Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitor i wpływ na fps

Mandblo3331

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy monitor ma wpływ na FPS?

Chodzi mi o to ,ze znam bardzo dużo osób , które mają gorsze komputery i parametry niż ja a mają  3x więcej fps niż ja.

Mój monitor ma 60Hz i właśnie tyle mam we wszystkich grach fps . Problem polega na tym , że nie wiem czy jest sens kupić lepsze np. parametry do komputera jak i tak monitor to ograniczy do 60fps - chyba ,ze monitor będzie wyswietlal 60 klatek/s i tyle będę widział a tak jakby będę miał więcej FPS.

Wytłumaczy mi ktoś o co w tym wszystkim chodzi bo nie mogę się domyślić ;c?

Pozdrawiam

Opublikowano

Oczywiście, że monitor ma wpływ na FPS, a konkretnie jego rozdzielczość. Podłączając przykładowy komputer do monitora o rozdzielczości 1280:720 oraz do 1920:1080 na tym drugim będziesz miał widocznie mniej FPS, bo komputer będzie miał sporo więcej pikseli do wygenerowania.

Opublikowano

Nie ma kompletnie żadnego wpływu, no chyba że to monitor z GSYNC. 

To co podajesz to tylko indywidualne parametry monitora , jaki masz monitor takie możesz mieć. 

To jak ustawi sobie użytkownik grę, jej rozdzielczości, odświeżanie czy wyłączenie synchronizacji to ustawienia GRAFIKI i wydajnośi komputera.  O to raczej chodzi w pytaniu

np  monitor wyświetla 60 klatek na sekundę będzie zawsze miał 60 i ani klatki więcej na monitorze choćbyś miał setki FPS w grze , 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ale chodzi mi o to ,ze w grach mam o wiele mniej fps niż znajomi chociaż mam lepszy komputer ;/ Nie wiem czy to jest jakos ograniczone i przez co ale na 100% powinienem mieć więcej niż 60fps w grze na takim sprzęcie

Opublikowano

To już twoja wina że  ustawiasz za wysoko wymagania czy źle ustawiasz grę czy system pod najlepszą wydajność gry. 

Jakikolwiek monitor podepniesz będzie to samo bo nigdy monitor nie ma wpływu na FPS, ciężko to zrozumieć? 

Opublikowano

Wyłącz V-SYNc (synchronizacja pionowa) i zobacz jak jest.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ktosiu nie pytałem już o monitor tylko o to co mam zrobić ,żeby zwiększyć ilość fps i co może to ograniczać np. jakiś tryb , program itd....

Miszkurkam a co to wpłynie na jakość obrazu  czy cuś?

Opublikowano

Ktosiu nie pytałem już o monitor tylko o to co mam zrobić ,żeby zwiększyć ilość fps i co może to ograniczać np. jakiś tryb , program itd....

Miszkurkam a co to wpłynie na jakość obrazu  czy cuś?

Synchronizacja pionowa to ustawianie FPS'ów do  maksymalnej ilości klatek jakie może twój monitor wyświetlić (oznaczane w Hercach), czyli Hz) np. 60Hz to maksymalnie 60FPS'ów.

Nie oznacza to jednak, że będziesz miał zawsze np. 60FPS'ów, tylko jest to maksymalna ilość. Może być wtedy mniej.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Najpierw ustaw grę i system na najlepszą wydajność i sprawdź sobie jakość, zwykle podwyższanie FPS przez zmianę parametrów gry w dół wpływa gorzej na jakość obrazu.  Normalnie praktycznie tego nie widzisz jak zmiany niewielkie. 

V-SYNC jest parametrem GRAFIKI i nie ma nic wspólnego z jakością czy podwyższeniem FPS.  Ogranicza tylko ilość wyświetlanych klatek do wielkości którą może wyświetlić. 

Jeśli osiągasz wiecej niż masz to będziesz miał więcej FPS ale bardziej może pływać FPS w grze ( i tak monitor nie wyświetli więcej jak 60 bo to nie jest możliwe) .  Chyba takie wytłumaczenie cię zadowala.  

Wyłącz i sprawdź jak działa ale w tym przypadku możesz liczyć ( nie zawsze )  nawet na spadki poniżej aktualnych FPS 

Opublikowano

Jak masz mało i wyłączysz vsync to nadal będzie tyle co masz  , vsync ogranicza tylko do częstotliwości monitora ( 60 Hz to do 60 FPS )  

Opublikowano

Nie, to ty nie rozumiesz. Jeśli masz 40fps z monitorem 60hz to wyświetla ci 40fps, jeśli kolega ma 300fps i monitor 60hz to jemu wyświetla 60 na monitorze. 

Więcej hz i fps - większa płynność obrazu. Ale jeśli masz 120hz i 40fps to nadal masz to 40fps.

Ktosiu się już rozpowiadał, że G-sync z monitorem 144hz i tak maksymalnie wyświetli 80fps, nie wiem jak on to wyliczył, ale tak mówi.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Ktosiu się już rozpowiadał, że G-sync z monitorem 144hz i tak maksymalnie wyświetli 80fps, nie wiem jak on to wyliczył, ale tak mówi.

Maksymalnie wyświetli połowę 72 FPS albo  144 FPS , zwykle granicę określa monitor na podstawie danych z grafiki , pozwala to na IDEALNĄ synchronizacje typu ilość klatek gry wyświetlana zgodnie z częstotliwością monitora. 

80 fps to dla monitorów 160 HZ , lepszych jak na razie nie ma , to teoria

Najlepiej GSYNC działa w granicach 60 Hz do 80 Hz ( 60 -80 FPS )  i można powiedzieć że dzięki sposobowi synchronizacji klatek obraz jest bardziej płynniejszy niż przy 2-3x większej ilości FPS, brak praktycznie lagów . Zyskuje się na wydajności gry która nie napierdala nadmiaru  klatek bezsensownie , koledzy przy tych swoich 200 - 300 fps widzą i tak tyle ile monitor pokaże zwykle te kila razy mniej 60-80 klatek tylko kosztem zwiększenia  obciążenia gry na zrobienie tych ich FPS 

Mówiąc prościej, jesli masz 40-50 fps jak piszesz na dobrym sprzęcie nie jest winny monitor ani grafika tylko konfiguracja gry ( zbyt wysokie wymagana ustawione ) , ustawienia systemu czy sterowniki czy jakiekolwiek inne ustawienia.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...