Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Google Chrome-strasznie zżera pamięć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam ostatnio ogromny problem z chrome. Otóż gdy otwieram jedną kartę w Google Chrome, to Menadżer Urządzeń pokazuje mi 3-5 procesów dla jednej karty w przeglądarce, z czego zżerają one różnie od 20k do ponad 100k pamięci RAM. Tak samo jest z każdą inną przeglądarką oprócz Mozilli, bo Mozilla ma jeden proces, który bierze ok. 200k pamięci RAM. Czy to normalne? Wiem, że Chrome ma coś takiego, że do każdej karty jest osobny proces i to by było spoko, gdyby nie to, że do jednej karty mam multum procesów...

Opublikowano

Mam tylko AdBlocka, ale jego nie mam zamiaru odinstalowywać, bo nie chcę się użerać z reklamami, które nie pozwalają korzystać normalnie ze strony...

Opublikowano

­To jest normalne. Wszystkim zjada dużo ramu

Chrome : 300-500 MB

Firefox : 150-200 MB

W tej chwili Edge zabiera najmniej ramu.

50-100 MB

1149730ee7ddaf7UVMV7ZB.gif

Opublikowano

Mam Windows 7. Nie przechodzę na 10, bo już miałem i ten system to totalna porażka. Głównie chodzi mi o to, że jedna karta ma 5 procesów włączonych i każdy proces tak ma, że zżera mi łącznie prawie 400MB. Niby nic, ale zrobiłem eksperyment i włączyłem 6 kart, z których najczęściej korzystam i było 13 procesów i zużycie RAMU'u wynosiło ok. 4GB. To już chyba lekka przesada, nie uważacie? 

Opublikowano

Z czym przesada, skoro nie wiesz jak działa pamięć podręczna systemu to w czym widzisz problem ?   Masz jakiekolwiek problemy z czymkolwiek czy co? Jak na razie przeszkadza tylko ilość zajmowana przez program.  

Menedżer zadań jest tylko do użycia w razie PROBLEMÓW a nie do sprawdzania kiedy się chce użycia pamięci jak nie umie się odczytać jego danych.

Gry zajmują od kilkuset Mb do kilku Gb pamieć  RAM i jakoś nikt nie ma z tym problemów. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ale czy ja piszę cokolwiek o jakiejś grze? Dobrze wiem ile gry zajmują, a w tym temacie chodzi mi o przeglądarkę. Skoro według Ciebie 3GB zajmowane przez przeglądarkę jest normalne, to nie wiem co jest według Ciebie dziwne. Nigdy czegoś takiego nie miałem, zawsze Chrome nie zżerał tyle pamięci. I tak, mam problem. System wolno chodzi. Dla Twojej wiadomości mam 8GB. I proszę Cię, nie pisz mi komentarzy typu "W takim razie nie umiesz tego, tamtego", bo takie komentarze w niczym nie pomagają. Założyłem ten temat po to, aby ktoś spróbował mi pomóc, a nie pisał bezsensowne komentarze jak ty, które i tak nic nie wnoszą... 

Opublikowano

To twoje bezsensowne pisaniny nic nie wnoszą, nie zgłaszasz żadnego problemu z czymkolwiek poza tym że ubzdurało ci się że ma być mniejsze zużycie RAM

Skoro program został dostosowany pod systemy windows tak by jak najmniej obciążać system to nie jest problemem ilość pamięci którą zajmuje.  

System wolno chodzi bo pewnie nie masz doinstalowanych jak należy sterowników albo nawalone bezsensownych programów działających w tle. 

Na jakiej podstawie tak twierdzisz że ma być mniejsze i dlaczego ma być mniejsze zużycie RAM niż masz  ? 

Opublikowano

A dlaczego ma być 5 procesów dla jednej karty? Jedyne co mam włączone to antywirus i programy systemowe oraz Chrome. Gdy mam włączoną przeglądarkę, wtedy system wolno chodzi. Uważam, że gdybym miał 2 procesy od AdBlocka i karty otwartej, a brałoby tyle pamięci ile własnie za 2 procesy nic bym tutaj nie pisał. Chcę rozwiązać w końcu problem miliona procesów dla jednej karty, a jak masz pisać dalej takie komentarze, które mi w żaden sposób nie pomagają, to nie strzęp klawiatury... Z Panem skończyłem już rozmowę w tym momencie.

Opublikowano

A dlaczego ma nie być 20 procesów dla Chrome, w czym to ma przeszkadzać i jaki znowu stwarzać problem ? 

Jak na razie twórcy programu i systemu nie widzą w tym żadnego problemu, tak samo miliony ludzi u których Chrome działa szybciej mniej obciążając system. Tak zrobiono by działały procesy nieużywanych programów czy zakładek w tle. W szczegółowych danych z pamięci Chrome zabiera 2-3 x więcej niż widać, to też ma być problem ? 

System ma setki procesów których nawet nie widzisz, nie jeden program jest użyty dziesiątki razy ( np svhost może być nawet  100x w procesach ) 

Skoro ty nie masz pojęcia o działaniu systemu to raczej rozmowa z tobą wydaje sie bezsensowna jak tak proste rzeczy o budowie programów i współpracą z systemem pod względem jak najmniejszego obciążenia systemu nie docierają do ciebie.. 

Opublikowano

Po to jest stworzony taki pomysł (wiele procesów) żeby użytkownik takiej przeglądarki nie płakał gdy podczas użytkowania wywali mu przeglądarkę, bo jakiś dodatek przestanie działać. Gdyby wszystko było zbite w jeden proces to awaryjność przeglądarki by wzrosła. Ilość procesów przeglądarki nie ma nic do wydajności/zużycia CPU. Jak masz problem z użyciem pamięci to przeinstaluj przeglądarkę albo ją zmień. 

Opublikowano

Ilość procesów przeglądarki nie ma nic do wydajności/zużycia CPU. Jak masz problem z użyciem pamięci to przeinstaluj przeglądarkę albo ją zmień. 

Wystarczy zainstalować wersję x64 , na pewno działa o wiele lepiej pod systemem x64 i zużywa nawet WIĘCEJ RAM niż jej odpowiednik x32 który ma i nie powoduje żadnych problemów z pamięcią. 

Jeśli ktoś twierdzi że ma problemy z pamięcią mając jej do dyspozycji  8 Gb to tylko wina złych sterowników albo zasyfienia procesami innych programów. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...