Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc przy wyborze zawodu

Ahsavin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! :-D Stoję przed bardzo ważna decyzją w moim życiu, a mianowicie wyborem zawodu. Jestem w 3 kl. gimnazjum. Interesuje się elektroniką, komputerami, samochodami. Lubię sobie pomajsterkowac :-P Każdy mi poleca, abym szedł do technikum morskiego na mechanika okrętowego albo nawigatora morskiego. Moje pytanie jest następujące: czy opłaca się iść w tym kierunku? Na czym polegała by moja praca i ile bym zarabiał? Jeśli jest to nie opłacalne to w jakim innym kierunku iść się uczyć? Od razu mówię, że medycyna, prawo, itd. nie są w moim guście :-D Pozdrawiam!

1389013997-U952019.png

Opublikowano

Elektromechanik pojazdów samochodowych. Teraz co drugi samochód to sama elektronika więc jest to jak najbardziej przyszłościowy zawód.

*Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Mechatronik, elektryk, informatyk może też być (w technikum gdzie ja idę to majstrują tam przy komputerach dużo) mechanik...

Ja idę na cyfrowe procesy graficzne :v

Powodzenia w dostaniu się ;)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

programowanie, programowanie i jeszcze raz programowanie. Będziesz mógł robić software do aut :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Nie radzę pchać się na informatyków, jest już tego więcej niż w dziale bankowości. Wybierz zawód, który spełni dwa wymagania: Chcesz go wykonywać i jest w niszy, wtedy będziesz mógł wybierać w ofertach, a jeśli będziesz dobry to i negocjować swoje wynagrodzenie/warunki pracy ze względu na relatywnie niską konkurencję.

sygna.png

Opublikowano

Nie radzę pchać się na informatyków, jest już tego więcej niż w dziale bankowości. 

co z tego skoro dalej są potrzebni?

Opublikowano

Dzięki za pomoc. A o technikum morskim się ktoś wypowie?

Słuchaj sama nazwa wskazuje morskie czyli praca na statkach. Musisz sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie czy chcesz pracę w której będziesz wychodził w kilkumiesięczne rejsy. Mechanik okrętowy to praca w maszynowni okrętowej przy silnikach i wszelkich mechanicznych sprawach. Warunki pracy dość ciężkie. Hałas, smród i praca w ,,podziemiach'' okrętu ale pieniążki mogą być spore. W dodatku prawdopodobnie dostaniesz jakieś dodatki do pensji/emerytury za pracę w niekorzystnych warunkach. Jeśli chodzi o nawigatora to jest to przyjemniejsze stanowisko. Mimo, że przy w dzisiejszych czasach statek/okręt praktycznie płynie sam to nawigator musi mieć w małym palcu matematykę i znajomość nieba. Praca dość przyjemna aczkolwiek czasem stresująca. Co do wynagrodzeń to zależy od firmy/stopnia w marynarce. Na oba zawody jest popyt przynajmniej w trójmieście. Inna sprawa jest w marynarce gdzie okręty stoją w porcie i dalsze rejsy są 2-3 razy w roku a inna w marynarce handlowej gdzie wypływasz na kilka miesięcy i wracasz na 2-3 tyg do domu.

Cyrk.png

Opublikowano

Nie radzę pchać się na informatyków, jest już tego więcej niż w dziale bankowości. Wybierz zawód, który spełni dwa wymagania: Chcesz go wykonywać i jest w niszy, wtedy będziesz mógł wybierać w ofertach, a jeśli będziesz dobry to i negocjować swoje wynagrodzenie/warunki pracy ze względu na relatywnie niską konkurencję.

może i jest wielu informatyków, ale to raczej ci, którzy szli żeby skonczyc technikum. informatyk teraz ma duży popyt, ale akurat na ten zawód do jakiejś firmy na helpdeska praktycznie bez podstaw, wszystko mozna sie nauczyc w pracy i zarabiać niezłą sumkę. 

ja jak najbardziej polecam na przykładzie brata. (lubie słuchać wydarzen z zycia  B) )

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Nie radzę pchać się na informatyków, jest już tego więcej niż w dziale bankowości. 

co z tego skoro dalej są potrzebni?

może i jest wielu informatyków, ale to raczej ci, którzy szli żeby skonczyc technikum. informatyk teraz ma duży popyt, ale akurat na ten zawód do jakiejś firmy na helpdeska praktycznie bez podstaw, wszystko mozna sie nauczyc w pracy i zarabiać niezłą sumkę. 

ja jak najbardziej polecam na przykładzie brata. (lubie słuchać wydarzen z zycia  B) )

Panowie, zauważcie, że on dopiero ma zamiar zacząć naukę w tym kierunku, nie ubiega sie o pracę teraz. Nauka zajmie mu kilka lat, przy takim przyroście, kiedy nadejdzie już jego 5 minut kariery będzie jednym z wielu wielu szaraków bez doświadczenia, z takimi samymi kwalifikacjami jak inni.

Co za tym idzie, już na starcie będzie miał ograniczony wybór, lub przymus dostosowania sie do warunków potencjalnego pracodawcy.

Brzmi jak głupoty, wiem, ale statystyki nie kłamią.

Dalej, nawet jeśli dostanie już swój etat, to nadal wokół będzie masa innych konkurentów, będzie musiał być naprawdę dobry, a znów, znakomita większość fachowców to tak naprawdę przeciętniacy.

Jeśli chcesz, wybierz informatyka i śmiało idź w tym kierunku, nadal większość Ziemian to neandertalczycy, którzy myślą, że w komputerze zamknięte są smoki i czarodzieje, miej jednak na uwadze, że Twoje pokolenie i każde następne to młodzi ludzie, którzy ujarzmili już te smoki :)

sygna.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...