Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana częsci? Dokupienie ram?

TrokersPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam pewną sprawę dotyczącą mojego komputera. 
Mój komputer ma juz około 4-5lat, wiec jest już trochę stary. Nagrywam na youtube gry(głównie minecrafta). Nagrywam w 720p60fps OBS'em z 10k bitrate i jest to jakość ok, ale z płynnoscią jest gorzej, do tego mam czasami spadki fpsów 200-100, przy większej akcji nawet do 150-90. Próbowałem nagrywać frapsem, bo jakość jest lepsza i płynność tak samo lecz czy nagrywam w 60fps frapsem czy w 120fps to w grze mam 50-40fpsów. Nie wiem od czego to zależy... czy muszę po prostu kupić sobię lepsze częsci, czy więcej ramu, czy może coś źle ustawiam. 
Specyfikacja mojego komputera:
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 550 Ti
Procesor: Intel Core i5 760 2,80GHz
Windows 10 Pro
4GB Ram(dostępne 3,49GB)
32-Bitowy system, procesor x64

Co mógłbym wymienić lub dokupić, żeby mieć więcej fps, lepszą płynność na filmach(60fps bez spadków lub nawet 120fps) tak żeby było w miarę tanio i dobrze? 
Jak możecie to podajcie mi kilka opcji do wyboru i napiszcie które polecacie najbardziej. 
Pozdrawiam :)

Opublikowano

Najpierw to zmień system na x64 bitowy i dokup  4Gb   RAM 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czemu zmienić system na x64?

­

Opublikowano

To po cholerę ci więcej RAM jak nie zmienisz ? 

Opublikowano

Czemu zmienić system na x64?

­

Na systemie x32 nie możesz mieć więcej ram niż 4GB.

Opublikowano

To po cholerę ci więcej RAM jak nie zmienisz ? 

A czy dodanie RAM zwiększy mi wydajność w grze i ograniczy spadki fpsów podczas nagrywania? 

­

Opublikowano

Może tak , może nie bo to wcale nie musi zależeć od RAM. ( głownie zależy )

Masz po prostu za mało RAM na nowsze gry i nagrywanie. 

Opublikowano

­Zmniejszasz bitrate, sprawdzasz wydajność i tak dalej aż będziesz zadowolony.

Wgl kto narzeka na 90 fps+ przy nagrywaniu?

1149730ee7ddaf7UVMV7ZB.gif

Opublikowano

­Zmniejszasz bitrate, sprawdzasz wydajność i tak dalej aż będziesz zadowolony.

Wgl kto narzeka na 90 fps+ przy nagrywaniu?

Ziomek - zmniejszenie bitrate - pogorszenie jakości i płynności, a mi chodzi o polepszenie.

Nie narzekam na 90fps+ tylko na spadki fps.

A nawet jeśli to wbij sobie do minecrafta, pograj chwilę na 60 fps, później na 90fps a później na 120fps lub 240fps stałych. Zobaczysz ogromną różnicę :) 

Mogę ci wysłać dla porównania moje filmy w 60fps z tymi 90-150fpsami i filmy ziomka w 120fps gdzie ma 200fps+ w minecrafcie.

Zobaczysz ogromną różnicę... 

­

Może tak , może nie bo to wcale nie musi zależeć od RAM. ( głownie zależy )

Masz po prostu za mało RAM na nowsze gry i nagrywanie. 

Myślę, że Minecraft jest dość starą grą i 4gb ram to nie jest tak mało na nagrywanie go :P 

Opublikowano

To zmień system i dokup RAM dowiesz się wtedy czy to było powodem spadków. 

Jeśli nie było i dalej to samo jak przed dokupieniem RAM i zmianą systemu  jest inny powód,  jak wyraźnie napisał wyżej problemem jest użytkownik którego ogranicza tylko za duże bitrate na słabym sprzęcie albo jeszcze inny powód 

Może Minecraft jest starą grą ale wymagającą dużo  RAM, zresztą ja się nie znam jesteś pewnie ekspertem od tej gry i sprzętu. 

Opublikowano

To zmień system i dokup RAM dowiesz się wtedy czy to było powodem spadków. 

Jeśli nie było i dalej to samo jak przed dokupieniem RAM i zmianą systemu  jest inny powód,  jak wyraźnie napisał wyżej problemem jest użytkownik którego ogranicza tylko za duże bitrate na słabym sprzęcie albo jeszcze inny powód 

Może Minecraft jest starą grą ale wymagającą dużo  RAM, zresztą ja się nie znam jesteś pewnie ekspertem od tej gry i sprzętu. 

10k bitrate to nie jest w cale dużo jeżeli masz preset ustawiony na ultrafast (jeżeli wiesz o co chodzi).

I nie jestem żadnym specjalistą. Po prostu piszę to co myślę i próbuję znaleźć inny powód tego. 

­

Opublikowano

To szukaj dalej , według ciebie  zmniejszenie bitrate nie jest rozwiązaniem a raczej na pewno według mnie jest rozwiązaniem problemu spadku fps.

Może rozwiązaniem jest rozbudowa ale o tym dowiesz się jak zrobisz. 

Opublikowano

To szukaj dalej , według ciebie  zmniejszenie bitrate nie jest rozwiązaniem a raczej na pewno według mnie jest rozwiązaniem problemu spadku fps.

Może rozwiązaniem jest rozbudowa ale o tym dowiesz się jak zrobisz. 

Ale nie rozumiesz, że ja chcę mieć lepszą jakość i żeby nie było spadków fps? Teraz jakoś idzie nagrywać obsem w 90-150 fps przy tym 10k bitrate 60fps, ale jak chce nagrywać w lepszej płynnosci/jakości np. frapsem to mam po 50 i nie wiem czym to jest spowodowane. Szukam różnych opcji, żeby sobie pomóc. Czy coś wymienić czy dokupić czy coś.

­

Opublikowano

To ci napisałem, dowiesz sie jak cokolwiek zmienisz. Nikt nie jest w stanie stwierdzić czy będzie lepiej . Jak na razie to  wina tylko za dużego bitrate 

Opublikowano

To ci napisałem, dowiesz sie jak cokolwiek zmienisz. Nikt nie jest w stanie stwierdzić czy będzie lepiej . Jak na razie to  wina tylko za dużego bitrate 

W frapsie nie ma bitrate xD

­

Opublikowano

Ubawiłeś mnie, skoro zapisuje obraz to musi w jakiejś jakości z jakimś bitrate.  Zależy od użytego kodeka i jakości ( FPS ) zapisywania. Zwykle najwyższa jakość i najwyższe bitrate ustawia sam. 

Zwykle Fraps nagrywa nieskompresowany obraz przeznaczony do obróbki, OBS robi to samo tylko możesz sobie ustawić parametry wyjściowe nagranego materiału.  

Opublikowano

Po prostu zmniejsz bitrate i sprawdź jak to by działało. Nikt Ci nie każe zmieniać bitrate na stałe - po prostu sprawdź jak będzie chodziła przy nim gra. :)

Z tego co wiem i testowałem Fraps trochę bardziej powoduje spadki FPSów niż np. OBS.

Jeśli to nie zadziała to prawdopodobnie będziesz musiał zwiększyć RAM. Przy RAMie powyżej pojemności 4GB musi być system 64-bitowy, tak, jak pisał @Avast76 . Więc być może i system do wymiany.

Póki co po prostu sprawdź, jak to będzie chodziło przy innym bitrate, lub przy innych programach.

Pozdrawiam

:)

Opublikowano

A jaki masz budzet w ogole i zasilacz? Jakbys kupil jakas nowszego gtxa, np 660 uzywka, ze 400zl dasz, ale mozesz nagrywac shadowplayem, z*******y program, wcale fps nie tracisz w sumie, a full hd@60fps 

steam: /awesomeplayer1337

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie twórz dwóch tematów. http://www.mpcforum.pl/topic/1543342-co-wymieni%C4%87-jako-pierwsze/page-1#entry13052193

Temat wyjątkowo nie leci do kosza, bo ma dużo odpowiedzi.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...