Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitor ... pytanie.

Mandblo3331

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy monitor ma wpływ na FPS?

Chodzi mi o to ,ze znam bardzo dużo osób , które mają gorsze komputery i parametry niż ja a mają  3x więcej fps niż ja.

Mój monitor ma 60Hz i właśnie tyle mam we wszystkich grach fps . Problem polega na tym , że nie wiem czy jest sens kupić lepsze np. parametry do komputera jak i tak monitor to ograniczy do 60fps - chyba ,ze monitor będzie wyswietlal 60 klatek/s i tyle będę widział a tak jakby będę miał więcej FPS.

Wytłumaczy mi ktoś o co w tym wszystkim chodzi bo nie mogę się domyślić ;c?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chodzi o rozdzielczość monitora to ma to wpływ duży na ilość fps.

Jeśli chodzi o Hz to nawet jeśli masz 300 fps to i tak teorytycznie widzisz około 60 fps (na monitorze 60Hz)

Z doświadczenia wiem, że i tak im więcej fps to tym obraz wydaje się płynniejszy bez względu na Hz (ale to może tylko ja).

Tak więc im więcej monitor ma Hz i im więcej masz fps to tym obraz jest płynniejszy.

Natomiast jak masz 60 fps, a monitor 144Hz to zakup bez sensu bo nie da ci to większej płynności.

Moim zdaniem lepiej kupić lepsze wnętrzności niż lepszy monitor chyba, że grasz profesjonalnie to inna sprawa...

Ale zgaduje, że jesteś graczem zwykłym i nie myśl, że więcej fps niż 60 czy lepsza myszka zrobi z Ciebie pro gracza.

Tyle ode mnie.

A co do pytania: "Chodzi mi o to ,ze znam bardzo dużo osób , które mają gorsze komputery i parametry niż ja a mają  3x więcej fps niż ja."

To mają albo ustawioną mniejszą rozdzielczość albo mniejsze opcje graficzne ponieważ nie jest to możliwe by mieli aż 3x więcej fps na gorszym PC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...