Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Telewiozr CRT - Niewyraźna Czcionka

srakalak123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Posiadam telewizor Sony Trinitron 29 KV 29, mam pewien problem. Gdy wyłączę go na 1/2/3 godziny, lub więcej to po włączeniu obraz przez chwilę jest naprawde dobry, litery czytelne itd. Jednak gdy pochodzi minute, lub więcej to obraz staje się nieostry, nie mówię tutaj (chyba) o niczym innym tylko czcionce. Postacie gdy np. Oglądam mecz wyglądają dobrze, boisko oraz piłka też, ale scoreboard już nie, podobnie litery w opisie kanału na dekoderze. Dziwi mnie bo po dłuższym wyłączeniu i ponownym włączeniu przez minutę czcionka jest naprawde dobra, a potem kicha.
Wiecie może co może być tego przyczyną?

Lubisz Serie A? Napisz do mnie na PW! 

Opublikowano

@Ktosiu
Jest stary, ale to normalne, że po dłuższym wyłączeniu i ponownym uruchomieniu czcionka przez chwilę jest dobrej jakości, a potem znów słabej?

Opublikowano

Co ty chcesz od TV mającego 12-14 lat, żeby działał jak nowy?  Nie ma sensu szukać jaka to ustaka przecież i tak nie masz pojęcia o naprawie, tym bardziej że taniej wyjdzie kupić nowy niż naprawiać.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu
Niczego nie oczekuje. Pytam się tylko czy: "to normalne, że po dłuższym wyłączeniu i ponownym uruchomieniu czcionka przez chwilę jest dobrej jakości, a potem znów słabej?"

Opublikowano

To otwórz TV i sobie namierz usterkę, ciężko zrozumieć że się psuje? Zapłać to serwis powie co. 

Opublikowano

@Ktosiu
WIEM, ŻE TO MOŻE BYĆ WINA USTERKI, ALE PYTAM SIĘ CZY KTOŚ MOŻE WIEDZIEĆ JAKI JEST TEGO POWÓD, W TYM WYPADKU JAKIE USTERKI WCHODZĄ W GRE. ZACZYNAM PODJERZEWAĆ, ŻE PISZESZ TYLKO PO TO ABY NABIJAĆ SOBIE KOLEJNE POSTY. Wybaczcie za caps, ale może teraz do niego dotrze, o jakie informacje prosze.

Opublikowano

Przecież napisałem : PSUJE SIĘ TV ( jakiś  układ scalony, rezystor, kondensator, może jakiś kwarc sie rozstroił od wilgoci albo cewka, może tylko jakieś styki zaśniedziały i wystarczy wyczycić, itp dziesiątki innych możliwych do wyszukania  uszkodzeń TV) , co się psuje powie może serwis jak go otworzy i znajdzie usterkę.

Powodem może być stary sprzęt, kot sąsiada, ziewanie przed telewizorem czy jedzenie nad klawiaturą, używanie TV ( na 99% to główny powód psucia się ) , wilgotność, zjebany kabel sygnałowy video, wypalający sie kineskop, COKOLWIEK bo TV się psuje ze starości. 

p.s. Człowieku , trochę myślenia na przyszłość. Jak można powiedzieć która z setek części w TV jest uszkodzona nie sprawdzając tego ! 

​Zwykle w TV nie naprawia sie jednej części czy kilku tylko wymienia od razu całą płytę główna czy uszkodzony moduł ( jeden z dziesiątków na płycie). 

Opublikowano

Nie mogłeś tak odrazu napisać? Oszczędziłbyś mi i Sobie niepotrzebne nerwy!

Dzięki za objaśnienie, nie wiedziałem, że może być tyle potencjalnych usterek wpływających na obraz.

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...