Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Numery "na kartę" zostaną wyłączone?

xVendrome

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dlaczego ma nie wejść? Jest większość, więc sobie zagłosują i tyle.

Pomysł nie jest mądry, ale jak chcą to wprowadzą.

Bezpieczeństwa nie zwiększy w żadnym stopniu ta ustawa, właściciela karty można zamaskować różnymi sposobami ;)

Opublikowano

Zamiast nie wpuszczać terrorystów do kraju to wolą utrudniać normalnym ludziom zycie. fck logic 

Tak, tak. Wiem, w polsce też są terroryści. 

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngDarth Bat Nie poprawi, taką rejestrację numerów nie problem ominąć, są też inne sposoby kontaktu, niemonitorowane, więc co to da? Nic.

Ale zawsze znajdzie się chociaż kilku, którym się to nie uda, zawsze coś. Po za tym, nie wiadomo bo jeszcze nic nie wprowadzono i nie ma dowodów na to jakie są efekty.

­

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngDarth Bat Nie poprawi, taką rejestrację numerów nie problem ominąć, są też inne sposoby kontaktu, niemonitorowane, więc co to da? Nic.

Ale zawsze znajdzie się chociaż kilku, którym się to nie uda, zawsze coś. Po za tym, nie wiadomo bo jeszcze nic nie wprowadzono i nie ma dowodów na to jakie są efekty.

­

I przez te kilka osób, miliony normalnych ludzi mają udostępnić swoje dane operatorowi? 

Terroryści i tak mają inne metody na kontakt ze sobą, a gdy wprowadzą taką ustawę, to na pewno nie będą korzystać z telefonów na kartę.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Każda ustawa mająca utrudnić życie ludziom łamiącym prawo, utrudnia jedynie normalnym obywatelom, jak potencjalny terrorysta będzie potrzebował krytego numeru to go zdobędzie :>

Opublikowano

I przez te kilka osób, miliony normalnych ludzi mają udostępnić swoje dane operatorowi? 

­

Przez te kilka osób, które mogą pozbawić nawet setki jak nie więcej żyć niewinnych osób, to miałeś na myśli?

Jakie to dane są w telefonie takie restrykcyjnie wzbronione dla wiedzy obiektywnych osób trzecich, których kompletnie nie obchodzi czyjeś życie romantyczne lub coś w tym stylu? Zdjęcia kroku, seksty czy gdy mamusia komuś każe iść po bułki, a może błędy ortograficzne? Ludzie piszą/mówią tak jakby byli nie wiadomo kim i mieli nie wiadomo jak wielkie sekrety do ukrycia.

Opublikowano

­

Przez te kilka osób, które mogą pozbawić nawet setki jak nie więcej żyć niewinnych osób, to miałeś na myśli?

Jakie to dane są w telefonie takie restrykcyjnie wzbronione dla wiedzy obiektywnych osób trzecich, których kompletnie nie obchodzi czyjeś życie romantyczne lub coś w tym stylu? Zdjęcia kroku, seksty czy gdy mamusia komuś każe iść po bułki, a może błędy ortograficzne? Ludzie piszą/mówią tak jakby byli nie wiadomo kim i mieli nie wiadomo jak wielkie sekrety do ukrycia.

To dlaczego nie zakażemy milionom ludzi używania noży kuchennych? Większość osób używa ich do smarowania chleba, może się jednak trafić kilka osób które kogoś zabiją. 

Najlepiej by było wstawić wszystkim chipy pod skórę, co z tego że przestępcy to tylko mały ułamek społeczeństwa, niech wszyscy będą pod kontrolą.

Chodzi o dane osobowe! Mam w tej chwili telefon na kartę i nie chcę by mieli u siebie w bazie moje dane. Nie jestem terrorystą, a czuję się jakbym był o to podejrzewany, musząc dostosować się do tej być może przyszłej ustawy.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

no to przestań używać telefonu, przecież mamy XXI wiek, można wszystko przez internet załatwić 

To samo zrobią terroryści, którzy nie będą chcieli by ich namierzono.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Nie mam nic przeciwko jeżeli ograniczy to w jakiś sposób działania terrorystów. Widzę, że jest tutaj kilka osób przeciwko bo trzeba podać dane osobowe ale to, że na facebooku / allegro / google udostępniają swoje informacje w ogóle nie jest inne. Robicie to przy każdej poważniejszej rejestracji online więc co wam zaszkodzi ruszyć dupę do operatora i się zarejestrować? 

Opublikowano

Tu nie chodzi wyłącznie o dane osobowe.

Wszystkie tego typu ustawy dążą do tego, by w przyszłości wstawili nam chipy pod skórę pod pretekstem szukania przestępców.

Oczywiście zbyt wiele to w walce z przestępczością nie da, za to zwiększy kontrolę nad zwykłymi, uczciwymi obywatelami.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Ogólnie mi tam wisi, nie popełniam przestępstw, ale jak tak myślę, to w każdym punkcie komunikacyjnym, powinna się znaleźć obowiązkowo ulotka do poczytania o zagrożeniach związanych z internetem (telefonem). Chodzi mi głownie o sms premium, usługi subskrypcyjne i te sprawy.

Ogólnie przeczuwam, że bardziej popularne staną się aplikacje np. skype, team speam 3, whatsapp, facebook, messenger itp. 

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Tu nie chodzi wyłącznie o dane osobowe.

Wszystkie tego typu ustawy dążą do tego, by w przyszłości wstawili nam chipy pod skórę pod pretekstem szukania przestępców.

Oczywiście zbyt wiele to w walce z przestępczością nie da, za to zwiększy kontrolę nad zwykłymi, uczciwymi obywatelami.

W sumie to jak to czytam to nachodzi mnie taka myśl, co jeśli Ci co to wymyślają współpracują z terrorystami i to wszystko jest szopką aby kontrolować wszystkich ludzi, lol.

Aczkolwiek ta ustawa to tylko dane osobowe dla operatora, nie chipy pod skórę ;)

­

Opublikowano

Aczkolwiek ta ustawa to tylko dane osobowe dla operatora, nie chipy pod skórę ;)

­

Przecież nie zrobią tego od razu.

Po prostu nie podoba mi się wprowadzanie co raz to nowych ustaw, które pozwolą na większą kontrolę obywateli. Jakiś czas temu wprowadzili nową ustawę o policji, teraz wymyślają takie coś z telefonami. Co będzie następne? 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

To dlaczego nie zakażemy milionom ludzi używania noży kuchennych? Większość osób używa ich do smarowania chleba, może się jednak trafić kilka osób które kogoś zabiją. 

Najlepiej by było wstawić wszystkim chipy pod skórę, co z tego że przestępcy to tylko mały ułamek społeczeństwa, niech wszyscy będą pod kontrolą.

Chodzi o dane osobowe! Mam w tej chwili telefon na kartę i nie chcę by mieli u siebie w bazie moje dane. Nie jestem terrorystą, a czuję się jakbym był o to podejrzewany, musząc dostosować się do tej być może przyszłej ustawy.

1. Niektórzy już mają czipy :D

2.Unia Europejska niedługo zakaże używania noży, zobaczysz ;)

3.To nie będę używał telefonu :) Ja już staram się chronić moje dane na wszystkie sposoby ale wszystko mi to utrudnia :)

A tak wgl to nie wiem czy rząd który nie ma pojęcia o tym jak zapobiegać terroryzmowi powinien się o to starać. Niedługo będą kazali wyjść nam na ulicę i modlić się o nawrócenie dla terrorystów xD Zobaczysz. Tak się skończą rządy PISu :)

"Żołnierze będą przestrzegać dekalogu!!!"

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

W sumie dlaczego nie? Poniekąd niektórzy sprawni umysłowo inaczej, nie będą dzwonić, że została podłożona bomba, w warzywniaku u Pani Grażynki.

Wysłane z mojego MOVE 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

I słusznie. Śmieszne jest to jak ludzie, musząc podać swoje dane dostają pierdolca. Typowe cebulactwo.

Inwigilacja, chociaż trzymana musi być w rozsądnych granicach nie jest z definicji zła. W internecie nasze dane są zbierane przez cały czas, dzięki temu mamy takie wygody jak np. zakupy bezgotówkowe.

Nie jesteście nikim specjalnym, żeby wasze dane były cokolwiek warte, nie martwcie się :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

I słusznie. Śmieszne jest to jak ludzie, musząc podać swoje dane dostają pierdolca. Typowe cebulactwo.

Inwigilacja, chociaż trzymana musi być w rozsądnych granicach nie jest z definicji zła. W internecie nasze dane są zbierane przez cały czas, dzięki temu mamy takie wygody jak np. zakupy bezgotówkowe.

Nie jesteście nikim specjalnym, żeby wasze dane były cokolwiek warte, nie martwcie się :)

Coraz bardziej chcą inwigilować obywateli...

79160594027661829163.png

Opublikowano

Pewnie  tym że już nie będzie można robić głupich kawałów bo się będzie odpowiadało za numer jaki się posiada.

Jak widać autor i większość wypowiadających nawet pojęcia nie ma o sposobie zgłaszanie, kartę można zakupić za OKAZANIEM dokumentu, dane do konta należny uzupełnić do pół roku od zakupu na stronie operatora. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Pewnie  tym że już nie będzie można robić głupich kawałów bo się będzie odpowiadało za numer jaki się posiada.

Przecież namierzenie osoby robiącej sobie żarty to nie jest problem.

Widać to na przykładzie fałszywych alarmów bombowych, gdzie często już tego samego dnia wiedzą kto je wywołał.

1398258449-U383457.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...