Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Największe kradzieże w grach MMO

jimmyblack

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

O jakiej największer kradzieży w ramach gry MMO słyszeliście? Liczą się jedynie "uczciwe" kradzieże dokonane za pomocą mechanik gry. Czyli odpadają kradzieże kont, hacki, wykorzystanie bugów itp.

Mi udało się dotrzeć do kradzieży z EVE, gdzie wartość łupu w przeliczeniu na realną walutę wynosiła 170.000$. Czy znacie przypadek gdzie skradziono więcej?

Pozdrawiam Jimmy

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Ja kiedyś sprzedałem konto w lolu za kwotę z grubsza przekraczającą granicę wykroczenie - przestępstwo i odzyskałem je za pomocą supportu.

A co do naprawdę kozackich kradzieży to kilka lat temu znajomy również grający w EVE online opowiadał mi że okradli Polaków z jego gildii (czy jakoś inaczej się to nazywało) na ok 40 000 zł. Jakieś statki, ale nie ogarniam jak można w tej grze coś ukraść bez nieczystych sztuczek (keyloggery/cheaty etc), osobiście widziałem tylko przelotnie jak ktoś inny gra.

sygna.png

Opublikowano

Na koreańskim Lineage 1, gra się zglitchowała przy trejdzie jednego z najrzadszych itemów (coś koło 24.000$) i jeden z graczy stracił go nie otrzymawszy zapłaty, support się na niego wypiął a drugi gość lata sobie z tym itemkiem do dziś.

Opublikowano

@up

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o kradzieże, które spowodowane były błędami gry.

@.Yoshiaki

Jesteś w stanie podać mi więcej szczegółów, lub jakiś kontakt? Nie udało mi się wygooglować nic o tym zdarzeniu.

Można kraść bez hacków używając jedynie mechanik gry. Mówi o tym mój przykład z EVE. Ludzie sami przekazywali swoje fundusze w inne ręce.

Opublikowano

Ja tam tylko słyszałem o jakiejś kradzieży w Tibii kiedyś to ponad 100 000 $ wyniosło.

No ale wiadomo to Tibia a z tego co się orientuje to jeśli ktoś się troszkę postara to na prawdę można fajne pieniądze z tego wyciągnąć.

Opublikowano

Któryś z moich znajomych ma exploita na wszystkie dostępne serwery metina, aiona, cabal i kilka innych gier, niby nic pobiera ledwo po 1 do 10 jednostek waluty w danej grze z losowych setek tysięcy kont i potem sprzedaje albo sam kupuje co droższe itemy którymi handluje, przez rok w żadne grze nie zablokowano jeszcze i nie wykryto go, to się nazywa sztuka oszustwa.    ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ja kiedyś sprzedałem konto w lolu za kwotę z grubsza przekraczającą granicę wykroczenie - przestępstwo i odzyskałem je za pomocą supportu.

To raczej oszustwo, a przy oszustwie nie ma granicy "wykroczenie-przestępstwo", każde oszustwo jest przestępstwem. :P

Opublikowano

@jimmyblack

Z tego co pamiętam to w sumie było włamanie, ukradli Polakom kilka statków z górnej półki, i podobno była zadyma jak cholera. Być może jest w sieci jakaś informacja na ten temat bo bez policji się nie obeszło. Popatrzę w wolnej chwili, może złapię kontakt do tego gościa (nie rozmawialiśmy przez 2-3 lata) i jak będę miał więcej szczegułów to podeślę ci na PW.

@554461402688252517908.png Smoguś

Konto odzyskałem po 1,5 miesiąca od sprzedaży, a chodziło mi o to, że kradzież do pewnej kwoty jest traktowana jako wykroczenie, a w górę jako przestępstwo podlegające karze ograniczenia lub pozbawienia wolności.

Oni to potraktowali jako kradzież a nie oszustwo ;)

#edit

MAM! Znalazłem w historii na GG, oficjalny temat:

http://eve-centrala.com.pl/index.php/topic,11995.0.html?PHPSESSID=79f558143d20416fc5156f4427076e21

Czyli to jednak było włamanie, czyli nie dokonano kradzieży za pomocą mechanik gry, sorki za narobienie nadziei :P

sygna.png

Opublikowano

A znacie jakieś gry, poza Minecraftem, które umożliwiają prawdziwą kradzież jako jeden z elementów gry?

Opublikowano

A znacie jakieś gry, poza Minecraftem, które umożliwiają prawdziwą kradzież jako jeden z elementów gry?

Co rozumiesz przez "kradzież jako element gry" ?  W każdej grze z możliwością handlu z innym graczem możesz kogoś okraść.

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

Opublikowano

isamu kiedyś miał serw do metina PompaMT2 który pohulał 2 tygodnie, ludzie wydali w uj kasy na IS a On zamknął serw i otworzył drugi ravia

później zaczął wyzywać FuBu od zlodzieji i wybił się na fejmie dzieci

a teraz namawia ich do klikania w reflinki :)

#historia_krula_gimnazjuf

Opublikowano

dowiedziałem się, że w grach rust oraz ark można budować bazy, które są okradane przez innych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...