronę zbierania dobrego seta około 2 miesiące lub więcej.

Co do goldów, racja mogę zrobić ze będzie ich dość sporo, ale dodam im dużo HP, co za tym idzie długo będzie z nim trzeba się męczyć.

Co do exp po waszych wypowiedziach czuje presje nad jego zmianą :) myślę o 60- 90

Testy będa trwały, aż wszystko będzie hulać jak należy, o nich na pewno napisze

Aktualnie pracuje nad konfiguracją i stronka.

Pozdrawiam

Opublikowano

Moim zdaniem exp nie moze byc za niski, bo to zniecheci sporo ludzi. 100x bedzie w sam raz.

Goldow musi byc sporo, bo przy sporej ilosc ludzi online, bedzie zbyt wielki tlok. Mozesz podkrecic goldy, ale tez bez przesady. Lepiej dac im wiecej HP co sprawi, ze bedzie trzeba je bic dlugo, niz podkoksic je tak mocno, ze wiekszosc spadnie na strzala. 

Kasowanie statsow zawsze mozna zrobic za GoblinPointsy. 

Drop kamieni na okolo 1% bedzie spoko. Spokojnie pozwoli to na zrobienie kilku setow w odpowiednim czasie.

P.S. Byl MU Helper na S2 ? Bo juz tak dawno nie gralem, ze nie pamietam :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...